Des te ouder ik wordt , des te meer ik me bewust wordt  van het verband tussen wat ik zeg en denk.  Veel van wat we zeggen en doen heeft te maken met hoe we over zaken denken.  Veel van de dingen in ons leven die ons in de weg zitten hebben te maken met hoe we over bepaalde zaken denken en kunnen dus ook behoorlijk in de weg zitten. 

niet wat de mond ingaat …

Wanneer je dus negatief bent ingesteld, zal ook wat uit je mond komt weinig positief zijn en dus zal ook een hoop in je leven negatief te noemen zijn. onze woorden horend zijn we weer geneigd ze te geloven en zo blijven we hangen in onze eigen negatieve spiraal.

Ieder mens heeft die neiging om inderdaad zich negatief te uiten. Niet iedereen geeft hier aan toe, maar iedereen is geneigd het te doen.  daarom is het belangrijk om na te denken over wat we willen denken. Wellicht zullen we daarin enkel wijzigingen  moeten doorvoeren om  anders in het leven te kunnen staan.

bitter, niet beter.

Wanneer we ons voortdurend in laten met negatieve gedachten en woorden , zullen we zuurpruimen worden die ook negatieve bittere woorden spreken.  Sterker nog ons leven zal het uitstralen.  Bovendien wanneer je in deze spiraal gekomen bent zal zelfs het goede wat je doet teleurstellend zijn in de ogen van bepaalde mensen.

Het is juist zo moeilijk te doorbreken omdat we onze eigen woorden en gedachten zijn gaan geloven.  We hebben ervaringen gehad en mensen ontmoet die ze bevestigd hebben.  We denken aan de keuzes die we hebben gemaakt, en zien slechts de verkeerde keuzes, de mindere gedachten en een wereld door troebel ogen van mislukking, teleurstelling, verdriet, angst, etc…

wie bepaalt je leven?

Maar wat er ook is gebeurt in het leven, het is niet je verleden en de gebeurtenissen die je leven bepalen. We hebben God niet nodig om op te geven. we hebben Hem nodig om  door te gaan en te veranderen.  veranderen van instelling is niet eenvoudig. God  kan de dingen veranderen in je leven.  van negatief naar positief.  Daarvoor is het nodig dat we positiviteit uitspreken over ons. Maar meer nog is het te weten dat God positieve woorden over ons uitspreekt.

Hij houdt van jou . dit te aanvaarden zal niet in een ogenblik gebeuren en ook de verandering van negatief naar positief is niet een knip met de vingers. Hoewel mensen al gauw in de gaten hebben dat er iets veranderd is. zelfs vaak voor we het zelf merken.

oops… sorry!

Wees niet bang te falen. Blijf positief met vallen en opstaan. Fouten maken is niet erg.  Het begint allemaal met het woordje sorry! Wanneer je iets verkeerds zegt en je betrapt je er op is sorry het juiste woord.  Hierdoor maak je je zelf bewust van je negatieve woorden.  Je ziet ze en anderen zien dat je er aan werkt. Meer nog dan dat  je zet je hart er op.  

Spreek er met God over en vraag of Hij je hart wil veranderen en wees rustig . er zal iets gebeuren. God is een God van positiviteit. En jij maakt hier positieve keuzes.