Als je hart huilt.

Soms wordt de grond onder je weggeslagen en alle hoop ontnomen. Kleopas en zijn vriend moeten zich zo gevoeld hebben toen ze hoorden dat Jezus gekruisigd was en in een graf gelegd. Wat zullen ze verdrietig geweest zijn, maar wat zullen ze zich machteloos, hopeloos gevoeld hebben. Ze hadden hun hoop op Jezus gevestigd. Maar nu? Wat nu?

Ze hebben gehoord over een leeg graf. Ze begrijpen niks van de verhalen over engelen bij het graf. Ze reizen van Jezuzalem naar Emmaus. Ze praten samen over wat ze hadden gezien, gehoord maar vooral ook verwacht. Hun verstand kan het allemaal niet bevatten en hun hart huilt.

terwijl ze onderweg zijn is er iemand die aansluit bij de mannen. Het sombere gesprek gaat door en de mannen hebben niet in de gaten dat degene over wie ze spreken bij hen aangesloten is. Ze herkennen hem niet, uiterlijk gezien. Maar Hij spreekt de taal die ze begrijpen, die ze raakt. Hij loopt met ze op en spreekt mee over de situatie.

Is dat niet juist typerend voor wie Jezus is? Hij is er gewoon. Schuift aan en spreekt mee. Is aanwezig en veranderd de richting van ons gesprek. De inhoudt van ons denken. Wat we voelen. Waar onze hoop weggeslagen is, daar komt Hij zomaar meewandelen. We erkennen Hem vaak niet eens. Maar Zijn woorden zijn onmiskenbaar veranderend.

Zijn woorden zijn bevrijdend. Hij is niet oordelend. Hij wijst niet naar wat anders kan, maar helpt hen in hun denken. Hij keert als het ware hun gevoelens en gedachten. Hun verdriet en wanhoop veranderd in hun binnenste. Hij veranderd het perspectief dat ze hadden zonder dat ze door hebben dat Hij het is.

Uiteindelijk ontdekken ze het. Dan worden hun ogen geopend. Waar alle hoop vervlogen was daar is de vlam weer brandende. Waar Jezus komt gebeurt er iets. Wat moeten we doen om Hem te ontmoeten? Niets! Jezus zoekt jou. Hij schuift aan waar je het niet verwacht. In de pijnlijke momenten van je leven zelfs. Daar waar je duisternis ziet en het hopeloos lijkt.

Hij legt ons geen veranderingen op. Zegt niet wat we moeten doen. Jezus is Heer die ons echter niet dwingt om te veranderen maar met ons meeloopt en begrijpt. Hij legt ons uit wat Gods wil is zonder te veroordelen. Hij steekt Zijn vinger niet in de lucht, maar reikt je de hand. Hij laat je niet in de steek, maar loopt met je mee. Hij verteld niet wat moet , maar geeft je Zijn Woord. Hij is bij je als je onderweg bent en Hem zoekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: