Verandering in mij

Sommige mensen zullen nooit veranderen. Hoe goed jij ook probeert daar invloed op uit te oefenen en in welke bocht jij je ook wringt. Dus goed om daar vooral ook niet mee bezig te zijn. Het is bijzonder vermoeiend en destructief om je leven toe te wijden aan de verandering van anderen.

Net als feit dat sommige mensen niet zullen veranderen en het ook niet onze taak is, blijven veel mensen zich toch voortdurend bezig houden met wat de ander denkt, wat de ander doet, wat de ander zegt. Dit is evenzo iets wat enorm vermoeiend is. Het is zoals we dat zouden kunnen benoemen destructief gedrag.

Hoe goed we het ook bedoelen. Wat de reden er achter ook is, wij zijn niet in staat om werkelijk de levens van anderen te veranderen zoals wij dat willen. We kunnen invloed uitoefenen door anders te zijn. We kunnen anders leven. We kunnen echter niet de verandering in hem bewerken. Verandering begint bij eigen inzichten, keuzes.

Natuurlijk kan onze invloed levensveranderend zijn. De vraag is wat wil je dat er veranderd in levens van mensen en wat mag het je kosten. Je kunt iemand laten doen wat jij wil. Bijvoorbeeld door hem te imponeren of te dwingen. Dat kost je veel energie. Je bent dan bezig met de ander en je zelf. Dat is werk. Je kunt iemand manipuleren door te bewegen in zijn leven en jouw gedrag dusdanig aan te passen dat er iets gebeurt, dat is ook frustrerend en moeilijk. Immers als jij stopt met jouw manipulerend gedrag, stopt ook het resultaat.

Van belang is te begrijpen dat verandering niet het uitgangspunt moe zijn, maar de acceptatie van de ander. Door de ander te accepteren zoals hij is veranderd er automatisch iets tov de ander. Wanneer de ander er mag zijn zonder dat hij of zij zich moet aanpassen is dat in je zelf een prachtig gebeuren. Dit geeft namelijk ruimte. Immers wanneer de ander zichzelf mag zijn, geeft dat bij anderen de ruimte voor acceptatie van wie jij bent. Zelfs als de ander jou niet accepteert, maar jij de ander wel is er verbinding. Dat wil echter niet zeggen dat je alles moet accepteren wat de ander zegt of doet.

Veel mensen droppen een mening bij je waar je iets van zou moeten vinden. De vraag is of je overal iets van moet vinden of een mening over moet hebben. Belangrijker is het om de ander te waarderen om wie hij is ipv om zijn mening, zijn gedrag, zijn manier van doen. Sterker nog bepaald gedrag kan zelfs irritatie oproepen bij je. Moet je dat verzwijgen of zeg je dat dan? Ik geloof dat niet alles ongevraagd een onderwerp van gesprek hoeft te zijn. Je kunt echter zaken bespreken en waar het gaat om het onderwerp ligt het aan hoe je daar mee omgaat hoe veranderd dit zal zijn bij de ander.

Je kunt je mening droppen vanuit dominant gedrag en vanuit jouw persoonlijke bevindingen, dan zal dat veelal stuiten op weerstand. Of je kunt misschien heel voorzichtig zijn en om de brei draaiend zeggen wat je denkt en je zelf vooral in bescherming nemen dan is angst het uitgangspunt en zal de ander over je heen Walden met zijn mening. Je kunt echter ook als de persoon die je bent bespreken wat zijn waarden zijn en naar de motivatie luisteren,jouw kant van het verhaal belichten en samen tot de conclusie komen dat jullie er anders in staan, maar in deze ontdekken dat door samen in gesprek te zijn er ruimte is voor verandering. Niet slechts bij de ander.

Begrip opent deuren voor verandering. Verandering begint bij ruimte creëren bij je zelf,niet door stelling in te nemen tov de ander. In de verdediging schieten is gebaseerd op angst. Het levert op dat je of boven de ander gaat staan wat je een rol oplevert die vermoeiend is of het levert op dat je onder de ander probeert te manipuleren te krijgen wat je wil. Ook dat is vermoeiend.

Wat is het prachtig dat we als mensen verschillen en toch ook weer niet zo veel. Ieder mens verlangt er naar geliefd te zijn en waarde te ervaren in zijn leven. Je bent het waard om geliefd te zijn. Dat zeg ik omdat ik dat geloof vanuit mijn waarden. Ik zeg dat natuurlijk passend in mijn verhaal hierboven, maar ook bij mij leeft de voortdurende gedachte dat anderen zich aan moeten passen aan wat ik wil en hoe de wereld en vooral de mijne er uit zou moeten zien. Echter ik weet dat ik daar niet blij van wordt. De waarde die ik daar uit haal is nul of zelfs minder dan dat. Het brengt ons niets dan teleurstelling.

We raken teleurgesteld als we bezig zijn met profileren, te zijn wie we niet zijn. Ook het onszelf wegcijferen stelt ons teleur. Wie zijn we dan nog als we altijd maar geven. Wat blijft er dan nog over van mij? Wie ben ik dan nog? Ik heb ontdekt dat mijn waarde in werkelijkheid niet ligt in wat de ander van mij vindt, maar in wat God van mij vindt zonder dat ik daar iets voor hoef te doen. Hij houdt van mij! Ik ben geliefd! Mijn leven krijgt waarde in Hem. Hij heeft zijn leven letterlijk voor mij gegeven. Hij is niet gedwongen, Hij had alle macht namelijk. Hij koos er voor om er voor jou en mij te zijn waar het ten. Diepste nodig was.

Mijn uitgangspunt is te zijn als Jezus. Dat klinkt mooi en vroom. Tegelijk is dat wat ik wil. Dat mag in alle vrijheid en daar wil ik in groeien. God verlangt naar me en is de verandering in mij. Dat is zo omdat ik er voor kies Hem daarin te laten zijn. Hij manipuleert mij niet. Christenen kunnen soms manipulerend zijn, maar Christus is dat nooit. Hij roept en biedt aan. Als je vragen hebt geeft Hij je antwoord, maar Hij geeft jou alle keuze. Het is jouw leven. Je hebt niet voor niets een eigen wil gekregen. Een eigen wil, net als ieder ander is onze wil beïnvloedbaar. Daarom kies ik er voor om het te laten beïnvloeden door Hem die mij liefheeft tot de dood, die mijn hart beschermen wil en ruimte geeft mij zelf te zijn, die mij ziet als waardevol, kostbaar. Dat duizend x liever dan te vertrouwen op wat ik wil en hoe de ander doet. God is goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s