Roddel beschadigt relaties.


Wat wordt er verschrikkelijk veel geroddeld in de wereld. Zelfs mensen die zeggen je vriend te zijn of mensen waar je altijd oprecht en eerlijk tegen bent geweest doen dat soms. De vraag is of het een keus is of dat het groter is dan de mens zelf. De vraag die ik neer wil.leggen in deze is; roddel.je.mee of maak je bewust andere keuzes.

Ik geloof dat roddelen niet enkel iets zeggen is over de ander, maar bewust de ander in een verkeerd licht zetten omdat je jezelf  wilt vrijpleiten, verschonen, beter wilt voordoen, de ander in een kwaad licht wilt zetten. Dat is dus roddel. Roddelen is de waarheid verdraaien. Iemand die roddelt is niet enkel een leugenaar, maar doet de ander onrecht aan.

De bijbel spreekt er veel over. En zegt dat we het weg moeten doen. Samen met andere zaken die gezonde relaties in de weg staan. Mensen spreken gemakkelijk kwaad over iemand en halen hem neer. Proberen bewust iemands reputatie te schaden omdat ze boos of teleurgesteld zijn.

De Heer haat het als mensen liegen. Maar Hij is blij met mensen die te vertrouwen zijn.
SPREUKEN 12:22 BB
https://bible.com/bible/1276/pro.12.22.BB

Ik sprak onlangs iemand aan op bepaald gedrag. Ik gaf daar bij aan een vriend te zijn en te begrijpen dat hij in een rotsituatie zit, maar op moet passen dat er niet over hem geroddeld wordt. Daarbij aangegeven dat het belangrijk is niet enkel vanuit eigenbelang te denken, maar ook dat van anderen mee te wegen. Ik sprak open en transparant en met nadruk onder 4 ogen. Ik heb uitgelegd dat het van belang is er over na te denken en eigen keuzes te maken en op te passen voor mensen die hem ondersteunen in negatief denken.

Vervelend genoeg is het gesprek amper geweest en ik hoor het verhaal al terug van meerdere mensen met een negatieve twist. Waarbij ik als persoon en in functie gezegd zou hebben dat hij van alles niet mocht. Niet met bepaalde mensen mocht om gaan zelfs. Verdraaiing van mijn woorden. Roddelpraat. Negativiteit rondstrooien. Laster dus.

Ik begrijp prima dat er teleurstelling kan zijn in het leven van mensen. Ik ben ook niet bang voor mijn reputatie. Immers de waarheid overwint uiteindelijk altijd. Hoewel het soms pijn kan doen als je jarenlang bent opgetrokken en mensen een bepaalde rol, vertrouwen en verantwoording hebt gegeven. Nu blijkt dus dat zelfs mensen die je vrienden noemt je in een kwaad licht kunnen zetten.

Waar ik juist heb verteld dat het belangrijk is te stoppen met negatief doen in een gesprek onder vier ogen, gaat het intieme gesprek een leven leiden buiten de intimiteit. Dat is roddel geworden binnen no time toen het buiten de vertrouwde setting kwam bij anderen die hier niets mee te maken hadden. Meerdere mensen die erop terug kwamen met mijn woorden in andere strekking met een negatieve lading. Sommigen om me verwijtend aan te spreken, anderen om te achterhalen wat er speelt. Woorden die persoonlijk zijn gesproken onder 4 ogen liggen breeduit in een context van negativiteit en afwijzing. Relaties schadend.

Ik geloof dat dit soort gepraat en negatief gedoe schadelijk is. Roddel is de boosdoener in elke relatie. Het maakt vriendschappen stuk, relaties tussen man en vrouw, naar kinderen en het schaadt hun relatie met God. Als de vraag is ‘ hoe herstel ik relaties? ‘ , dan is het antwoord: door waarachtig te zijn ipv leugenachtig. de bijbel zegt:


Maar nu moeten jullie dat allemaal wegdoen. Ook boosheid, driftbuien, gemeenheid, roddel en grove woorden moeten jullie wegdoen.
KOLOSSENZEN 3:8 BB


en :


Als er geen hout meer is, gaat het vuur uit. Als er geen roddelaar meer is, houdt de ruzie op.
SPREUKEN 26:20 BB

Ik geloof dat er hoop is voor mensen die vastzitten in hun negativiteit. Maar daarvoor moet er iets veranderen. De Bijbel leert ons:

Jullie moeten niet meer op dezelfde manier leven als de ongelovige mensen. Maar leef als nieuwe mensen, doordat jullie op een nieuwe manier gaan denken[ , namelijk op Gods manier ]. Dan zullen jullie ook anders gaan leven. Dan zullen jullie weten wat Gods wil is. En alles wat Hij wil is goed, mooi en volmaakt.
ROMEINEN 12:2 BB

Dat betekent dat we bereid moeten zijn te doen waartoe God ons geroepen heeft. Dat is leven in waarheid. Dat is leven zonder roddel, zonder negativiteit. Dat betekent niet dat we alles nu maar positief moeten labelen, maar het betekent te kiezen voor de weg van Christus en te wandelen in waarheid. we liegen niet meer om onszelf te profileren of om ons ongenoegen te uiten op een negatieve manier. We maken de keuze om samen onderweg te zijn. In relatie met elkaar en met Christus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s