Vriendschappen

Het is vervelend als mensen met je optrekken als vrienden waarin je persoonlijk alles hebt gegeven maar ze dit niet waarderen naar waarde. Achteraf lijkt het soms tijd die je anders had kunnen besteden, maar dat is niet mijn overtuiging.

Als je in contact met mensen doet wat je kan om te verbinden dan schenk je hen iets van je zelf. Je besteed tijd aan/met ze. Je deelt wat je hebt met ze. Dat kan van alles zijn; kennis, huis, mogelijkheden, maar vooral ook je hart. Het lastige is, dat sommige mensen al deze dingen willen, maar uiteindelijk er slechts uit halen wat in hun voordeel is. Het is dan niet wederkerig.

De bijbel zegt: ‘Doe niets uit eigenbelang of eigendunk, maar laat in nederigheid de een de ander voortreffelijker achten dan zichzelf. Laat eenieder niet alleen oog hebben voor wat van hemzelf is, maar laat eenieder ook oog hebben voor wat van anderen is.’ Filippenzen 2:3-4 HSV

Wat belangrijk is: het gaat niet om jou persoonlijk. Je mag de ander dienen. Dat betekent dat je deelt in wat je hebt. Dat mag ook iets kosten. Daarbij gaat het om het welzijn van de ander. Welzijn betekent dat het de ander goed gaat en je daar in investeert. Je hebt er oog voor. Je hebt geloof voor de ander, maar wat nu als blijkt dat die ander wel neemt, maar eigenlijk niet teruggeeft en uiteindelijk zelfs zich tegen je keert?

Wie zijn naaste veracht, zondigt, maar welzalig is hij die zich over ellendigen ontfermt.’ Spreuken 14:21 HSV

Het is vreemd, maar soms probeer je vriend te zijn en is het lastig loslaten. Je geeft om iemand, maar deze beweegt niet echt in die vriendschap mee. Hij doet wat hij zelf wil en soms doet hij wat jij verlangt om er iets voor zichzelf uit te kunnen halen. Altijd is er een extra schakel. Hij is vriendelijk omwille van het voordeel. Hij gaat met je mee om er iets uit te halen. Accepteert wat je zegt om er beter van te worden, maar hij is niet integer. Omdat het niet gaat om de waarheid, maar om er voordeel uit te halen.

Een echte vriend is echter integer. Verteld je de waarheid. Is trouw. Zal actie ondernemen als het nodig is. Praat niet met je mee, maar zal in wat hij doet de relatie centraal stellen. Belangrijkste is dat hij Jezus als voorbeeld neemt in zijn leven. Voor alle duidelijkheid: een vriend is niet perfect en maakt ook fouten. Een echte vriend zal dit echter gewoon erkennen als dat nodig is. Maar hij gooit niet met modder of haalt de ander bewust onderuit.

Een vriend heeft te allen tijde lief, en een broeder wordt in benauwdheid geboren.’ Spreuken 17:17 HSV

Met andere woorden: Een vriend biedt zich aan en helpt waar hij kan, maar gaat niet mee in de shit van anderen. Als iemand verkeerde keuzes maakt dan spreekt hij zijn vriend hier op aan. Als het moeilijk is laat hij hem niet in de steek. Soms zullen mensen dat anders ervaren. Ze zien kritiek als iets negatiefs. Schaamte doet ook iets met mensen. Ze reageren er op met boosheid soms. Vaak vinden ze dat ze recht op je persoonlijk hebben of dat ze recht hebben op jouw tijd, jouw geld, jouw woning, je eten, jouw zorg, etc…Helaas is dat onmogelijk. Dit kan niemand bieden. Dus is de relatie gedoemd te falen.

Weet je wat echte vriendschap is? Een echte vriend deelt zijn leven met je. Heeft ruimte als je fouten maakt en vergeeft je als dit nodig is. Een echte vriend laat soms los om ruimte te bieden voor herstel. De ruimte en het terugtrekken is soms nodig om datgene wat goed was te kunnen overdenken, te herzien en te heroverwegen. In de hoop dat de relatie herstel vindt waar het niet goed gegaan is. plaatsvinden over wat gebeurd is. Soms is er verschil Van inzicht, maar oprechte vriendschap is gebouwd op drie pijlers. Geloof, hoop en liefde.

De liefde is geduldig, zij is vriendelijk, de liefde is niet jaloers, de liefde pronkt niet, zij doet niet gewichtig, zij handelt niet ongepast, zij zoekt niet haar eigen belang, zij wordt niet verbitterd, zij denkt geen kwaad, zij verblijdt zich niet over de ongerechtigheid, maar verheugt zich over de waarheid, zij bedekt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen, zij verdraagt alle dingen. En nu blijven geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde.’ 1 Korinthe 13:4-7, 13 HSV

Vriendschappen zonder dat we geloven kunnen best waardevol zijn, maar het is altijd tijdelijk. Er ligt hoop in vriendschappen die gebouwd zijn in relatie met God. We spreken dan over iets wat sterker, waardevoller is. Dan is liefde betrokken met eeuwigheidswaarde. Elke vriendschap kan kapot, maar vriendschap die oprecht gebouwd is in geloof en relatie met Christus is onverwoestbaar. Waar elk van de partijen oprecht zoekt naar wat Gods wil is voor de ander die zal niet zichzelf zoeken, maar dat wat voor de ander van belang is.

Een reactie plaatsen