Eigenwijs is lang niet wijs

Ik spreek wel eens mensen die alles zeggen te weten over geloof, de bijbel en God. Ze beweren soms zelfs de Bijbel te hebben gelezen. Ik wil niemand voor leugenaar uitmaken, maar ik ben er van overtuigd dat als je Bijbel werkelijk leest met de intentie te ontdekken wie God is, je God eigenlijk niet kunt ontkennen.

Soms houden mensen graag vast aan wat ze geloven. Soms geloven ze zelfs dat ze niet in God geloven. Ze benoemen dan zaken die ze hebben meegemaakt met gelovigen die hen teleurgesteld hebben. De dwang die ze ervaren hebben als kind om naar de kerk te moeten. De situaties die ze gehoord of gezien hebben die men in de kerk niet goed heeft gedaan.

Mensen vergelijken eigenlijk voortdurend. Ze kijken naar bepaalde mensen en refereren dit aan hun eigen leven. Ze vinden dat ze het zelf niet zo slecht doen in vergelijking met anderen. Zoals ik al zei, ze refereren aan zichzelf en aan wat ze zelf vinden. De bijbel zegt in spreuken 26:12 Hebt u iemand gezien die wijs is in zijn eigen ogen? Voor een dwaas is er meer hoop dan voor hem.

Met andere woorden refereren aan je zelf is eigenlijk geen goede basis. Je zelf als uitgangspunt nemen is eigenlijk best hopeloos te noemen. Dat betekent eigenlijk dat je zegt dat anderen het minder doen als je zelf. Maar eerlijk is eerlijk dat is iets wat je jezelf voor probeert te spiegelen. Ik zeg niet dat je enkel slecht doet, maar niemand is perfect te noemen.

Toen iemand Jezus goed noemde, zei Hij: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. Lees maar eens in
Lukas 18:19 bedoelde Jezus dat Hij niet goed was? Nee, dat was het niet, maar Hij wilde duidelijk maken dat wanneer iemand slechts vanuit zichzelf leeft Hij geen zicht houdt op wie God is. Want God is goed en daarmee legt Jezus uit hoe bijzonder Hij zelf is. Hij geeft aan waaraan wij zouden moeten refereren


Om meer te weten over wie Hij is zou je kunnen beginnen om stukjes uit de Bijbel te lezen. Je kunt ook vasthouden aan je eigen inzichten. De vraag is of je dan wijs bent. Je zult vast in je leven gaan ontdekken dat jouw wijsheid eigenlijk niets anders is dan eigenwijsheid. Voor eigenwijze mensen is er slechts hoop als ze durven toegeven dat ze niet echt beter zijn dan anderen. Dat ze eigenlijk niet in hun bestemming lopen. De vraag is welke weg ga jij? Waarvoor ben jij geroepen? Wie ben je eigenlijk? Onderzoek en ontdek wie God is. Je zult dan ook je zelf ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s