De waarheid over wat recht is.

De waarheid is niet meer van deze tijd. Het lijkt er op dat het tegenwoordig vooral gaat om het laten rollen van koppen. Waarom afwachten tot de rechter heeft gesproken als je ook iemand kunt veroordelen door de media. Je mag schijnbaar alles roepen en mensen beschuldigen en zeggen omdat we vinden dat er vrijheid van meningsuiting is.

Voor alle duidelijkheid ik vindt dat je op een goede, gezonde manier met een ander hoort om te gaan. Dat respect erg belangrijk is. Ik geloof dat vrijheid van meningsuiting een belangrijke waarde is. Toch geloof ik ook dat rechtspraak niet iets is voor de algemene opinie, maar dat je pas iemand kunt beschuldigen als er werkelijk bewijzen zijn en niet op basis van beschuldigingen, gissen en gevoel.

Heb jij het recht om te oordelen?

Misschien denk je dat jij recht hebt om dit wel te doen. immers jij weet wat jou is aangedaan. Jij weet hoe het voelt als je iets is aangedaan. Misschien is het bewijs dat jij herkent als jouw waarheid toch net ff anders dan je het hebt ervaren, gezien, gevoelt of beleefd. Je kunt er een gedachte over hebben, maar speculeren doet niemand recht.

Beter is het de focus van de schuldvraag en veroordeling van mensen te verleggen naar wat  waar is gebleken in het goede. Het geloof in Jezus is voor veel mensen iets waar ze niet in geloven. Het vraagt in hun ogen om bewijs. Misschien denk je dat het geloof geen bewijs is. Je noemt het niet voor niets geloven. Toch is  geloof juist iets waarmee je niet negatief maar positief bekrachtigd.

In de media kun je de negatieve bekrachtiging zien van mensen. Het gaat er niet direct om of en waarom iemand gedaan heeft wat hij gedaan heeft, niet om rechtspraak, maar om de terechtstelling. Jezus zoekt niet de terechtstelling van mensen, maar naar wat de oplossing is. Wat is de oplossing als iemand schuldig is? Ik geloof dat het begint bij erkenning van de schuld en de oprechte berouw over de zonde.

Hoe schuldig zijn jij en ik?

Maar wat nu als je schuldig bent aan  zaken die niet goed zijn en schade hebben aangericht in het leven van mensen. Heb je veroordeling verdient? Ik geloof het wel, maar wie mag dat bepalen? Slechts iemand die weet wat werkelijk recht is toch?  Ieder mens is wel ergens schuldig. Ik bedoel niet te zeggen dat ik vindt dat je slecht bent, maar dat ieder mens slechte dingen in zich heeft. Sommigen weten dat beter te verbergen dan anderen.

Wat is recht en waaraan weet je dat? Dat weten we als we naar Jezus kijken. Als we Zijn woorden horen en doen dan is daar niets op tegen. Dat is goed. Daarom zullen we ons verre moeten houden van onrecht, maar onself vullen met wat goed is en niet wat verwerpelijk is. Gods woord is goed en Jezus liet het zien in zijn daden , de Heilige Geest laat het weten in ons hart. God is zowel universeel als persoonlijk. Dat betekent dat Gods waarheid voor alle mensen is. Het betekent echter ook dat in relatie God tot ons wil spreken.

Als we dit geloven dan is het toetsbaar wat van God is. De waarheid is dan iets wat we mogen verkondigen. Het is recht.

– want het leven is geopenbaard en wij hebben het gezien, en wij getuigen en verkondigen u het eeuwige leven, dat bij de Vader was en aan ons is geopenbaard – wat wij gezien en gehoord hebben, verkondigen wij u, opdat ook u gemeenschap met ons hebt; en deze gemeenschap van ons is er ook met de Vader en met Zijn Zoon Jezus Christus. En deze dingen schrijven wij u, opdat uw blijdschap volkomen wordt.
1 Johannes 1:2‭-‬4 HSV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s