Nieuwe focus op gebrokenheid.

Wanneer we het hebben over relaties, dan is er niets wat ons meer raakt dan een vriend die tot het uiterste gaat om er voor de ander te zijn. Een man die alles doet voor zijn vrouw als ze door een ongeluk ernstig beschadigd is . Een vrouw die alles op alles zet om haar kinderen te redden. Familie die in de slechtste omstandigheden er voor elkaar is. Vriendschappen / relaties die alles geven en trouw zijn aan elkaar tot het einde is het ultieme.

Daarin zien we tegelijk dat het in vriendschappen niet enkel gaat over mooie dingen, vreugde, maar ook over diepe momenten van pijn en verdriet. In relaties zie je dat er veel gebeuren kan en dat het soms ook bijzonder moeilijk kan zijn. Daarbij kunnen we constateren dat veel mensen ondanks het beste wat ze gaven toch teleurgesteld zijn geraakt in relaties. Daardoor zien we dat relaties vaak een andere invulling hebben gekregen dan waarvoor ze bedoeld waren.

Relatie als gebruiksvoorwerp

Waar relaties er juist voor bedoeld zijn om samen op te trekken en er voor elkaar te zijn in moeilijke tijden en om mooie zaken te delen daar zien we tegenwoordig dat mensen relaties zien als gebruiksvoorwerp. Velen gaan relaties aan om er voordeel uit te halen en wanneer het niet meer past weg te doen.

Juist vanwege deze ervaringen zien we dat mensen meer en meer op zichzelf zijn komen te staan. Het is meer gericht op wat men er zelf wenst uit te halen dan om de ander te dienen. Daar gaat het mi ook mis. Zo zie je steeds meer gebroken relaties, gezinnen en mensen. We zien dat mensen beschadigd raken omdat veel relaties gericht is op wat men zelf wil en niet wat de ander nodig heeft . Dit met alle gevolgen van dien.

Nieuwe focus

Toen Jezus naar deze aarde kwam liet hij zien dat hij begrip had voor de beide kanten van het verhaal. Hij had begrip voor zowel de mooie bijzondere kant als voor de pijnlijke kant die we in relatie kunnen ervaren. Zelf zocht Hij ook naar relatie met mensen en kwam Hij ook deze verschillende aspecten tegen. Toch verlangde Hij naar oprechte en diepgaande relatie met ons.

Sterker nog Jezus kwam juist om een nieuwe focus te leggen op relatie. Hij liet zien hoe we op een totaal andere wijze in relatie mogen en kunnen zijn met God en de mensen om ons heen. Ik geloof dat Jezus ons wil laten zien dat er niets is wat belangrijker is dan relaties.

Als de nood hoog is, dan blijkt het soms dat we van alles nodig hebben. We proberen geld te regelen. We willen een veilig onderkomen, belangrijk is een goede baan, we schreeuwen om hulp bij de overheid, we zoeken de kerk op, zorgen dat we niet ziek worden,…maar hoe gaan we om met relaties? Het is gebleken ook in de corona crisis dat relaties van groot belang zijn geweest en dat er veel behoefte was aan sociale contacten met vrienden en familie.

Als er iets gebeurt wat bijzonder pijnlijk is gaan we in de overlevingsmodus. Maar die is niet altijd zo handig. We komen dan in spagaat. Natuurlijk zijn bepaalde praktische zaken van belang. Praktische zaken, maar wat als je alles overleeft maar je hebt niemand om het mee te delen? Wat dan? Wat heb je aan geld , een huis of goede baan als er niemand is waarmee je het kunt delen?

Wat heb je er aan?

Mensen kunnen praktisch gezien alles hebben en toch pijnlijk genoeg niet in staat zijn om staande te blijven in dit leven. Veel mensen proberen voortdurend om zichzelf te profileren als sterk. Ze doen zich voor alsof ze alles onder controle hebben. Het past bij de maatschappij van het moment. We moeten sterk zijn en onszelf neerzetten als zelfredzaam. We kunnen het zelf en we redden het allemaal zelf wel is de gedachte die we willen geloven. Wie zich zelf niet kan redden is zwak.

Jezus zegt echter het tegenovergestelde. Wie zwak is sterk. Hij kwam in zwakheid en droeg de last van de wereld. Hij had geen geld of goederen. Toch is Hij in zwakheid de sterkste persoon op aarde gebleken. Er is een relatie tussen kwetsbaarheid en gebrokenheid. Het gaat niet om de pijn, maar toch is gebrokenheid, het kwetsbaar durven zijn waar nodig juist verbondenheid oplevert.

Bij SLT ( een herstelprogramma) zien we vaak juist dat er iets gebeurt met mensen als ze zichzelf kwetsbaar durven opstellen. Er komt reactie. Verbinding. Door te delen en je zelf te laten zien ontstaat openheid en openheid geeft ruimte. Ruimte voor relatie en daardoor ook voor herstel. Herstel ontstaat waar je Kiest voor beter in plaats van bitter. Door naar de kern te gaan ontdek je God, de ander en daarin ontdek je ook jezelf. Dat is groei, herstel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s