ach, maak je vooral niet druk.

hd-strand-achtergrond-met-schelpen-zee-wallpaper-fotoWie loopt nooit eens ergens tegenaan? Wie zou niet bepaalde patronen in zijn leven willen veranderen?  ik  denk als ik deze vragen stel zoals ik ze hier heb neergezet, mensen al gauw zeggen dat er altijd wil iets  is wat  men zou moeten aanpakken in hun persoonlijk leven.

ach, we maken ons er niet  zo druk om.

Ik geloof dat we allemaal zaken hebben in ons leven waar we aan zouden  kunnen werken en waarvan we weten dat het ons goed zou doen, maar  ach, we maken ons er niet  zo druk om. Per slot van rekening zijn we slechts mensen en  we maken nu een maal fouten . op die manier relativeren we  een hele hoop zaken in ons leven  zodat er  nooit werkelijk een verandering zal optreden op het gebied wat men voor ogen heeft.

Hoe kijk je tegen zaken aan in je leven. waarom lopen bepaalde zaken in het leven telkens weer fout?  Of misschien zie je het niet als fout, maar zie je het als  iets wat je telkens weer overkomt, puur pech. Waarom zie je bij bepaalde mensen geen verandering of  stagneren ze in hun ontwikkeling terwijl anderen met niks beginnen en zich opwerken.  (Ik spreek hier niet over geld of functie)

ik geloof dat veel mensen het leven niet zo boeiend meer vinden.

Ik vraag me af hoe het met jou gesteld is in deze. Waar sta jij? ik geloof dat veel mensen het leven niet zo boeiend meer vinden. Ik moet denken aan een clip van  John Piper. Het  zijn mensen die  zich uitstrekken naar  van alles en nog wat in het leven.  voor hen  lijken zaken  belangrijk als een  goed inkomen, een goed pensioen, veel vakanties, mooie kleren, duur telefoontje, de nieuwste trends, of ook wel het  verzamelen van schelpen genoemd. in wezen proberen deze mensen hiermee hun leven van waarde te voorzien.

De vraag is wat is waardevol. Wat is werkelijk waardevol?  Is jouw leven waardevol?  Mijn leven is dat waardevol? Ik moet toegeven dat ik ook van die issues heb waar ik aan zou moeten werken, maar  die ik niet de aandacht geef omdat het allemaal soms wel gemakkelijk is zo.  misschien moet ik toch nog even duidelijk maken wat ik er mee bedoel vanuit mijn persoonlijk perspectief. Weet je : ik geloof dat het leven  waardevol wordt wanneer we doen wat  werkelijk in ons hart ligt voorbestemd. Dat we  rijk worden in ons leven( wederom, het gaat niet over geld of goederen)wanneer we  gaan doen waartoe we geroepen zijn.  echter veel zaken waartoe we geroepen zijn krijgen niet werkelijk een kans  tot ontplooiing omdat we er  eenvoudig weg  vaak niet werkelijk in geloven dat het mogelijk is in ons leven.

de meest waardevolle momenten (zijn) niet altijd de meest blije momenten

Weet je ? omdat we  niet werkelijk geloof hebben dat we de capaciteiten hebben om  iets te doen trekken we ons terug in onze oude routine en blijven we zoeken naar erkenning van mensen in plaats van op God te vertrouwen en in het feit dat Hij ons door en door kent.  Ik geloof  dat we  veelal vasthouden aan oude  zaken in ons leven om greep te kunnen houden op  wat we hebben, wat we kunnen en daarmee eigenlijk de  touwtjes zelf in handen houden. God echter heeft zoveel meer met ons voor. Zaken die ons zoveel  meer zouden brengen. zaken die ons zouden doen groeien in afhankelijkheid van Hem.

Ik denk dat we te gauw tevreden zijn enerzijds, anderzijds geloof ik niet dat wat God ons geeft nu  per definitie gemakkelijk is.  ook niet dat het per definitie altijd blij maakt.  Echter wat ik wel geloof is dat de meest waardevolle momenten in ons leven  niet altijd de meest blije momenten zijn.  enkele van mijn meest waardevolle momenten zijn die momenten dat ik heb moeten janken omdat een geliefde overleed in mijn bijzijn. Mijn meest waardevolle momenten zijn die momenten dat ik bij iemand was die  diep in de put at en we geen oplossing wisten, maar we konden wel samen bidden tot  God en we ervoeren dat hij gewoon bij ons was.  de meest waardevolle momenten zijn het   die moment dat  we keuzes moesten/wilden maken en waarbij we geen idee hadden wat er zou komen en toch zijn het die momenten die me bij gebleven zijn als  meest waardevol.

waardevol is (..) delen en samenzijn in diepe moeilijke momenten.

Ik ken ook blije momenten , die als ik er nu  naar terug kijk me nog weinig doen.  de aanschaf van een nieuw auto waar ik lang voor gespaard had.  de lol op feestjes, leuke vriendschappen die  naderhand toch niet intens waren, maar wel erg gezellig maar ook erg oppervlakkig bij nader inzien.  Weet je wat is waardevol? De wereld legt de nadruk op lol en feest. Maar waardevol is ook delen en samenzijn in diepe moeilijke momenten.

Maak ik duidelijk waar ik heen wil? We hebben de autoriteit gekregen om zaken in ons leven aan te pakken, maar we kunnen ook blijven waar we zijn. dus:  niet te diep gaan. Een lach en af en toe een traan. We geloven  in God misschien zelfs, maar wat wij willen staat voorop. God komt daar ergens achteraan op een tweede  , derde, of een nog  lager plaats. We kunnen er ook voor kiezen om ons leven lang dicht  bij God te leven en te doen wat hij van ons vraagt. Hem op de eerste plek te zetten met de gevolgen van dien. Dat betekent geconfronteerd worden met onszelf, met onze tekortkomingen en ook met die van anderen. maar het uitspreken van die tekortkomingen maakt het  leven niet gemakkelijker, moeilijker  wellicht, maar tegelijk  we leren zoveel meer van God dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. omdat we juist dan afhankelijk zijn van hem .

 

 

1 reactie

  1. Jedidja schreef:

    Heel boeiend, leerzame post. Dank je wel.

    Like

Een reactie plaatsen