Genade. Out of the box.

Wat kan een mens veel meemaken in zijn leven. Veel zaken die nogal een impact hebben. Iedereen maakt dingen mee die beschadigen. Iedereen doet zaken die hem belasten. Iedereen draagt zaken met zich mee. Niet allemaal exact het zelfde, nee. Iedereen is verschillend en ieder gaat ook op eigen wijze om met zaken die hem zijn overkomen of die hem raken. Iedereen maakt ook fouten of schiet in sommige zaken tekort naar anderen.

Je kan daar als het ware mee doorlopen. Je kan deze zaken als het ware in een box doen en gewoon je leven leven. Dit kan best lang goed gaan. Je kan redelijk tot normaal functioneren. Totdat je box vol gelopen is en de deksel niet meer past.

Het heeft invloed op je leven. Soms als je nog de controle hebt dan komt het ff boven. Op de een of andere manier moet dan ff de deksel er af. Wanneer je terugblikt in je verleden bijvoorbeeld. Soms wordt je ook geconfronteerd met zaken door wat je ziet of hoort. Je wordt getriggert om even in de box te kijken of het deksel even open te doen.

De gebeurtenis heeft invloed op je leven. Je kan het wegstoppen. De deksel er op. Net doen of het er niet is. Er over heen leven. Sarcastisch doen. Redenen bedenken, maar door het weg te stoppen in de box wordt het ongewild toch een deel van je leven.

Soms zijn de zaken die je overkomen zijn of de zaken die je gedaan hebt, de keuzes die je gemaakt hebt, de wonden , de pijn,het verdriet, de boosheid zo groot geworden of er komen zo veel dingen in je box dat je niet meer de controle hebt. De deksel past niet goed meer. De spanning is zo groot dat de deksel er voortdurend afknapt.

Je kan nog altijd zwijgen. Net doen of het er niet is. Je kan nog altijd grapjes maken of je proberen te verstoppen. Soms lukt je dat dan nog steeds. Toch gaan mensen meer en meer ontdekken dat er iets mis is in je leven al kunnennen ze de vinger er niet echt altijd op leggen. Je hebt immers maniertjes geleerd om ze te onderdrukken of te verbloemen.

Je gaat er onder gebukt. De last wordt zwaarder en zwaarder. Als je al plezier hebt is dat nooit echt zo dat het je voldoening geeft. Je zoekt er wel naar. Misschien zelfs meer dan ooit, maar je kan eigenlijk niet vinden wat je zoekt. Of je kan proberen het te verdoven op de een of andere manier het te ontvluchten, maar daarmee verdoofd je ook de rest en ontvlucht je ook datgene of diegene waar je om geeft.

Het is nodig om zaken onder ogen te zien. Niet zomaar. Te onderzoeken wat je nodig hebt in het leven. Hoe ga je om met deze zaken? Het antwoord is lastig. Immers een snelle lossing is er niet. Het heeft alles te maken met zaken onder ogen komen. Niet meer wegstoppen, maar ze stuk voor stuk te bekijken. De ware gevoelens er bij te ervaren.

Dat klinkt allemaal een stuk gemakkelijker dan het is, immers je moet er dan ook nog wat mee doen. Immers kijken en er niks mee doen is niet de oplossing. Sterker nog het kan je schaden als je de bak als het ware op de kop kiept en alles naar buiten laat.

Wat zou het fijn zijn als je stap voor stap zaken zou kunnen bekijken. Ze bij God brengt en er met Hem over spreekt. Ik geloof dat Hij je zal zeggen wat er mee te doen. Hij kent je werkelijk. De dingen die achter je woorden zitten. Je gedachten en overleggingen. Hij weet wat goed is en wat niet.

Dit kan behoorlijk heftig zijn. Confronterend. De vraag is of je er mee wil blijven rondlopen. De vraag is wie ben je? Ben je wat anderen je hebben aangedaan? Ben je wat jij anderen hebt aangedaan of jezelf? Ben je wat anderen zeggen of van je vinden? Wat je hebt of doet?

Weet je er is genade nodig. Ik heb in een blog als deze of eigenlijk überhaupt niet de antwoorden op al jouw levensvragen. Toch weet ik dat niemand werkelijk zichzelf Jan zijn zonder genade. Je hebt misschien genade nodig om anderen lief te kunnen hebben of zij jou. Je hebt genade nodig om je zelf weer te kunnen zien waarvoor je bent bedoeld. In ieder geval mag je weten dat er ondanks de feiten God genadig is. Er is genade voor een ieder die Hem werkelijk zoekt in Christus. Denk er maar eens over.

2 gedachtes over “Genade. Out of the box.

    1. Hallo Anne, overleven is een opzetje waar ik mee ben begonnen als soort van cursus op basis van de twaalf stappen van de AA. Echter nu vanuit christelijke context idd. Is eigenlijk niet afgekomen tot op heden. Inmiddels wel gestart met een, wat we lifestyletraining noemen in Oost Groningen. Daarbij bieden we training aan op basis van praktische en psychologische methodieken, maar waarbij we tevens onze christelijke identiteit niet schuwen. We zien enige discrepantie ontstaan tussen pastorale zorg en professionele zorg tav mensen met levensbeheersende problematiek.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s