De brug in relaties

Als het gaat om relatie, dan is er nog een enorme brug te slaan. Een brug tussen dat waar we onze hoop op hebben gesteld, van waaruit we verlangen naar wat werkelijk ervaren. We zien namelijk de realiteit van stukgelopen relaties, gebroken gezinnen, ouders die niet in beeld zijn, niet gelijkwaardig vriendschappen.

We leren en zien ook wat Jezus ons zegt: ik geef jullie een nieuw gebod. Heb elkaar lief zoals ik jullie heb liefgehad. (Joh 13:34) als we om ons heen kijken dan is het niet moeilijk om ontmoedigd te raken. De kloof is diep en we kunnen ons afvragen of het überhaupt mogelijk is om die kloof te kunnen overbruggen.

Expert in liefde

Om duidelijkheid te krijgen is er expertise nodig. Als je waterleiding stuk is heb je een loodgieter nodig. Als je auto het niet meer doet, dan is een automonteur erg handig. Als het gaat om relaties dan is Jezus de expert die eenvoudig hebben.  Kijk maar naar de manier waarop hij met mensen omging.

Jezus is geweldig in relaties. We zien hoe mensen voortdurend proberen bij Hem in de buurt te zijn. Zijn volgers wilden graag bij Heen zijn. Zelfs zijn vijanden gaven Hem onbedoeld complimenten. Ze noemden Hem bijvoorbeeld  vriend van zondaars. (Math 11:19)

Misschien heb je net als velen het idee dat Jezus een beetje een watje was of bleke persoonlijkheid zonder ruggegraat, maar Jezus was anders als Hij soms wordt voorgesteld. Zo  is Jezus duidelijk over een aantal zaken. Waar ik zelf weerstand heb, daar is Hij vergevend (Luc 7:36-50)en waar wij misschien denken dat bemoediging op zijn plaats zou zijn, geeft hij bestraffend van repliek. (Math 8:23-27)

Onbegrijpelijk anders

Telkens als ik denk te begrijpen wie Hij was in relatie tot anderen komt er om de hoek iets wat ik nog steeds niet goed begrijp. Als ik probeer vanuit mijn ervaring in te gaan op bepaalde zaken, kom ik dikwijls tot de conclusie dat ik het weer verkeerd heb aangevlogen. Dat zoals ik het doe vaak niet Jezus’ manier is en ik nog zoveel heb te leren.

Jezus benadering ten opzichte van mensen blijft vernieuwend.  Hoe Hij zich in relatie tot anderen beweegt en opstelt is zeer bijzonder te noemen. Bijvoorbeeld als Hij zegt iemand de andere  wang toe te keren. (Math 5:39). Hij noemt daarentegen ook mensen, slangen en  addergebroed. (Math 23:33) wat een verschil in benadering van mensen. Wat als we in de kerk iemand zo zouden noemen? Dat zou wellicht als onchristelijk gezien worden of in ieder geval als iets wat de onderlinge relatie zou schaden.

Relaties ontdekken zoals bedoeld

In de komende blogs zal ik ingaan op relatieprincipes zoals Jezus ze ons heeft geleerd. Wellicht dat je het niet compleet vind. Dat zal zo zijn. We zoeken en ontdekken vast zaken met betrekking tot relaties die we kennen en die we mogen gaan ontdekken, maar het zal niet compleet zijn. Immers telkens als we iets ontdekt hebben, ontdekken we ook nieuwe inzichten die verrassend zijn en ons verder helpen.

Jezus is de expert en Zijn expertise is groter dan ons persoonlijk vermogen en inzichten. Wij blijven leerlingen van de Meester, maar mogen groeien en ook anderen onderwijzen van wat wij zelf geleerd hebben.

Komende blogs

De komende tijd dus blogs in het kader van relaties. Ik heb gebruik het boek, “the relationship principles of Jesus” als uitgangspunt. Dit is geschreven door Tom Holladay. Ik pik daar stukken uit en vul aan. Heb daar ideeën en gedachten bij wellicht. Dat weet ik op voorhand niet. Ik gebruik dit vooralsnog als middel naast de bijbel om te gebruiken bij SLT. Een herstelprogramma waar de nadruk ligt op groei en herstel.

Ik hoop iig dat we samen iets zullen oppikken en we mooie zaken zullen gaan ontdekken over wat de waarde is van relaties. Met name die met God, met anderen, maar ook hoe je ten opzichte van je zelf staat.  Ik hoop dat je met me meeloopt, met me meeleest en misschien zelfs reageert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s