Pas op voor andere blokkades

Wanneer we de olifant (die ik in het vorig blog genoemd heb) voorbij zijn is het niet ver meer. je mag ontdekken dat  het prachtig kan zijn op de plek waar jij je bevindt. Je kunt ontdekken hoe dichtbij God we kunnen zijn als we ons zicht niet laten beperken dooreen andere olifant, namelijk wat anderen zeggen, denken, vinden  of doen.

God met ons

Waar we gaan. in de kerk of daar buiten daar is Immanuel. God met ons. We mogen genieten van al het moois wat Hij gemaakt heeft, wat Hij bedacht heeft. De prachtige natuur, je familie, de liefde, een lach van een kind. God is creatiever dan een schilder of een beeldhouwer als we maar  bereidt zijn om opzij te stappen de olifant voorbij te gaan.

Ik verlang er naar om Hem niet slechts te dienen, maar ook om Hem te zien in al het moois wat Hij heeft gegeven. we moeten oppassen dat we ons niet laten weerhouden door grote olifanten ( of wat voor naam we onze blokkades ook geven) om  dan ook om werkelijk te kunnen horen en te zien wat Hij ons heeft te zeggen.

Volgen maakt blij

laten we blijven zoeken in deze volle , drukke wereld naar de rust die voor ons is. misschien betekent dat wel dat we constant een stap opzij  moeten zetten. Om niet gehinderd hem te kunnen ontmoeten. want wat kan er een hoop in de weg staan. Olifanten, maar ook ons eigen ego. Ons werk , ons geld, onze … je kun t het zelf wel invullen denk ik, maar wanneer we onszelf er  dagelijks aan herinneren hoe geliefd we zijn, dat God de Vader ons gewild heeft. Dat Hij van ons houdt met al zijn liefde. Dat Hij bereidt was om zichzelf op te geven voor ons. Is dat niet super?

Hem volgen maakt blij. Radicaal zijn maakt blij. Let op! Ik zeg niet dat het gemakkelijk is of wordt, maar wel dat je er blij van wordt.  veelal luisteren we naar wat anderen er van vinden als we het idee hebben dat we iets voor God zouden moeten doen. vooral als we echt iets willen gaan doen wat ook daadwerkelijk iets van ons vraagt. Vaak laten we ons dan terughouden door wat anderen er van vinden. Of misschien vraag je  ze niet eens, maar laat je je weerhouden door  andere de-motivators. Je hebt een goede baan en zou het op moeten zeggen, je voelt je te oud misschien of te jong.  Of wat dan ook.

Verstandigheid: De allergrootste blokkade ooit

Wellicht is je verstand de allergrootste olifant die je ooit zult ontmoeten. Een olifant die redelijk overkomt, die niet al te veel lawaai maakt en erg rustig is, maar werkelijk een enorme sta in de weg van het christendom, maar ook voor jou. Soren kierkegaard heeft deze olifant een naamgegeven . Hij noemt hem verstandigheid.

De verstandigheid is een oproer tegen het onvoorwaardelijke, niet met luide stem, althans aanvankelijk niet, want dat zou de verstandigheid maar dom vinden; een meer geraffineerde verstandigheid liever om zekere redenen, dat de aandacht niet wordt geleid naar het feit dat  wij heimelijk in de opstandigheid protesteren, zodat de schijn blijft  bewaard dat er in het geheel niets aan de hand is. zo sluipt de verstandigheid langzaam voort en verteert beetje bij beetje het onvoorwaardelijke, zij ondergraaft het gelovig respect er voor- en zal dan tenslotte met evenveel woorden luidop en brutaalweg haar wijsheid verkondigen dat het onvoorwaardelijke maar dwaasheid is.  (SK)

 

gelovig zijn is gelovig doen, ik bedoel dan niet gelovig doen alsof.  jos douma verwoord het goed en merkt op hoe belangrijk het is om naar de woorden van Jezus te luisteren door dagelijks om te gaan met de Bijbel en ons dagelijks te laten verrassen door wat God te zeggen heeft. Als je daar (weer) een gewoonte van maakt, en zorgt dat het gelezene ook met je mee gaat, in je gedachten en in je hart, dan ben je bezig Jezus te volgen, dan ben je bezig zijn leerling te blijven.

Ons antwoord zo schrijft hij verder op het ‘Volg mij’ van Jezus luidt in de eerste plaats dus heel eenvoudig: ‘Ik wil dat uw woorden in mijn oren klinken en dat mijn hart vervuld wordt van uw gedachten.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s