Hoe hoog heb jij integriteit in je vaandel?

Integriteit is een woord waar de betekenis blijkbaar van verloren is gegaan in deze tijd.  We zien allerlei politici zaken benoemen die onwaar zijn. Ze beroemen zich op hun integriteit maar liegen tot ze er niet meer onderuit kunnen. Natuurlijk bieden ze dan hun verontschuldigingen aan, maar trekken geen consequenties dan te blijven zitten waar ze zitten. Geen wonder dat mensen geen waarde meer hechten aan de woorden van de  leiders van ons  en de wereld.

Ook in de zorg is er nauwelijks nog sprake van integriteit. Mensen die hard werken om te zorgen dat mensen het goed hebben worden ondergewaardeerd. Ook daar roept de politiek dat ze trots zijn op het personeel. Ondertussen wordt er aan alle kanten gesneden en gekort op indicaties en worden deze verlegd, zodat men niet zelf de verantwoording hoeft te nemen.  Ook zorgondernemers zijn niet integer. Sommige zorgondernemers leveren onvoldoende zorg, maar maken wel miljoenen over op eigen rekeningen. Wat nou integriteit.

Misschien ben je het tot dusver met me eens, maar steiger je bij het volgende: veel cliënten blijven jarenlang hangen in een zorgcircuit. Terecht? Zolang iemand ziek is, hulp nodig heeft is dat zeker wel terecht. Veel mensen  ondermijnen echter voortdurend het systeem met leugens en doen voorkomen alsof ze herstel willen in hun leven, maar ze blijven doen wat ze deden en maken daarmee misbruik van de veel te duur geworden zorg. Ook daarin zie je weinig integriteit.

Over het algemeen zie je dat mensen in opstand komen. Enerzijds begrijpelijk, maar tegelijk is de vraag hoe we naar onszelf kijken. Ik bedoel: als de leiders het goede voorbeeld niet geven, als we niet meer kunnen bouwen op elkaar als we het moeilijk hebben, als we misbruik maken van de systemen, de relaties, de mensen en manieren dan is er duidelijk geen sprake van integriteit.

Integriteit is een woord wat ahw zijn waarde verloren lijkt te hebben. Integer zijn is niet meer van deze tijd lijkt het wel. Misschien heb je niet goed helder nog wat integriteit ook al weer precies was, daarom heb ik ff een samenvattend stukje opgezocht. Het zegt:

Integriteit is een goede karaktereigenschap. Een integer persoon houdt vast aan normen en waarden, ook als deze van buitenaf onder druk staan. Een integer persoon is eerlijk en betrouwbaar en laat zich niet omkopen. Een integer persoon kan over eigen gedrag en keuzes verantwoording afleggen.

Wat betekent dit? Het zegt dat we niet perfect hoeven zijn, maar dat we er eerlijk over zijn en onszelf laten zien. Dat we de consequenties van ons gedrag op ons nemen en doen wat nodig is om het goed te maken, te herstellen wat mislukt of kapot gegaan is. Je bent eerlijk over tekortkomingen en durft je zelf daarin te laten zien ook als je daardoor moet aftreden, uit je positie moet stappen, verlies zult lijden , het moeilijk vindt.

De kerk zou een plek van integriteit moeten zijn. Daar zou leiderschap niet gebaseerd moeten zijn op macht, politieke acties en maniertjes om zaken voor elkaar te krijgen.  Niet moeten gaan om winst of positie.  De mensen zouden naar zichzelf moeten kijken en moeten begrijpen dat ze allen verkeerd hebben gedaan. Helaas is de kerk niet altijd een voorbeeld in deze wereld. Christenen zijn soms minder betrouwbaar als ze zeggen te zijn en in Jezus naam worden zaken uitgesproken die niet integer en oprecht zijn.

We meten veelal met twee maten. In de kerk en ook in de wereld. De ene maat is de menselijke maat. Deze meten we af aan de ander. We kijken dan naar wat de ander doet en meten ons er aan af en dan doen we het soms verbazend goed of als het iemand is die we hoog achten , misschien juist verbazend slecht. De wereldse maat gaat om hoe we ons presenteren. We willen graag zo goed mogelijk overkomen. Helaas is dat niet altijd echt.

De maat waarmee we ons ook zouden kunnen meten is Jezus Christus. Hij is Integriteit ten top. De mens zoals bedoeld. Hij deed wat God Hem had gevraagd. Leefde voor jou en mij zonder iets van ons te verwachten gaf Hij alles tot het einde aan toe. Er is geen fout in Hem gevonden toch stierf Hij voor jou en mij persoonlijk. Om onze schuld te dragen.  Sterker nog, Hij is gekomen terwijl Hij wist dat we Hem vanuit onszelf nooit terug zouden kunnen geven wat Hij verlangde en zelfs daarin kwam Hij ons tegemoet.

Door de Heilige Geest in ons leren we voortdurend hoe we Hem lief kunnen hebben. Doen we dat perfect? Maken we fouten? Zeker weten! Maar durf in deze wereld integer te zijn TOV Hem en de mensen om je heen? Of heb je ook een grote mond en doe je net als velen wat jou het beste past op dat moment. Je kunt anderen veroordelen, maar weet dat als je met een vinger wijst, wijzen er altijd meer naar je zelf terug. Jezus is Heer en verandering begint bij Hem. Hij is integer en wil ons integer maken door ons van binnenuit te veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s