Zuiver leven


Waar verlangt de mensheid naar? Ik vraag het me soms af. Ik hoor wel eens dat de mens in wezen het goede wil. Of dat de mens in wezen goed is, maar dat het slechte er ook bij hoort. Is dit waarheid? Ik geloof het niet.

Mensen willen natuurlijk dat het goed gaat in hun leven. De vraag is echter wat men er voor over heeft. Als we er over nadenken en onszelf onderzoeken, dan kunnen we al gauw ontdekken dat goed gaan, zuiver leven. Geen optie is voor mensen. We willen wel dat het goed gaat, maar op onze voorwaarden.

Een interessant leven?

We zijn als mens over het algemeen nogal halsstarrig. We weten wel dat bepaalde zaken niet goed zijn , toch willen we het hebben, het doen, het ervaren. Het goede en wat zuiver is, lijkt in onze ogen soms zo enorm saai. Waarom? Omdat dat wat we al hebben, wat zo dichtbij en grijpbaar is vaak als onbelangrijk en minderwaardig wordt gezien tot het moment dat we het niet meer hebben.

Mensen zijn geneigd om te willen en te zoeken wat niet handig en goed is. Wat bepaalde kortstondige heftige bevrediging geeft boven dat wat voor altijd is. Dat wat zo dichtbij is zien we vaak als vanzelfsprekend en minderwaardig. De mens zoekt voortdurend datgene wat kortstondig iets lijkt op te leveren maar wat niets anders achterlaat uiteindelijk dan leegte. Toch blijven we zoeken naar wat niet bij ons hoort.

De bijbel zegt: Zoals een hond terugkeert naar zijn braaksel, zo is een dwaas die in zijn dwaasheid terugvalt.
Spreuken 26:11 HSV

Wat is er nodig om werkelijk te veranderen? Het begint met een verlangen. De vraag is of we dat verlangen een kans willen geven. Veel mensen horen of zien het verlangen in hun leven, maar ze worden voortdurend heen en weer getrokken tussen dat wat goed is en de keus voor zaken die kortstondige bevrediging geven. Dat kan van alles zijn. Sommige mensen halen kortstondige bevrediging uit wat mensen zeggen of uit wat ze voelen. Weet je, soms geeft zelfs pijn een bepaalde bevrediging in het leven. Destructieve patronen.

Rust of onrust

Om hier uit te stappen is er een verandering nodig in ons leven. Wanneer we doorgaan met de patronen die slechts gericht zijn op wat er nu is en kortstondig een bepaald gevoel geven zijn we dwaas. Laten we echter stoppen met voortdurend ons heen en weer te laten slingeren van moment tot moment. Wanneer we willen dat er verandering komt dan is dat juist niet in de hectiek van verandering, maar is dat in de momenten van rust.

Om werkelijk liefde , vrede te ervaren hebben we God nodig in ons leven. Hij wil in ons de verandering zijn en bewerken. Door Zijn Geest in ons. Jezus heeft deze trooster gezonden. Hij is het die ons vrijgekocht en betaald heeft. Dat is het begin. We zullen dit in geloof moeten accepteren. Zonder geloof is alles wat we doen kortstondig, enkel op onszelf gericht. Wanneer we geloven dat Hij Heer is dan is dat gericht op de eeuwigheid, op leven. Jezus is het Leven zelf dat door de Heilige Geest in ons wil vernieuwen.

Schep mij een rein hart, o God, en vernieuw in mijn binnenste een standvastige geest.
Psalm 51:12 HSV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s