Waarachtige hoop

Hoop is de sleutel die velen kwijtgeraakt zijn. Ze proberen varianten zoals optimisme. Het is mooi als we optimistisch zijn, maar ze is niet de weg naar geloof zoals hoop dat wel is. Anderen denken dat vooruitgang de ruimte biedt voor hun verlangens. Ze geloven dat mogelijkheden in het vooruitzicht zekerheid geven. Hoop is een anker voor de ziel dat vast en onwrikbaar is en reikt tot het binnenste heiligdom, achter het voorhangsel. (Hebreeën 6:19 HSV)

Vooruitgang als krachtig impuls

we kunnen ons uitstrekken om zaken op orde te krijgen en mee te deinen op de vooruitgang. We kunnen denken en bewegen om in het hier en nu ons best te doen om een betere wereld te creëren. Dat kan een krachtig impuls geven aan eigen en het functioneren van anderen. Het kan een ervaring geven welke zin geeft, maar ze is niet hetzelfde als hoop. Wat we ook doen om de wereld te verbeteren, er komt een dag dat we er niet meer zijn en wie en wat dan verder? Wie is de mens en wat is gezien de mensheid het gedeelte wat toekomstperspectief biedt in eigen kracht?

Optimistisch bekeken

Optimistisch gezien kunnen we iets bijzonders achterlaten. We kunnen iets voor anderen betekenen, we kunnen in een. Ander licht zetten, maar hoe optimistisch we ook kunnen benaderen wat is het leven wat er in zit? Het is goed om je leven te leven vanuit wat goed is en positief. Toch kunnen we optimistisch gezien de ernst van zaken niet veranderen. Het is belangrijk hoop te koesteren als een klein vlammetje in de storm. Dat is het optimistische wat hoop ons brengt.

De waarheid van hoop

Wat we nodig hebben in deze wereld, in dit leven is geloof. Hoop is de sleutel naar en vanuit geloof. Hoop wijst de weg van geloof. Soms lijken de christelijke woorden van hoop hun geloofwaardigheid verloren te hebben. De waarheid van hoop wordt nog maar mondjesmaat verkondigd. Veelal zijn de woorden van waarheid desondanks hopeloos geworden door gebrek aan geloof. Woorden lijken vaak christelijk door een vorm van optimisme en een bepaalde blik op de toekomst. Door de waarheid te verkondigen zijn we nog niet per definitie waarachtig.

Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. (Hebreeën 11:1 HSV)
Hoop veranderd mensen niet enkel aan de buitenkant. Het geeft ruimte aan de binnenkant. Zelfs als alles donker is, schijnt er door de hoop in ons licht die kracht geeft, verandering bewerkt, zicht en ruimte biedt, rust en leven zelfs als de dood dreigt. Het is hoop die doet leven.

De Waarachtige Waarheid

Waar leven is is hoop. Jezus is de weg, de waarheid en het Leven. Hij is fysiek niet hier en toch kunnen we Hem waarachtig ervaren. We hebben Hem feitelijk niet gezien zoals de discipelen en toch mogen we proeven van wie Hij is in brood en wijn. Hij gaf zijn leven en werd Leven voor ons dwars door de dood. Dat is de hoop waarin we geloven. Want in de hoop zijn wij zalig geworden. Hoop nu die gezien wordt, is geen hoop. Immers, wat iemand ziet, waarom zou hij dat nog hopen? (Romeinen 8:24 HSV) Onze hoop is tastbaar in Zijn aanwezigheid in ons. En ze geven gedachten die zich vermenigvuldigen. Ze geven troost waardoor er iets gebeurt in mijn ziel (Psalm 94:19 HSV) wat niet enkel gedachten zijn gebleven, maar het is direct contact, relatie met de levende God, door Jezus Christus in ons mogelijk gemaakt. Die hoop is de Heilige Geest in ons.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s