Geroepen om te gaan!

God roept mensen om op reis te gaan. Abraham werd geroepen om de weg te gaan waar zijn vader Terach was gestrand. Abraham is degene die wat zijn Vader heeft laten liggen op te pakken verder te gaan. Abraham nam de verantwoordelijkheid op zich en kwam daarmee in beweging en werd daardoor tot een symbool voor velen. Hij ging op weg naar het onbekende.

We kunnen bidden om antwoorden en oplossingen in situaties. We kunnen de weg die we hebben te reizen uitstippelen, al dan niet christelijk benaderd. De weg met God zoals Abraham die ging was onbekend. Dat levert allerlei situaties op die niet vooraf ingeschat waren en zelfs niet vooraf te bedenken zouden zijn. Mooi hoe Abraham zich afhankelijk opstelde en wat dit voor bijzondere momenten oplevert.

Het gaan op de stem van God is qua exacte bestemming misschien niet zo helder, maar het levert iets op wat ons afhankelijk maakt van God. Het vraagt om creatieve aanpassingen. Nieuwe wegen waar we nooit geweest zijn. Dit vraagt om geloof, vertrouwen dus dat God weet waar we naar onderweg zijn. De weg en situaties op de weg hebben niets te maken met puur toeval. Maar ook niet met enkel afwachten tot er een stem uit de lucht exact zegt wat te doen. Abraham ging onderweg en maakte keuzes op basis van wat nodig was. Hard werk, verantwoording nemen en gezond verstand gebruiken, maar ook luisterend naar de stem van God in zijn leven. Hij bleef geloven in de opdracht waar God hem voor geroepen had.

Waarheen zijn we onderweg? Heb jij je toekomst al uitgestippeld? Velen leven vanuit die uitgestippelde toekomst. Vaak is dat de weg die door maatschappij via opvoeding, school, de druk om te presteren is neergelegd. Velen zijn onderweg maar stranden ergens en lopen vast omdat deze weg hen niet geeft waar ze in wezen naar verlangen. Toch verlaten ze de weg niet om de weg van God te gaan. Ze zijn bang om wederom vast te lopen misschien of worden weerhouden door de stemmen in hun leven die zeggen dat de stem die ze horen niet realistisch is.

God riep Abraham om verder te gaan, op te staan waar Terach zijn vader was gestrand. De stem van God was duidelijk in Abrahams leven omdat Hij er naar zocht. Terach en vele anderen beginnen wel de reis maar stranden omdat ze veelal al de stemmen in hun leven afwegen en uiteindelijk besluiten andere stemmen voorrang te geven boven Gods stem. Abraham was geroepen om uit te stappen , op weg naar een land vloeiende van melk en honing. En om een groot volk te worden.

Jij bent geroepen om te gaan. Wat heb je nodig om te gaan? Misschien wacht je op die stem uit de lucht die spreekt voordat je gaat. Misschien wil je eerst geld genoeg hebben om te gaan. Je wil misschien eerst visie ontwikkelen of weten wat exact moet gebeuren? Ik geloof dat de geloof vraagt om een ander uitgangspunt. Dat gaat namelijk om de innerlijke drive die God je gegeven heeft om te gaan. De richting is de kant op waar Jezus is gegaan. Niet een of andere vrome ingeving, maar wees je zelf en blijf dicht bij God . In gesprek en relatie met God. Maar ga op weg.

De keuzes die je maakt zullen niet altijd de juiste zijn. Abraham maakte foute keuzes, maar Hij bleef God trouw en God hield Zijn woord. God maakte hem tot een groot volk. Of zelfs de Vader van meerdere volken. durf je de reis met God te maken? Durf je de verantwoording te nemen? Niet alles uit te stippelen, maar dicht bij God te blijven . Trouw te zijn aan Zijn woord voor jouw leven? Natuurlijk mag je route bepalen en uitzoeken wat goed is te doen? Maar als God de andere kant op stuurt, ga dat dan ook aan. Blijf afhankelijk van de Ene ipv dat je je richt op al die andere stemmen. Blijf op de Weg ipv te settelen in de stad en daar te blijven hangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s