Bereid en toegewijd!

Laatste onderwerp in de serie van Watchman nee, het leven dat overwint gaat over toewijding. Enerzijds is dit waar het qua geloof  om gaat, anderzijds moeten we concluderen dat er veel mensen zijn die zich niet echt toegewijd hebben en toch christenen zijn. Misschien kunnen we stellen dat ze het nooit goed begrepen hebben omdat ze zich er niet op toegelegd hebben dit te onderzoeken. Ze waren immers niet toegewijd, anderzijds zou het kunnen zijn dat ze het wel geweest zijn, maar het ergens hebben verloren onderweg  door een leven van UPS en downs. Een overwinningsleven is een leven van toewijding. Ik onderzoek ook bij mijzelf waar ik ben toegewijd en waar ik juist deze toewijding mis. 

Blog 9


Allereerst moeten we stellen dat toewijding in geloof ons in staat stelt om door te gaan waar we als ongelovige af zouden haken. Waarom is het zo belangrijk om toch toegewijd te zijn?want het is toch God, Die in ons werkt, zowel het willen als het werken, naar Zijn welbehagen? (Filippenzen 2:13) toch kunnen we stellen dat hier ook iets in zit van de wil. De bereidheid. als we Christus hebben leren kennen dan zal Hij in ons werken, maar als we de bereidheid hebben en toegewijd zijn dan stellen we ons onder autoriteit van Christus. De liefde dringt ons er toe. De Here gaf Zijn leven voor ons opdat we niet meer voor onszelf zouden leven, maar voor Hem. (2 Korintiërs 5:14-15)

Toewijding is nodig en vraagt om alles wat we eerder in de blogs al bespraken, maar niet is meer dan enkel het doen en ervaren, het is ook ons leven overgeven in totaliteit. We zijn enerzijds gekocht en betaald en dus slaven van de gerechtigheid geworden . Dat is voor velen onbegrijpelijk, maar we zijn slaven van gerechtigheid. Enerzijds zijn er dus gekocht en anderzijds geven we ons leven bereidwillig over in toewijding aan onze Heer.

Een mooi voorbeeld is het verhaal wat beschreven staat van een Afrikaans slaven meisje dat verkocht zou worden en waar twee mannen biedingen deden. Het meisje moest zi enorm huilen dat er een derde persoon bij kwam en een enorm bedrag voor ver boven dat van de andere mannen waarop het meisje aan de derde persoon verkocht werd. Deze werd in feite de eigenaar, maar liet gelijk de ketenen losmaken en vertelde haar dat ze gekocht was om haar vrij te kunnen laten. Daarop stelde de vrouw dat ze deze man voor altijd toegewijd zou zijn vanwege deze verkregen vrijheid.

God heeft ons gered uit de handen van anderen die ons leven willen beïnvloeden en willen bepalen hoe te leven. God echter kocht ons vrij door het bloed van Jezus, wat meer is dan zilver of goud. Enerzijds voelen we ons soms verplicht iets te doen voor God omwille van de vrijheid die we hebben mogen ontvangen, maar dan hebben ze nog niet perse ook de liefde van de Heer oprecht toegelaten. De dag echter dat ze ontdekken dat ze niet enkel onder autoriteit staan van God, maar ook werkelijk vrij zijn in deze maakt dat we niet anders kunnen zijn dan dankbaar omdat we mogen weten geliefd te zijn, gered, bevrijd.

Wat geef je?

Toewijding blijkt uit datgene wat we overgeven. Dat is ons leven. Dat zijn de mensen in ons leven. Onze geliefden, familie en vrienden. Dat is omdat we niet slechts zijn eigendom willen zijn als persoon, maar toewijding zegt dat we in alles Hem Heer laten zijn over ons leven inclusief onze relaties. Maar ook onze zaken en aangelegenheden. Alles wat we doen is tot eer van Zijn naam. We doen niet meer de dingen voor onszelf,maar stellen dat alles wat we doen is als een offer voor God. Is dat wat we doen ten eet van God op dit moment? Ben je toegewijd in je relaties? Ben je toegewijd in wat je doet? Maar ook is wat je hebt aan spullen,geld,goederen hebt van Hem? Gebruik je het om te delen, Hem te eren of wil je meer om er zelf gemak van te hebben?

Laten we onsze lichamen stellen tot een levend, heilig en Goede welgevallig offer. Niet gelijkvormig aan de wereld, maar veranderd in ons denken. Dat is pas echt vernieuwing, hervorming, verandering. Dan zullen we niet alleen doen, maar ook meer en meer ontdekken wat goed is en wat het betekent volkomen welgevallig en toegewijd te zijn(Romeinen 12:1-2) dat is dus al wat we hebben , maar ook onze dromen , gedachten, etc… Willen we onder de autoriteit brengen van Hem. Dat zegt dat we Hem vragen wat goed voor ons is en ons daarin laten leiden.

De gevolgen van oprechte toewijding zijn dat we niet voortdurend heen en weer geslingerd zijn tussen wat van de wereld is en wat van God, maar dat we in alles wat we doen de wil van God zoeken. Hebben we dan geen vrijheid in deze? God stelt ons dat we vrij zijn met dat wat we tot onze beschikking hebben, maar waar Hij ons roept we ook bereid te zijn te gaan waar dit nodig is en te doen wat nodig is tot eer van zijn naam. Wat van ons is. Van Jemen dus kunnen we eventueel achterlaten en Hem dienen op plaatsen waar dit nodig mocht zijn.

Hij kent ons en zend ons waar we in Zijn naam iets mogen betekenen. Soms is dat heel dichtbij. Op ons werk, in ons gezin, in de kerk,… Soms roept God om uit te stappen. Ander dingen te doen. God zorgt voor de juiste timing en voorbereiding. Hij geeft wat nodig is op zijn tijd. Zijn wij bereid om te het te doen als de meester het ons vraagt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: