Dualistisch of geest, ziel en lichaam?

Tegenwoordig is er vooral een dualistisch gedachtengoed ontstaan waarin we eigenlijk spreken over het zichtbare en het onzichtbaar gedeelte van de mens. Lichaam en ziel.

De bijbel gaat echter uit van een driedelige benadering. Nl. lichaam, ziel en geest. Zie bijv. 1 thes. 5:23.

Dat het lichaam het zichtbare deel is en daarbij misschien voor jet oog onzichtbare delen heeft mag duidelijk zijn, maar hoe zit dit nu met geest en ziel?

images (5)

Wanneer we dualistisch benaderen en dat gebeurt gemakkelijk, dan benaderen we vooral de zielservaring manier. We doen dan onszelf en anderen te kort. Hoe zouden we immers werkelijk in de geest kunnen leven en handelen wanneer we niet weten wat nu van de ziel is en wat van de geest.

In het begin der tijden schiep God de mens. Hij maakte een lichaam uit stof van de aarde en blies Zijn levensadem in de neus van de mens. Dat is het moment dat de geest in de mens kwam en werd de ziel voortgebracht.

Er was een lichaam, God gaf het een geest en het kwam tot leven, het had een ziel. Hij werd een levende ziel. En wanneer iemand sterft zeggen we hij heeft de geest gegeven.

God is dus de bron van leven. Uit Hem zijn we voort gekomen. Toen onze geest door Gods Geest werd ingeblazen, werd de ziel voortgebracht.

Eigenlijk bijzonder vindt je niet? Het lichamelijke en geestelijke waren onafhankelijk van elkaar. Toen god ze samenvoegde ontstond er een nieuwe dimensie de ziel.

Het lichaam zonder geest was dood, maar door de geest werd het levend. Een levende ziel. Het is een nieuwe eenheid geworden. Uniek in zijn soort. Een individu. Een persoon.

De ziel maakt de mens tot een persoonlijkheid. De ziel vertegenwoordigd de persoon die hij is. Het lichaam en het functioneren er van gestuurd door de geest.

De mens kan persoonlijk functioneren. Geest, ziel en lichaam zijn met elkaar verweven.

Nu kan het zijn dat de mens zelfstandig functioneert , maar dat is nooit de bedoeling geweest. De ziel heerst dan. Het gaat af op wat het lichaam ervaart bijvoorbeeld.

Door het fysieke en het materiële dat met elkaar in contact komt ontstaat er een wereldbewustzijn. Het intellect ontwikkeld zich. We noemen dat het zelf-bewustzijn.

De ziel is het verbindende element tussen lichaam en geest. Door het lichaam is er het fysieke, het tastbare. Van de mens. De geest is het deel wat op een ander level opereert. Door de geest kunnen we in contact komen met een andere dimensie namelijk de geestelijke dimensie en met de Geest van God.

De ziel verbind beide werelden aan elkaar. Ze is vrij. We spreken van een vrije wil. Ze kan daarom kiezen waar de voorkeur ligt.

Hoewel we veelal leven voor het fysieke. Ons liichaam zien als belangrijk. Dat is ze ook, toch staat het geestelijke boven het lichamelijke. De geest kan immers in contact treden met God.

Voor de zondeval werd de mens geleid door de geest. Ze stond in contact met God. Relatie, liefde, intuïtie, zijn zaken van de geest. Nadien leeft de mens vooral voor het lichaam. Het genot, het gevoel, de ervaring, speelt dan een grote rol.

De ziel kan in het fysieke uiting geven aan de geest. Het kan spreken en zeggen wat er in de geest omgaat bijvoorbeeld. De geest ervaart blijdschap in een andere dimensie. Ze is blij omdat ze ervaart dat God er is bijvoorbeeld en geeft daar uiting aan door middel van spreken, zingen, handen in de lucht, dansen, etc…

Zonder God is werkelijk herstel van de geestelijke mens onmogelijk. Dit is misschien een nadrukkelijke uitspraak, maar bewust nadrukkelijk. Natuurlijk kunnen we fysiek herstel bewerken soms, soms ook kunnen we geestelijk weer enigszins in balans komen op bijvoorbeeld wilskracht. Op zielsniveau dus, maar wanneer we werkelijk tot onze volledige potentie willen komen zullen we ons met God moeten verbinden en ontdekken welk er voor ons leven is vanuit zijn perspectief.

Shine

Wij zijn al gauw geneigd om onze wil te volgen en te doen, maar een diepere kijk op wie we zijn doet ons ontdekken dat het dualistisch denken eigenlijk ook redelijk egoïstisch denken is. Hoewel sommige mensen daarin best integer zijn en geweldige dingen doen voor de medemens bijvoorbeeld uit evenzo goede motieven.

Wat wij vanuit zielsniveau doen is vaak gebrekkig vanwege allerlei zaken en derhalve imperfect. Wanneer we ontdekken wie God is en ons heraansluiten op Zijn Heilige Geest zullen we gaan ontdekken wie Hij is, maar ook wie wij zelf zijn.

Wij zijn naast lichaam en ziel, tijdelijk, maar ook geest, eeuwig. Inde geest mogen we in contact zijn met God niet slechts na de dood , maar ook reeds nu. Zonder het herstel van het geestelijk contact zijn we in wezen reeds dood en blijven dat ook na de dood in een extremere vorm.

Een gedachte over “Dualistisch of geest, ziel en lichaam?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s