Hoofd, hart, handen.

Om te weten wie God is kan je natuurlijk de Bijbel lezen en allerlei woorden opnemen die je in naslagwerken, studies tot je hebt genomen, maar ik geloof dat het niet slechts gaat om verstandelijke kennis.

Veel mensen zoeken God in de Bijbel. Maar God is niet in de Bijbel.  Dit zal menig christen misschien tegen de borst stuiten, maar ik wil slechts zeggen dat woorden slechts woorden zijn als we ze praktisch gezien gewoon lezen.

Woorden krijgen inhoudt wanneer je werkelijk gericht bent op contact. De Bijbelse inhoudt is gericht op contact. Contact van God met mensen. Wanneer mensen Gods woord binnen laten daar waar het binnen moet komen zal het iets raken in ons.

Afgelopen week zag ik een tekening zoals je  meerdere op dit blog tegenkomt.  we kunnen woorden horen, dat is een goed begin. Het komt dan binnen in ons hoofd, maar daar moet het niet blijven. Het woord mag indalen. Ons hart is de plek waar het om gaat. Woorden horen, maar durven we het ruimte te geven in de kern van ons leven?  En dan uitdelen van wat het met je heeft gedaan. Uitdelen van wat je geraakt heeft en niet slechts doorgeven van tekst en informatie.

Jezus zei: “Wat heerlijk is het als mensen Gods woorden horen en ze ook doen!”
LUKAS 11:28 BB

Veel mensen denken dat ze veel weten en zeggen zelfs dat ze Gods woorden kennen.  Dat is het dan ook. Ze kennen de woorden die zijn opgeschreven door mensen en menen dat ze intelligenter zijn dan anderen en spreken zaken uit waarvan ze geen weet hebben. Het gaat immers niet om de letter, maar om de geest waarmee deze is geschreven of uitgesproken wordt.

Sommigen mensen lezen woorden uit de bijbel zonder het hart er van te zoeken, te kennen of vanuit de bitterheid, teleurstelling van eigen hart.  We zien dat dan ook terug in de uitlatingen die men doet. De geest waarmee ze woorden uitspreken is hun eigen geest van bitterheid. Uiteindelijk zie je dat terug in hoe hun leven er uit ziet. In hoe ze met mensen omgaan en wat men belangrijk vindt.

Een goed mens haalt goede dingen tevoorschijn uit de goede voorraad in zijn hart. Maar een slecht mens haalt slechte dingen tevoorschijn uit de slechte voorraad in zijn hart. Maar Ik zeg jullie dat alle mensen verantwoordelijk zijn voor elk verkeerd woord dat ze hebben gezegd. Op de dag van het laatste oordeel zal God de mensen oordelen op hun woorden. Jullie zullen worden vrijgesproken om de dingen die jullie hebben gezegd – of jullie zullen worden veroordeeld om de dingen die jullie hebben gezegd.”
MATTEÜS 12:35‭-‬37 BB

Wat is het geweldig dat Jezus ons de trooster stuurde, de Heilige Geest in ons. Hij toont ons de waarheid, maar raakt ook ons hart wanneer we er voor kiezen liefde binnen te laten. God is liefde. God bedacht en liet zijn hart spreken, en handelde uit liefde. Gaf zijn Zoon. Ging tot het uiterste voor jou en mij.

Hoe ziet een veranderd mens er uit? Zijn ze te herkennen? Zeggen ze nooit iets verkeerds? Ik geloof dat christenen niet veel anders zijn. Wel zal het woord gehoord worden en onderzocht en in het hart een plek  gegeven om het te proeven om ieder goed woord een plek te geven en van daaruit te leven.

Gedraag je zoals past bij mensen die bij God horen. Stop met vuile praatjes, grove woorden en vieze moppen. Laat liever zien dat je God dankbaar bent.
EFEZIËRS 5:4 BB

Het lezen van de woorden is belangrijk, maar veel belangrijker is te beseffen dat het niet gaat om zwarte woorden op wit papier, maar om het Levende Woord. Het hart van God, Jezus Christus. De Bron in ons van Levend water. Water dat uitgedeeld mag worden aan een ieder. Ik bid dat het Woord in je hoofd gehoord zal worden en dat het denken  zijn en vindt in een persoonlijke ervaring , ontmoeting om deze te delen met wie het zoekt.

Een gedachte over “Hoofd, hart, handen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s