Kwetsbare (h)eerlijkheid

De wereld is vol met mensen die beschadigd zijn. Kapot geslagen, verbroken. Teleurgesteld en beschaamd. Velen vluchten voor wie ze zijn. Ze durven niet meer kwetsbaar te zijn. Hard geworden in hun uitspraken en op zichzelf gericht geworden om op die manier niet meer afgewezen, vernederd, gepijnigd te worden.

Men denkt dat verharden, jezelf defensief opstellen helpend is. Dat is echter een leugen die onwaar is. Een harde opstelling tav de ander vanuit bitterheid is niet helpend. Ze verzekeren je juist dat er geen ruimte meer is voor wat er werkelijk toe doet.

Misschien denk je dat verharding helpend is tegen de pijn en teleurstelling, maar het bitter ipv beter. Relatie raken beschadigd. Misschien denk je dat je de keus hebt in je houding. In wat je wel en niet toelaat of laat zien. Natuurlijk kan je daar mee spelen als het ware. Echter je zult wederom teleurgesteld raken omdat men niet meer weet wie de ware is.

Enkel wanneer we kwetsbaar durven blijven en ons ware gezicht durven laten zien is er hoop. Dat kan beangstigend zijn. Kwetsbaarheid in deze wereld wordt vaak belachelijk gemaakt. Ik geloof echter dat het meest kwetsbare de grootste impact heeft op de mens. Denk maar eens aan een baby, aan een stervend mens, aan een liefdevol woord, een gedicht, een aai over je bol of schouderklop.

God is zelf in de meest kwetsbare vorm naar deze wereld gekomen . Als een kindje in een voerbak. Hij kwam niet met veel bombarie en geweld, maar in liefde en gerechtigheid. Hij zette niet aan tot oorlogen om zichzelf te profileren, maar kwam om te helpen, vrij te maken, te genezen. Hij stierf uiteindelijk voor jou en mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s