Commitment met hart, ziel, verstand en kracht

Hoe brengen we onze woorden in actie? Het is gemakkelijk om het over relatie te hebben, maar hoe gaan we het doen? Waar starten we en pluggen we in, zeg maar. We zeggen gemakkelijk dat relatie belangrijk is, maar hoe laten we de motor draaien.

Hoewel ik veel blogs gedeeld heb over relaties, toch wil het volgende benoemen: Relatie veranderd niet direct iets in je leven. Misschien schrik je hier van. Dat is ook enigszins de bedoeling. Het gaat namelijk  niet enkel om relatie, maar of je gelooft in de principes die Jezus ons leert. God veranderd ons als we geloven in Zijn Waarheid. Ik wil het nogmaals benadrukken: we kunnen weten dat relaties belangrijk zijn, we kunnen christen zijn, we kunnen zelfs onze stinkende best doen, maar het gaat er om dat we de kracht van God toelaten in ons leven en in onze relaties. Dus handelen in geloof dat wat Hij zegt de Waarheid is en niets dan de Waarheid.

  • In de Bijbel lezen we: heb Hem lief met heel je hart. Je hart is waar het gaat om gevoel, de emotionele kant van het verhaal. Soms is dat best lastig hier op te focussen. In alle hectiek ervaren we vaak weinig of ligt het ahw tussen alle andere gevoelens en emoties van de dag. God echter wil graag dat we zijn liefde ervaren in ons leven met Hem!
  • We kunnen ook lezen: heb Hem lief met geheel je ziel. Dat is waar je keuzes maakt . Heb je wel eens keuzes gemaakt, maar je had het idee dat het misschien beter niet te doen? Wat maakte dat je het toch deed? Je hebt een eigen wil. Je hebt een eigen keuze om te doen wat je wil zelfs zonder dat je emoties of gedachten er bij betrokken zijn. Je ziel beslist. Soms beslist je om niet te beslissen, maar de ruimte te geven aan je emoties, maar zelfs dat is een beslissing van je ziel.
  • We lezen : heb Hem lief met heel je verstand. Dat zijn je gedachten. De dingen waarover je nadenkt, de impressies die je opdoet en waarvan je geleerd hebt. Geloven in God, en dus relatie met Hem , betekent niet dat we stoppen met nadenken. Het tegenovergestelde is waar: God wil dat we Hem liefhebben met heel ons verstand.
  • Het volgende is: heb Hem lief met al je kracht. Kracht is fysiek. Je bent in contact met de wereld om je heen.de liefde van  God heeft het nodig om vanuit  Je hart, je ziel, je verstand fysiek te kunnen worden in de wereld. Dat vraagt nogal wat. Dat vraagt energie, inzet, beweging.

Om te veranderen hoe je met God in verbinding staat en blijft is het misschien nodig om eens  opnieuw te kijken naar je relatie met Hem. Je hart, ziel, verstand en kracht. Ofwel gevoel, beslissingen, gedachten en acties die daaruit voortkomen. Als er geen gevoel is in de manier waarop je met God omgaat en je maakt geen beslissing, denkt  er niet echt over na en komt niet in beweging dan zal je geen verandering meemaken.

Commitment

Hoe komen we nu in contact? Hoe hebben we lief met ons hart, ziel, verstand en kracht? Ik geloof dat het goed is om iets te doen. Iets wat je misschien moeite kost, maar waarvan ik geloof dat het een enorme stap zou kunnen zijn . Het is goed om op te staan en hardop naar God je uit te spreken. Zoek de emotie, spreek je gedachten uit.

Misschien heb je zoiets van dat kan toch in stilte. Ik kan toch ook in mijn hoekje blijven zitten en het doen zoals altijd? Ja dat kan zeker, maar wat zou het mooi zijn om een stap te maken en hardop een statement te maken waar je hart, je ziel, verstand en je kracht bij betrokken is. In relatie betekent dat we met God mogen spreken als met een vriend. Een gewoon gesprek op niveau. Daarbij is van belang wie jij bent.

David wordt een man naar Gods hart genoemd. Waarom? Omdat  David zichzelf opende voor God, zijn hele wezen was betrokken in zijn relatie met God. Hij uitte zich in muziek, woorden, gedichten, gedachten, in vreugde , in verdriet, zijn angsten , vragen en zijn tekortkomingen, hij beleed en sprak zich er over uit. Lees maar eens in de psalmen wat David allemaal zegt.

Wat houdt je tegen?

Wil je een statement maken? Opstaan en het gesprek aangaan met God? Durf je te luisteren naar de emoties en gevoelens, je keuzes te bepalen, en je gedachten de ruimte te geven in gesprek en zo tot actie te komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s