Kerk 2020?

Hoe moet de kerk omgaan met zaken rondom corona? Ik geloof dat de kerk zich moet houden aan de afspraken die er gelden. Moeten er regels gemaakt worden die een uitzonderingspositie creëren? Moeten we ons aan de regels houden die er specifiek zijn gemaakt? Houden we als kerk ons in om dat we anders de pers en de hele opinie over ons heen krijgen?

Ik geloof dat de kerk toch wel kritiek zal krijgen. Dat kan je doen besluiten om toch te doen binnen regels en afspraken die je in een uitzonderingspositie plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor een dienende positie. De minste zijn. Zoeken naar weer een mogelijkheid. Dat is door de eeuwen heen en tijdens onderdukking juist de kracht geweest van de kerk.

Ik geloof dat de pressure juist de kerk in beweging brengt. Juist waar we gezapig met een volle kerk zitten te wachten op wat een kleine groep mensen doet om op die manier samen een dienst te beleven als een soort van theater waar mensen een beetje ambivalent samenkomen en deel mogen en kunnen zijn, maar tegelijk niet echt actief deel kunnen of zullen nemen.

Begrijp je waar ik heen wil? Hoe kunnen we mensen activeren, bewegen om weer deel uit te maken, deel te nemen , iets te doen in de kerk. De vraag die bij me opkomt is: waartoe dient de kerk? Is het een samenkomen om passief deel te nemen of is ze bedoeld om actief in de samenleving te staan . Ik geloof in het laatste.

Kom je normaal samen met 150 mensen op zondag? Waarom niet iedere avond max 30 mensen. Dat is 210 mensen per week. Een mogelijkheid om elke dag van de week gebouwen functioneel te maken. Hoe? Weet je, de eerste gemeente kwam dagelijks samen en ze deelden alles met elkaar.

Misschien zou je juist de kerkstructuur moeten omgooien naar iets praktisch. Samen eten, bidden, iemand die een woord heeft, een lied of wat dan ook in kleine veilige kring. Het is maar een idee. Niet nieuw hoor, maar bijbels.


De kerk een plek om mensen voor uit te nodigen. Samen te zijn en elkaar weer te ontmoeten. Echt te leren kennen. En van daaruit te groeien in relatie met God en elkaar. Wat vind jij er van?

2 gedachtes over “Kerk 2020?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s