Daden van geloof

De belangrijkste waarde is relatie. Dat is waar mijn laatste blogs over gingen en ook nu start ik er weer mee.  Het gaat niet over geld of wat we bezitten, niet waar we wel of niet goed in zijn en het profileren van onszelf, het gaat niet om tijd, het gaat om de relatie in eerste instantie met God en daarna met anderen.

Ja, ja, dat weet ik allemaal wel

Misschien is je gedachte dat je het nu wel hebt gehoord en dat je de tekst ook wel kent. Dat je gelooft dat velen hier ook wel in geloven. Maar het gaat er niet om dat we de waarde niet snappen of dat we niet weten hoe het in elkaar steekt. Het gaat er om dat we daden laten zien van ons geloof.

Immers, hoe gemakkelijk vergeten we de dag op te starten vanuit onze relatie met God? Of is in ieder geval het moment meer een maniertje dan relatie?  Of als het gaat om relatie met je vrienden. Iemand van hen stort zijn hart bij je uit, maar je bent in je hoofd eigenlijk bezig met iets anders. Totaal afgeleid. Of je vrouw is met je in gesprek en jij denkt eigenlijk dat de voetbalwedstrijd elk moment kan beginnen. Etc..

Het is gemakkelijk om van alles te benoemen waar we relatie minder prioriteit geven dan dat werkelijk zou moeten. De vraag is: vinden we relatie in wezen niet belangrijk? Ik geloof niet dat je het zo kunt stellen. Ik geloof dat verandering mogelijk is, maar dat het tijd kost en de juiste input. Veel mensen blijven hangen in hun gedachten over hoe het zou moeten zijn, maar komen er niet echt. Ik geloof dat relaties niet beginnen door je te bedenken wat belangrijk is, maar door te doen. Nieuwe keuzes te maken en van daaruit actie te ondernemen.

Zie je Jezus?

Om relatie in praktijk te brengen is het goed om de woorden in te prenten in je geheugen. Heb De Heer je God lief met je hele hart, ziel, verstand en al je kracht. Heb je naaste lief als je zelf. Als je hier naar kijkt en dit goed in je opneemt, dan zie je Jezus!  Dat is wie Hij was en wat Hij deed. Onder alles wat Hij leerde aan de mensen lagen deze waarden.

Misschien heb je goede waarden in het leven. Goede prioriteiten gesteld en gekozen. De vraag die ik je vandaag voor wil houden is deze: Welke waarden zijn prioriteit in jouw leven. Welke basiswaarden heb jij nu werkelijk? Ben je bereid om je prioriteiten te vernieuwen en op basis van daar van te bewegen? Toen Jezus  ons leerde hoe we vanuit relatie met God en de ander de juiste prioriteiten kunnen stellen, benadrukt  Hij “met heel je hart, ziel, je verstand en je kracht” en het liefhebben van de ander  “als jezelf”

Wat gaat er door je hoofd?

Hoe brengen we dit nu werkelijk in de praktijk? Het begint met onderzoeken waar we waarde aan zouden willen geven en wat we in wezen werkelijk waarde geven. Waar leg jij prioriteiten? Goed om er over na te denken en je af te vragen met welke gedachte dat je in de ochtend wakker wordt. Wat is de inhoudt van je agenda en waar besteed je je tijd aan? Waar geef jij je geld aan uit? Waar praat je over? Als je gaat slapen, wat gaat er door je hoofd?

Jezus weet wat ons als mensen bezighoudt. Vaak zijn dat zaken die veel minder van waarde zijn dan relatie.  Ik zeg niet dat andere zaken er niet toe doen, geld kan helpend zijn en tijd  ook, maar als we prioriteit stellen in relaties, dan is geld misschien niet de prioriteit, maar het past er wel in als onderdeel om met anderen te delen. Of tijd kan in relatie zoveel opleveren qua relatie. Het is dus maar net  wat je de hoogste prioriteiten geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s