ik geef mijn autoriteit terug.

Autoriteit is een woord dat we in Nederland verschillende benaderen.  Enerzijds willen we graag autoriteit bezitten en dat mensen naar ons luisteren, maar aan de andere kant willen we liever  niet onder autoriteit staan.    Even gegoogled op het woord autoriteit levert een aantal zaken op:

AUTORITEIT
 1) Bevoegdheid 2) Deskundige 3) Erkend gezag 4) Gezagsdrager 5) Gezagsorgaan 6) Gezagdrager 7) Gezaghebber 8) Gezag 9) Heerschappij 10) Instantie 11) Invloed 12) Man met gezag 13) Machtig persoon 14) Machthebber 15) Macht 16) Overheidspersoon 17) Ontzag 18) Overheidslichaam 19) Persoonlijk overwicht

Een ander woord is autoritair  waar de meeste Nederlanders al helemaal  wars van zijn. ook hier levert Google en aantal zaken op:

AUTORITAIR
 1) Bazig 2) Dictatoriaal 3) Eigenmachtig 4) Gezaghebbend 5) Heerszuchtig 6) Machtig 7) Niet democratisch 8) Regentesk 

ons beeld op autoriteit is nogal verschillend. De een vind  bepaalde zaken autoritair. Bijvoorbeeld als iemand de verantwoording op zich neemt en inderdaad doet wat hij moet doen en ook zegt hoe zaken in elkaar zitten. iemand die nogal assertief is en  kort door de bocht wordt al gauw voor autoritair  versleten.

aangestelde autoriteit

Als het gaat om autoriteit denk ik persoonlijk  aan allerlei mensen die zijn aangesteld. Mensen in de politiek bijvoorbeeld. Ze  zouden een bepaalde autoriteit moeten hebben. persoonlijk denk ik dat de werkelijke autoriteit  anders in elkaar steekt dan wat wij als mensen vaak als autoriteit zien.

Ik geloof dat er daarom ook zoveel mis gaat in de wereld. wanneer we het hebben over autoriteit wil ik dan ook graag naar een andere  vorm van autoriteit.  Geestelijke autoriteit.  Ik geloof dat uiteindelijk God de de enige ware autoriteit is. De Bijbel spreekt over Heer der heren. (El elohim)  Hij is Alles boven  alles en in alles.

geestelijke autoriteit

Wij ontvangen ieders een bepaalde autoriteit van God. een stuk wat kan groeien wanneer we dat waarover wij autoriteit gekregen hebben  goed doen zal God ons meer autoriteit geven.  God is de hoogste autoriteit en wij hebben bepaald autoriteit van Hem ontvangen. Bijzonder ? of logisch?

Veel mensen zijn bezig met hun eigen  wereld en oefenen daar ook een bepaalde vorm van autoriteit uit, maar is dat de autoriteit zoals God ze had bedoeld? ik zie dit in  de politiek in ieder geval niet terug. sterker nog wanneer een christelijke partij  iets  uitspreekt op grond van de Bijbel word deze verguisd door de rest van de politieke partijen en het Nederlandse volk.

Jezus haalde mensen uit de  onderste regionen 

Zelfs in de kerk is het de vraag of er nu mensen in de leiding zitten met  goddelijke autoriteit of mensen die  gekozen zijn op  maatschappelijke autoriteit.  Ik geloof dat  bijvoorbeeld veel kerken geleid worden door  mensen die  in de maatschappij behoorlijk wat hebben gepresteerd, mensen met geld en  mensen met aan zien.

kan de gewone man geen autoriteit aan?  waarom heeft deze  man die wellicht bewust gekozen heeft voor een minder betaalde baan en  een lager inkomen niet een betere leider zijn?  ik geloof sterk dat dit de manier was zoals God dat van ons verlangde. Jezus haalde mensen uit de  onderste regionen van de samenleving en  gaf ze autoriteit.

We  moeten niet op mensen gericht zijn

Mensen krijgen niet zomaar autoriteit, maar  om er iets mee te doen.  doe je er niets mee, dan  verzaak je de taak waarvoor je autoriteit hebt ontvangen.  Sterker nog je loopt je doel mis.  Ik geloof sterk dat we  veel meer in onze geestelijke autoriteit zouden moeten gaan staan. Dan zou er veel minder problematiek zijn . we zouden veel helderder hebben  wie we zijn.

we  zijn vaak bang  voor mensen, maar angst voor mensen spant een strik zegt de bijbel.  We  moeten niet op mensen gericht zijn , maar op God. satan wil ons met zijn autoritair gedrag ons verleiden tot  net zulks gedrag, maar laten we  leven  zoals Jezus ons dat zegt en gaan doen waarvoor Hij ons de macht gegeven heeft.

bewustwording

Ik geloof dat wanneer wij zelf in de autoriteit van God gaan staan en beseffen dat we waarlijk kinderen zijn van de allerhoogste God en dat we geestelijke autoriteit mogen aanwenden om menen te helpen , te onderwijzen, te herstellen , te bevrijden en te discipelen  Hij ons daarin wil leiden. Mits dit alles onder zijn autoriteit gebeurd.

Daarbij zullen we echter in ogenschouw moeten houden dat de ander zijn eigen autoriteit  bezit. Dat de ander autonoom is. ook hier heb ik even weer op gegoogled :

autonoom
 onafhankelijk in oorsprong en functie

autonoom is voor mij  als we juist onder Gods gezag levend zelf de keus kunne maken  in wat we wel of niet doen. helaas  is het zo dat we  vrijheid hebben en daarin dus ook verkeerde keuzes kunnen maken.   veel mensen  keren zich in die autonomie  tegen God  door zich  als het ware Autoritair op te stellen tegen God.  ik denk dat dit de grootste zonde van de mens is.  we willen  groter zijn dan God.  de eerste zonde was  dezelfde.

Ik wil mij  overgeven aan de autoriteit van God, maar besef me dat ik dit  tegelijk ook moeilijk vindt. Ik besef me dat ik in heel veel zaken heel graag  zelf de touwtjes in handen  zou willen houden.  Ik besef me dat ik daarmee in wezen zeg  dat ik God onvoldoende vertrouw.  En ik ook zelf daar in faal.

 Heer, ik spreek hierbij uit dat ik zo gauw  een verkeerde houding heb, een manier  die zegt dat  ik mijn eigen leven bepaal en  mijn eigen keuzes maak.  Ik wil dit  niet werkelijk.  vanuit  het diepst van mijn hart is er  het verlangen om alles aan  u terug te geven. over te geven en  daar mee  mijn persoonlijke autoriteit  aan u te overhandigen en van  U terug te ontvangen wat U mij  aan autoriteit  hebt gegeven en deze  in te vullen zoals  U dat van mij vraagt. Ik wil  u dienen en een  dienstknecht zijn voor anderen. in Jezus naam  AMEN

 

 

 

 

4 reacties

  1. Rene Hoornweg schreef:

    Mooi geschreven en goed verwoord. Eén opmerking (omdat ik Hebreeuws heb gestudeerd). El Elohim (El ha-Elohim) betekent God der goden (of machthebbers), Adonnai is het Hebreeuwse woord voor Heer. Verder heel goed geschreven!

    Like

    1. erik schreef:

      Feitelijk heb je gelijk. Leuk dat je ff langs gekomen bent om dit even te verduidelijken

      Like

      1. Rene Hoornweg schreef:

        Geen probleem. Verder de complimenten voor je artikel

        Like

  2. Lammy Kuipers schreef:

    Heel mooi verwoord Erik, ons afhankelijk opstellen van Gods autoriteit is moeilijk voor ons mensen omdat we al snel geneigd zijn voor Hem uit te lopen, vertrouwen op ons eigen inzicht. Maar als we de rust vinden om het om te draaien ontdekken we dat alles veel beter gaat, als we Hem z’n gang laten gaan.

    Like

Een reactie plaatsen