Bouwen in afhankelijkheid.

Leven in afhankelijkheid daar houden we niet van. Als alles tegen zit, dan zijn we in de opperste staat van opstandigheid en laten we ons horen in ons gemor. Onze ontevredenheid zal een ieder weten. Is het niet in woorden dan wel in gedrag en houding. Zo was het met de Israëlieten, en hoe staat het met ons nu?


Denk aan alles wat jullie Heer God in deze 40 jaar in de woestijn voor jullie heeft gedaan. Hij wilde dat jullie ontzag voor Hem zouden leren hebben. Daarom heeft Hij jullie getest. Hij wilde weten hoe jullie hart was. Hij wilde weten of jullie je aan al zijn wetten en leefregels zouden houden of niet. Hij wilde dat jullie ontzag voor Hem zouden leren hebben. Daarom liet Hij jullie honger lijden. Toen gaf Hij jullie manna, iets wat jullie en jullie voorouders nog nooit hadden gezien. Want Hij wilde dat jullie zouden begrijpen dat een mens niet alleen van brood leeft. Een mens leeft óók van elk woord dat God spreekt.
DEUTERONOMIUM 8:2‭-‬3 BB

vrij leven in de wildernis

God wilde de Israëlieten laten zien hoe hoogmoedig ze waren. De Here had de Israëlieten uit Egypte bevrijd van de slavernij. Ze hadden een speciale positie in de ogen van God. Hij nam ze uit de slavernij, maar bracht ze daaropvolgend in de wildernis, het woestijnleven van afhankelijkheid.

De Israëlieten waren afhankelijk  in alle zaken van hun leven. Ze moesten er op vertrouwen dat God hen te drinken gaf en te eten. God maakte duidelijk dat Hij in controle was. Daarmee toonde Hij dat ze op Hem konden vertrouwen. Onderdeel in deze was dat de Israëlieten zich voortdurend onder Gods gezag wilden stellen. Niet slechts doen, maar ook zich zouden onderwerpen en tot inzicht kwamen dat Hij Heer is.

Conclusie

Belangrijke kwestie in deze uiteenzetting is dat de meerderheid van de Israëlieten nooit geleerd hebben  zich werkelijk te onderwerpen aan God. Hoewel God voortdurend liet zien wat nodig was en hoe het zou moeten. Belangrijk onderdeel in deze is dat God van alles in werking kan zetten en ons het goede kan geven door ons vrij te maken, te geven wat we nodig hebben, maar dan nog zullen we ook nog moeten toegeven.

We zullen moeten toegeven dat de omstandigheden waar we in terecht gekomen zijn, zowel goed als niet goed in Gods handen zijn. Dat betekent ook in het hier en nu hetzelfde als voor de Israëlieten, namelijk dat we bereid moeten zijn om onszelf aan de Heer te onderwerpen. Dat vraagt echter om een keuze onze wil in Zijn handen te leggen. Afhankelijk te willen zijn ipv te doen wat we zelf willen.

Niks anders

Ik geloof dat wij niet veel anders dan de Israëlieten. Dat onze eigen wil ons zo vaak in de weg zit om werkelijk tot onze potentie te komen. God heeft een geweldig plan voor ons leven. Hij bevrijdt ons uit de slavernij van deze wereld, maar de vraag is of we dat willen? Waartoe zijn we bereid? Zo lang we niet bereid zijn zal God ons voortdurend in situaties brengen van afhankelijkheid.

De vraag is hoe gaan we om met de omstandigheden waarin we verkeren? Beseffen we ons dat we in alles in wezen afhankelijk zijn of zijn we net als de Israëlieten nogal eigenzinnig te noemen en laten we het er iedere keer weer op aankomen? De reis van de Israëlieten was 40 jaren. Het grootste deel kwam niet aan in het beloofde land.

Vertrouwen

Het beloofde land was in een directe lijn best een aardige wandeling, maar in de verste verte geen 40 jaar. Toch liet God hun daar al die tijd.  Waarom? Omdat ze hun eigen weg volgden en ze niet werkelijk op Hem wilden vertrouwen.  In hoeverre zijn bereid onze eigen afhankelijkheid op Hem te bouwen?

We zingen gemakkelijk; Ik bouw op Jezus, anders niet. Waaruit blijkt dat in onze levens. Waarin Zijn we dan anders? Doen we wat God wil of doen we wat wij willen? Ik geloof dat Gods weg met ons de weg is die we nodig hebben. De reis kan lang zijn en de omstandigheden pittig. Toch mogen we ons leven in de handen leggen van de Here. Goed om hier eens over na te denken. Het Woord dat geschreven staat en gesproken, die vlees geworden is in onze Heer Jezus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s