Kiezen vanuit emotie?

Doordachte mensen hebben niet altijd de gunfactor. De gunfactor ligt vaak bij de extraverte mensen die heel enthousiast reageren vanuit emotie zonder er echt over na te denken. De emotie is vaak de motor voor de respons.

Ik zeg niet extraverte mensen geen goede keuzes zouden maken hoor. Ik geef slechts een voorbeeld. Net zo min geef ik in deze een oordeel over introverte mensen over de manier van keuzes maken. Maar we zien wel dat introverte mensen meer ingehouden reageren.ingehouden zijn qua karakter is niet altijd beter, en uitbundig niet slecht an sich. Wat kan ik als meer introvert type genieten van de uitbundigheid van een aantal van mijn extraverte vrienden. Maar qua gesprek vaak sneller de diepgang vinden in de bedachtzaamheid van de introvert.

Ik kwam het volgende tegen: doe geen beloftes als je blij bent. Geef geen antwoord als je boos bent.neem geen beslissingen als je verdrietig bent.

In het verhaal van Jakob en Ezau zie je terug hoe mensen in bepaalde situaties beslissingen kunnen maken die niet handig zijn. Ezau vergooide she zijn geboorte recht voor een kom rode soep. Hij was hongerig en wilde direct verzadigd worden. Hij was maar op een ding uit en dat was op dat moment dat zijn buik vol werd.

Jakob wordt als bedrieger afgeschilderd omdat hij op het laatst op een minder leuke manier daarin ook de zegen aftroggelde van zijn vader. Was dat gemeen? Was dat oneerlijk? Hoe je het ook invult,het was in ieder geval doordacht. Ezau had het immers verkocht aan Jacob.Ik ben niet uit op het antwoord wie ter goeder trouw was. Maar wat wel duidelijk is dat mensen zich gemakkelijk laten leiden door hun emoties. Dat emoties soms de overhand nemen over de besluitvorming. De vraag is misschien in deze: ‘ hoe maak jij je keuzes in het leven?’ is dat gebasseerd op de emotie van het moment?

veel mensen worden geraakt door mooie woorden in emotionele momenten. Die vaak al weer vervlogen zijn als het moment voorbij is. Ik moet denken aan een gebedsavond waar iemand voor zich liet bidden en erg emotioneel en in tranen reageerde. Met tranen bewogen bad deze persoon of God in zijn/haar leven wilde komen en wilde raken waar het niet goed was zijn/haar leven. Na de dienst ging het gesprek al gauw weer over de problemen in de relatie en moest er een sigaret gerookt worden.


Waar kies je voor in het leven? Even niet vanuit de emotie beredeneerd. Niet omdat je zo enthousiast bent. Gewoon omdat je even eerlijk wil zijn naar je zelf. Durf je dat? Durf je eerlijk naar je zelf te kijken? Ik geloof dat veel mensen zaken niet eerlijk durven beredeneren of afwegen. Ze kijken naar anderen en voelen zich dan of juist heel bijzonder en slim of juist dom en niet de moeite waard.

Beslissingen worden veelal niet genomen op basis van wat God zegt of hoe je vanuit Zijn woord leeft, maar vanuit gevoel, gedachten die in onze overtuigingen zijn geslopen die vaak niet kloppend zijn. Hoe weeg jij wat waar is? Is dat omdat je iets vindt? Is dat het uitgangspunt?Waar leef jij voor? Voor je zelf en jou gedachte? Naar wie luister jij? Naar vrienden die misschien wel het beste voor je willen, maar wat weten zij van wat er in de wereld werkelijk speelt? Hebben zij de waarheid in pacht? Weet je ik geloof in ontmoeting. Daar waar je de ruimte hebt je zelf te zijn en mag zeggen wat je denkt zonder veroordeeld te worden of te oordelen. Ook als er anders gedacht wordt.

Ontmoeting is de plaats waar mensen die open staan voor de waarheid kunnen veranderen als ze open staan voor eerlijke argumenten op basis van wat waar is. Niet omdat er iets vinden of omdat het nu eenmaal zo is. Ik geloof dat wanneer mensen elkaar oprechte ruimte geven dit een prachtig samenspel kan zijn van waarachtigheid. Niet de waarheid, maar we zoeken deze. De Waarheid ligt in Christus, Gods Zoon.We kunnen twijfelen over zaken en antwoorden, maar als we in alle oprechtheid proberen waar te zijn, dan is dat zo dicht bij de waarheid als wij mensen zelf soms kunnen bedenken. Dat is waarachtigheid in mijn ogen. De Waarheid is Jezus. We kunnen Hem zoeken en zelf gevonden hebben. Toch is de Waarheid nog lastig voor ons te zien. In Jezus mogen we weten in de Waarheid te mogen wandelen met onze fouten en gebreken. Dat is waar we eerlijk over mogen zijn. Dat is waarachtigheid. De volle waarheid zullen we zien als we thuiskomen bij Hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s