Hopeloosheid van gebruik

Man, wat heb ik een hekel aan drugs en alles er om heen. Het lijkt voor sommigen leuk en ontspannend te zijn. Sommige mensen denken het nodig te hebben als zelfmedicatie. Ik heb er geen oordeel over. Niet over het hoe en waarom mensen gebruiken.

Vaak zijn er redenen genoeg te bedenken. Ff wat anders aan het hoofd. Even weg uit de realiteit. De werkelijkheid van het leven kan soms zo hard zijn. Maar weet je gebruik van middelen is dat ook.

Gebruik is zo enorm hard. Het maakt je kapot van binnen. Je wordt steeds minder je zelf.  Waar het eerst nog leuk en ontspannend is, komt later de verplichting. Het is eerst een af en toe denken te kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid, maar op den duur is gebruik de nieuwe werkelijkheid geworden.

Vanuit mijn werk zie ik hoe mensen problemen oplopen op allerlei gebied. Maatschappelijk vaak een achterstand. Geestelijk vastlopen . De schaamte ten opzichte van anderen. De problemen psychisch wat daar bij komt. De gedachten, beelden, de stemmen. Angst, teleurstelling, …  Dan nog de problemen om te kunnen betalen. Het altijd bezig zijn om af te lossen, geld te hosselen of de criminaliteit.

Ik hoor soms mensen zeggen: daar kiezen ze toch zelf voor? Ik geloof dat dit een leugen is. Niemand wil werkelijk afhankelijk zijn. Niand wil kapot. Niemand wil zichzelf buitensluiten of zich schamen . Niemand wil de pijn, de afstand, de vernedering. Dan heb ik het nog eens niet over wat er achter zit. De reden van gebruik.

Sommige mensen denken stilletjes of onschuldig te kunnen gebruiken. Dat kan voor sommigen misschien. Ik ken ze, die af en toe een jointje doen of sporadisch een pilletje. Tegenwoordig ook ballonnen. Het moet allemaal maar kunnen. Soft drugs noemen ze het dan. Ik kan er niet mee uit de voeten. Ik heb gezien hoe mensen kapot gaan aan verschillende middelen.

Afgelopen jaren aantal mensen moeten begraven vanwege gebruik. Vandaag hoor ik van een lieve jongen. Zo jong nog. Zo vastgelopen. Ken het verhaal nog niet, maar verschrikkelijk. Geen gedachte die troostend is voor de ouders. Niemand die dat wil voor zijn kinderen.

Voor de goede orde ik ben tegen. Tegen gebruik. Het maakt enkel stuk. Werk van satan als je het mij vraagt. Ieder die het wegzet als onschuldig is mi een werktuig van hem. Satan helpt mensen aan gedachten er niet toe te doen,  versterkt de schaamte en gevoelens van schuld. Ik geloof dat er geen goede schuilt in gebruik.

We zien steeds meer gebruik. Steeds meer mensen die er in vastlopen. Ik geloof dat mensen beschadigd zijn. Om wat voor redenen dan ook. Ik geef niemand de schuld, maar tegelijk wil ik oproepen om op te staan tegen gebruik. Wat een ellende brengt die zooi. Het vernietigd het lichaam, de emoties, de geest, de relaties, het verhard, brengt schaamte, maakt kapot. Alles wat Satan wil dat je ervaart, namelijk hopeloosheid.

Weet je Verandering is mogelijk. God veranderd mensen. Neemt de schaamte, teleurstelling, weg van je. Verschrikkelijk als je jezelf niet meer kunt zijn. Jezus is echter  gekomen om jou leven te geven in al Zijn volheid. Misschien durf je het niet aan of zie je het niet.

Ik hoop en bid voor iedereen op dit moment die betrokken is rondom gebruik. Ik bid voor jou als je vast zit in gebruik of het slechts af en toe doet. Ik bid voor de ouders en familie die te maken hebben met mensen in gebruik. Ik bid voor dealers, dat ze tot inzicht mogen komen, ik bid voor de overheid dat ze verstandig zullen beslissen. Maar…

Op dit moment bid ik vooral voor de ouders, familie, vrienden van die ene jongen. Die het leven niet meer zag zitten. Voor wie de hoop vervlogen leek, de angst te groot, het onvermogen om verder te kijken. Ik geloof dat God Hem gezien heeft en Jezus kent de diepste wanhoop zelf. Ik geloof dat Hij Hem omarmt en liefheeft. Dat hij op dit moment bij Jezus is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s