Introductie.

Wat is het beeld dat jij hebt van wie God is? In Exodus 3:14 kunnen we lezen dat Mozes vraagt wie God is? God antwoord met: Ik ben die Ik ben! God laat zich niet in een hokje stoppen of een titel geven. Daar is God te klein voor. Wel laat God zich kennen door zich te verbinden aan mensen die wilden leven met Hem. Daarbij niet enkel met hen, maar ook met de generaties na hen. Exodus 3:15.

God de grote afwezige voor jou?

Het beeld wat jij hebt kan misschien afwijken van wat je hier leest. Misschien is God voor jou niet de Ik Ben, maar ervaar je Hem eerder als de grote afwezige. Je leven is niet eenvoudig geweest. Je hebt hem nooit ontmoet en je vraagt je misschien af dat als Hij werkelijk bestaat waar je Hem zou kunnen ontmoeten?

Gods identiteit als Ik ben is enerzijds misschien wat vaag. Als je vraagt aan iemand die je ziet wie ben je dan is het antwoord vaak iets in de vorm van een naam, gevolgd door plaats, werk, opleiding, etc… De vraag is of jij je zelf kunt duiden. Ik bedoel of jij je zelf kunt laten zien als wie je bent. Het is altijd maar een deel van wie je bent als je het benoemd. Je naam, je werk, je opleiding, is natuurlijk wel duidend, maar niet alleen maar wie je bent.

God is zoveel groter dan wat wij van Hem kennen. Als jij je afvraagt wie Hij is dan zou het antwoord Ik ben je enerzijds schouderophalend achter kunnen laten, anderzijds zou het je juist kunnen bepalen dat het lastig is iemand te duiden als je niet werkelijk in contact bent. Om iemand te leren kennen is relatie nodig. God wil graag dat we Hem leren kennen.

Wat zet jouw leven in vuur en vlam?

Mozes had van God gehoord, toch leerde hij hier pas God een beetje kennen. Vanuit de ontmoeting met Hem ging Mozes op weg om te doen waarvoor God hem geroepen had. Hoe kunnen wij nu God ontmoeten? Moeten we wachten tot er ergens een struikgewas in de brand vliegt? Of tot er iets bijzonders gebeurd?

Vaak is het wel zo dat juist wanneer er iets bijzonders gebeurd er ons gaan realiseren dat bepaalde dingen niet zwaar zijn. We zoeken naar de zin in bepaalde momenten en gebeurtenissen. Belangrijke momenten in het leven die je qua zin en de waarde zouden kunnen doen nadenken zijn bijvoorbeeld als er een kindje wordt geboren, het fragiele van het kind en de complexiteit van leven in je armen bijvoorbeeld. Of juist het sterven van iemand die je dierbaar is. Het eindige en de inhoudt van het leven maakt dat we geraakt worden in wat er werkelijk toe doet.

Natuurlijk zijn er nog meer zaken te benoemen die ons bepalen bij wat er werkelijk toe doet. Namelijk relatie. Relatie is de basis voor het geloof in God. Om te ontdekken wie de Ik ben is, is er ontmoeting nodig. Misschien zoek je Hem, maar vindt je niet het contact zoals je had gehoopt. Er is van alles wat speelt in je leven wat tussen jou en God staat. Zaken die je onmogelijk kunt oplossen of simpel af kunt doen als onbelangrijk. Logisch lijkt me.

Misschien zou je kunnen kijken naar Jezus. Jezus zegt dat wie Hem gezien heeft, heeft de Vader gezien. (Johannes 14:9)Hij bedoeld eigenlijk te zeggen Ik ben die Ik ben. We kunnen allerlei theorie/theologie onderzoeken, maar het gaat in wezen over relatie. Relatie gaat niet enkel om wie je kent, maar om wat de ware aard is van wie je kent. Hoe iemand is en of je er mee verbonden wil zijn. Als je Jezus wil leren kennen mag je kleine stapjes zetten. Misschien gewoon door naar Hem toe te gaan en de vraag te stellen wie bent U? Daar beginnen de meeste relaties. Gewoon even voorstellen en introduceren toch?

Eén reactie op “Introductie.”

  1. Bedankt! Goeie uitleg en zo’n mooi lettertype

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: