voorbestemd

Veel mensen denken dat God alles al vooraf bedacht en  voorbestemd was en dat er dus geen enkele invloed van de mens is uit te oefenen op Gods plan.  Dat God alles weet en inzicht heeft is natuurlijk  duidelijk, maar  tegelijk  kan je niet zeggen dat God in wezen schuldig is aan het leed in deze wereld omdat hij de mens, en dus jou en mij geschapen heeft. Men kan niet zegen omdat God alles wist had hij de boom  waarvan adam en eva aten niet moeten  planten. We kunnen God niet de schuld geven van de problemen die er zijn in ons persoonlijk leven. we kunnen niet zeggen dat  het ons allemaal maar overkomt en dat alles wat er gebeurt nu eenmaal Gods plan is.

Er zijn ook veel mensen die anders denken en juist  de wereld zien als een grote doorgedraaide valkuil. Een plek waar satan de macht heeft en iedereen die hij ziet  mee sleurt in het negatieve en foute van deze wereld.  Het is dus  niet de schuld volgens deze mensen van God, immers hoe zouden we God durven beschuldigen, maar van Satan die de mens in alles verleidt.  Dus alle problemen in deze wereld en ook de persoonlijke problemen zijn de schuld van Satan en we  moeten derhalve ons best doen, maar lukken zal het nooit helemaal om Satan uit ons leven te weren.  We kunnen niet anders dan accepteren dat de pijn en verdriet van Satan komt en we hebben er mee te dealen. Twijfel aan God zou Satan nog meer voet geven in de wereld en in onze  persoonlijke issues.

40977d8c1f4f0ed3f692403bed8d69cd4c8e47d44087c2cec9fbff842b82185d-big

 God maakte de wereld perfect en wij pasten er in.  Jij en ik. 

Weet je, ik lees in de Bijbel over God op een andere manier. Ik geloof in Gods soevereiniteit. Hij is het hoogste gezag en staat boven alles. Weet alles en kent ons allen. Hij heeft ons gemaakt en heeft een plan met ons leven.  Ik weet niet  hoe het bij God werkt qua visie. Ik heb geen idee waarom sommige zaken nu wel en andere juist niet gebeuren. Ik geloof dat Hij het overzicht heeft en deze niet  zal verliezen. Tegelijk geloof ik dat God ons juist in vrijheid geschapen heeft. Gecreëerd om Hem lief te hebben en te verbinden met Hem zelf.

Ik lees een verlangen van God in Zijn hoedanigheid om kinderen voort te brengen. Ik lees zijn hartstocht in genesis 1:26a als er staat: “laten we mensen maken naar Onze gelijkenis”. Ik lees van Gods intieme relatie als er staat,  laten Wij. Er was en is nog altijd een verlangen naar de mens. God verlangt naar ons. Naar jou en mij. En omdat Hij ons gemaakt heeft als zijn kinderen hebben we Zijn DNA, en ook zijn we deelgenoten van Zijn erfenis. . God gaf zijn zegen. Wilde dat we voorzien zouden zijn. Gaf alles  om er gebruik van te kunnen maken. Lees genesis  1 :28 en 29 nog maar eens. God was blij met jou en mij. Met de creatie van Adam en Eva had hij ons al in gedachten. Hij zorgde goed voor ons en creëerde zelfs een speciaal plekje voor de mens. Een plek waar alles  was wat nodig was. God is de voorziener. God begreep zelfs dat we Hem nooit als een gelijke zouden kunnen zien en gaf derhalve iemand die nodig was. En zo waren er man en vrouw. Zo kon er naast een relatie met God ook onderling iets groeien.  ( genesis 2:18) en God… was voortdurend in de buurt.

FlutroMan_Vader_met_kind

Dan de boom,  wat moet je daar nu mee? zou God geweten hebben dat Adam en Eva ervan zouden gaan eten? Ik weet niet precies hoe het werkt. Ik geloof dat God de juist e omstandigheden gecreëerd heeft en dat de boom er onderdeel van was.  Wellicht was het juist de mogelijkheid bieden om niet vanuit plicht, maar vanuit eigen wil Hem te blijven zoeken.  Wellicht wilde Hij ons de keus geven om het anders te kunnen doen dan Hij voorstelde het te doen.  God maakt de mens als individu en met eigen mogelijkheden. Met veel meer mogelijkheden dan  ze veelal zelf weten. Ik zie het soms ook terug in hoe ik naar mijn kinderen kijk.  Ik verlang er naar dat ze naar me toe komen.  tegelijk wil ik niet dat ze naar me toe komen omdat ik nu eenmaal ben wie ik ben, maar omdat ze van me houden en naar mijn aandacht en liefde verlangen. Ik zie zoveel mooie dingen in ze. Goede capaciteiten , maar soms gooien ze het overboord. Wat ik zeg of doe ze gaan dan hun eigen weg. Nu ben ik geen perfecte vader. Verre van dat, maar ik herken een klein stukje van Gods verlangen.

Er was en is nog altijd een verlangen naar de mens. God verlangt naar ons. Naar jou en mij.

God bied ons aan om op zoek te gaan naar een eigen plek. Met de boom kwamen er sores de wereld in. Zo ook met veel van onze huidige keuzes. We krijgen ruimte die wellicht niet handig  is of lijkt, maar waar we keuzes in  kunnen maken.  Doen we het wel of niet. Luisteren we naar anderen ipv naar God? Happen we toe of zeggen we nee.  God was niet blij met de keuze van zijn kinderen. Er ontstond een breuk.  Maar toch bleef Hij in de buurt.  Hij liet hen niet los.  De gedachte is dat God er niet meer was en Hij hen wegstuurde. Maar God was er nog altijd, meer achter de schermen dat wel.  Ik vraag me wel af of Adam en Eva dat ook zo gezien hebben. Hoeveel ruimte ze nog hadden voor God in hun leven.  hun leven zou immers steeds meer opgeslokt worden door wat ze allemaal zelf moesten gaan doen. Ze moesten nu eten en drinken  bij elkaar zien te rooien. Voor de kinderen zorgen en hen iets leren. Ze hadden verdriet over zaken. Ze moesten immers meemaken dat hun kinderen stierven en ook zij zelf gingen uiteindelijk  dood. In hoeverre zochten ze nog contact met God? In ieder geval was het contact sterk verminderd.  En was het niet meer op dezelfde manier.  er was  scheiding gekomen.  Vervelend voor Adam en Eva, maar wat denk je van de Vader?  De kinderen die hij zo lief had, gewild en gemaakt.  Er was iets tussen gekomen. De spontaniteit van een innige persoonlijke relatie was verdwenen leek het wel.

images

De schuldvraag komt dan in me op. God had U het niet anders kunnen doen?  Een anderzijds waarom die vieze Satan de ruimte kreeg om zo negatief  te praten over God.  Grr… maar uiteindelijk was niet God die opdracht gaf, sterker nog hij waarschuwde. Satan zei dan wel dat ze het moesten doen, maar ze namen wel zelf. We doen het wel zelf als we verleid worden om te doen wat niet goed is. We maken wel keuzes zonder  met God te overleggen . we doen vaak wat goed lijkt in onze ogen, maar met destructieve gevolgen. Wees eens eerlijk naar je zelf. Hoe ga je om met de zaken in je  leven?

God maakte de wereld perfect en wij pasten er in.  Jij en ik.  Hij heeft  de mens bijzonder gemaakt en Hij houdt van ons.  Hij heeft jou bijzonder gemaakt. In de buik van je moeder geweven.  Hij was er bij. Van begin tot eind. Van gedachte tot creatie.  God is geweldig! Hij wist wat er zou gebeuren. Hij kent ons. Hij kent ons hart en onze overleggingen, onze gedachten.  Hij weet dat we  net als kleine kinderen het zelf willen doen. Zelf ontdekken.  Hij gaf  je de ruimte om te ontdekken. Het gaat er niet om dat je maar fouten moet lopen maken in je leven om te ontdekken.  Nee het gaat er om dat je leert dat  als je in Zijn plan stapt  dat goed voor je is.   Dat je dat gaat ontdekken.  Gods plan voor jou leven is er al. God heeft grootse plannen met ons. Net als wij met onze kinderen hebben.  Wij hebben grootse plannen en soms  pushen we te veel. We kennen ons kind denken we. We willen dat ze het goed zullen hebben en juiste keuzes maken.

God hart gaat uit naar jou.  Hij verlangt naar je en dat het goed met je gaat.  Waarschuwt ons en geeft mogelijkheden. Weet je, als je kinderen hebt kan je je  misschien iets voorstellen over liefde tav kinderen. Elke kind specifiek.  Je kan niet zeggen dat je de een liever  hebt dan de ander.  Je kan ook niet zeggen dat ze een zelfde aanpak nodig hebben.  Je ziet de verschillen.  God kan jou niet hetzelfde behandelen als mij. Je bent niet  meer of minder. Niet meer geliefd dan  de ander. Je bent Ok, zoals je bent. Ik ben Ok zoals ik ben. Het is niet Ok als we God verlaten, maar tegelijk is er die ruimte.  God verlangt naar je, maar je kan het afwijzen. Dat doet pijn.  Het doet pijn om afgewezen te worden. Ik geloof dat het God ook pijn doet.  Maar je mag weer bij hem komen als je dat wil. Al weet je niet hoe dat moet misschien.

images (12).jpeg

Veel mensen zijn boos, teleurgesteld, bang omdat het allemaal zo uit de hand gelopen is .  er is iets tussen komen te staan.  De weg terug lijkt onmogelijk. Maar God heeft al die tijd naar je uitgekeken. Hij heeft alles gedaan wat nodig was  voor  ons om bij hem terug te kunnen komen. Hij wil je opnieuw in de armen sluiten. de prijs is betaald. je bent vrij om de keus te maken. net zo vrij als dat je er voor kiest om het niet te doen.  we kunnen niet  God de schuld geven van de gevolgen van ons leven. weet je , je kan zelfs Satan eigenlijk de schuld niet geven. het is een viezerik, dat is zeker en hij probeert ons te belazeren, maar je bent vrij om zelf keuzes te maken. net zo vrij als Adam en eva waren om wel of niet van de boom te eten, zo ben jij vrij om de keus te maken de  relatie te herstellen voor zover dat van jou af hangt. God wil je. Hij verlangt naar je en heeft alles in het werk gesteld om de eeuwigheid met jou door te brengen. dat vind in nu werkelijk tof om  je dat te kunnen vertellen.

maxresdefault

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s