Het belerende hypocriete vingertje.

Blog 2

Noemde ik in mijn vorig blog de zonde van de geest, in dit blog wil ik echter de zaken wat breder trekken. Wat betekent in eerste instantie nu zonde. Zonde is voor veel mensen iets wat geassocieerd wordt met het opgeheven calvinistisch vingertje. Zonde wordt gezien als het verkeerd doen inzake regels die de kerk in naam van God gesteld heeft. Deze benadering en de gedachte vanuit dit perspectief  is voor veel mensen opgevat als belerend en hypocriet.  Eerlijk gezegd is dat soms ook werkelijk zo gebleken.

Zoeken we de waarheid of onszelf?

Zonde is niet iets wat moeten of kunnen ontkennen. De Bijbel zegt in 1 joh 1:8 dat Als wij zeggen dat wij geen zonde hebben, dan  misleiden wij onszelf en is de waarheid niet in ons. Met andere woorden we kunnen natuurlijk ontkennen dat er geen sprake is van zonde in ons leven, maar dan liegen we onszelf voor en spreken niet de waarheid. Dat laatste, de waarheid, is nu juist waar we samen naar opzoek zijn toch?

Zonde is meer dan het overtreden van regels. Zonde is zoals we dat noemen hetgeen tussen God en mensen in is komen te staan. De nadruk is komen te liggen op het maken van fouten. Alsof we als mens geen fouten zou mogen maken en God ons heftig zou straffen vanwege gemaakte fouten. Dit is een beeld wat ik in deze ernstig wil bestrijden. God is niet de boosaardige en heftig en ongeduldig op een mens gelijkend wezen wat niets tollereert en afstrafte wat niet goed is in zijn ogen. God is juist een liefdevolle Vader die ons liefheeft en alles geeft wat nodig is om ons dicht bij Hem te houden. Dit laatste is echter wel een persoonlijke keuze.

Als het gaat over wat zonde is dan moeten we het goed benoemen. Zonde is niet iets wat voortkomt uit de regels, wetten en zaken die God benoemd in de Bijbel. God zelf wil juist in relatie leven. Dat houdt niet in dat we geen fouten mogen maken , maar betekent dat we soms keuzes maken die de relatie met God in de weg kunnen staan. Dat is niet het maken van fouten maar het bewust kiezen voor de eigen weg, de eigen manier van denken, dat wat we zelf willen, maar wat schade veroorzaakt in de relatie met God, anderen of onszelf.

Zonde schaadt de relatie van mensen onderling en de relatie van mens naar God.  God verbreekt de relatie niet als we fouten maken. Dat is een manier van denken die niet klopt met hoe Jezus ons benaderd. God zocht de mens in Christus in zijn zondige hoedanigheid. Niet dat we daarin zouden blijven hangen, maar Hij zoekt hoe dan ook voortdurend de relatie met ons. 

Zonde is ook de schade die we anderen aandoen om er iets voor onszelf uit te halen. We doen anderen pijn, brengen schade toe of anderen en schaden daarmee tevens de relatie die mensen hebben met God. Dat is in eerste instantie natuurlijk een eigen keus, maar tegelijk kan de schade, verwonding of pijn dusdanig in de weg staan dat dit de relatie met God en de mensen om ons heen schade toebrengt.  Dat zijn ernstige verwondingen. Soms zelfs dusdanig dat we als het ware een uitvlucht zoeken om de pijn, het verdriet, de schade niet te hoeven voelen of zien. We kunnen vluchten in gebruik van middelen, in afwijzing van mensen of onszelf, van God of de kerk, …

Het gaat verder dan dat.

Zonde is dus niet zozeer wat we fout gedaan hebben, maar gaat dieper dan dat.het gaat om de afstand die is ontstaan in de relatie met God. Mensen denken soms dat het God is die ons in zulke situaties brengt. Verzoeking noemen we dat. God verzoekt ons niet en ook God zelf doet niemand te kort. Als er sprake is van verzoeking, het doen van verkeerde zaken, dan ligt bij onszelf als mens zijnde. Het is onze keus waarmee we ons leven laten beinvloeden. Is het met gedachten en gevoelens die gericht zijn op onszelf en wat wij zelf willen? Dat is missing die niet van God komt,maar de ruimte die we zelf geven aan wat onze relatie met God in de weg staat. Zonder God zegt de Bijbel dat we ahw dood zijn. (Jacobus1:13 -15)

Soms denken mensen dat ze de regels van God begrepen hebben om ze op anderen te plakken.  Ze zien dan dat anderen fouten maken en keuzes maken waarvan ze overtuigd zijn dat ze niet de wil van God kunnen zijn. Daar mogen we ook over in gesprek zijn. Het is goed mensen te waarschuwen, ze te helpen  en te ondersteunen als ze bang zijn en niet goed weten hoe ze met dingen om moeten gaan. Misschien ben je sterker in het geloof dan is het goed om er op te letten dat mensen in relatie blijven ipv bood en afwijzend  te reageren. (1 Thessalonicenzen 5:14‭-‬15) Toch wil ik er op wijzen dat we niet te pas en te onpas van alles moeten roepen tov anderen alsof we wijs zijn en weten hoe het allemaal zit ten opzichte van anderen. In eerste instantie moeten we vooral op onze eigen levenswandel letten. Laten we aan anderen en aan God tonen hoe we vanuit onze relatie met God omgaan  met alles in ons leven. ( Jacobus 3:13)

Zonde is er, daar maken we allen deel vanuit. gelovig en ongelovig. Toch mogen we zeggen dat wanneer we in Christus de last van de zonde af mogen werpen. De relatie met medegelovigen is daarbij van belang. Nml in relatie met anderen mogen we ontdekken wat Gods liefde inhoudt. Dat kan best een hele strijd zijn, maar door vast te houden en niet los te laten van Wie Jezus is, namelijk onze Heer en Redder mogen we dwars door alles heen zien wat een hoop ons te wachten staat. Voor altijd in relatie met God te mogen zijn. Zelfs zonde staat de relatie met God niet in de weg omdat Jezus overwinnaar is. (Hebr12:1-2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: