Wind van God.

De wind raast om het huis. De dakplaten van het schuurtje klapperen een beetje. Ik ben onrustig niet omdat ik bang ben of zo, maar er gebeurt van alles. Ik hoor de bomen kraken en zie ze heen en weer gaan.

Wat is nu eigenlijk wind? Lucht wat zich verplaatst. Waardoor? Ik weet eigenlijk niet goed hoe het werkt. Wat ik kan doen is de weersverwachting bekijken in een app of op televisie. Onze invloed op wat de wind doet is klein. Alles staat vast. Deuren en ramen gesloten.

Ik moet even denken aan een tekst uit de Bijbel: De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat; zo is het met iedereen die uit de Geest geboren is.
Johannes 3:8 HSV

De wind is hoorbaar, je kunt hem voelen. Alles gaat heen en weer en als het heftig is kraakt en piepen allerlei zaken. Je ziet en hoort het aan de omstandigheden. De wind zelf ziet je niet. Geen idee waar en hoe het precies ontstaat en wat hij gaat doen.

Dat is zegt de tekst hoe het gaat met iedereen die uit de Geest geboren is. Wat betekent dat nu? Ook als je het niet exact kunt zien toch zie je aan de omstandigheden waar het vandaan komt. De vrucht van de Geest is zichtbaar. Niet de Geest zelf, maar wat Hij in beweging zet.De vraag die we ons daarbij kunnen stellen is. Is de Geest van God werkzaam in en door mij? Hoe weet ik dat dan? Dat zie je aan de beweging. De wind brengt toppen van de bomen in beweging als het stormt. Of juist verkoeling als het warm is in de zomer.

De Geest brengt in beroering. Het wakkert verlangen aan bij mensen. Het kan storm brengen in het hart en leven van mensen, maar ook rust en stilte die je nodig hebt. Gods Heilige Geest brengt beweging in ons leven en in het leven van anderen. De vraag is of we het ruimte durven geven in ons leven? Heb je geloof dat Hij in en door je wil werken?

Hij is de Geest van de waarheid. De mensen die niet in Mij geloven, kunnen Hem niet ontvangen. Want ze zien Hem niet en kennen Hem niet. Maar jullie kennen Hem, want Hij blijft bij jullie en Hij zal in jullie zijn.
JOHANNES 14:17 BB

Wat een belofte is het dat de Geest met ons is en de Waarheid laat zien. Hij doet ervaren in ons leven. We zien misschien God niet direct, maar we ervaren Hem door de Geest door de dingen die we zien en ervaren in ons leven. In de stormen en in de verkoeling. En we hoeven niet bang te zijn. Want Jezus is Heer.

Als het stormt en we bang zijn en niet goed begrijpen, zal Hij antwoorden. De wind bedaren en vertellen dat het nodig is bang te zijn. Want Hij is bij ons.


Ze voeren weg en Jezus viel in slaap. Het begon te stormen op het meer. De boot liep vol water en ze kwamen in gevaar. De leerlingen gingen naar Jezus toe en maakten Hem wakker. Ze riepen: “Meester, Meester, we zinken!” Hij werd wakker en sprak streng tegen de wind en de golven. En het water en de wind werden rustig en het werd stil. Toen zei Jezus tegen hen: “Waar was jullie geloof?” En ze waren bang en vol ontzag voor Hem. En ze zeiden verbaasd tegen elkaar: “Wie is Hij toch? Zelfs aan de wind en het water geeft Hij bevelen en ze gehoorzamen Hem!” Lukas 8:23-25bbAlles is in Gods hand. We hebben niet zelf de controle. Gods Geest brengt beweging in ons leven. God heeft de controle en brengt ons wat nodig is om ons te leren op Hem te vertrouwen als het stormt misschien of om te vragen om hulp misschien. Soms dan hebben we juist stilte nodig en verkoeling. Dan is Hij bij ons op die momenten.

Kun je dat zien? Ervaar je dat? Gods Geest brengt altijd beweging op maat. Om te weten wat te doen mogen we in gesprek zijn met God. We mogen met de wind in de rug komen op onze bestemming. De Weg waarop Hij leidt is Hij zelf. Het voelt soms beangstigend. Vooral als we het gevoel hebben te verzuipen. Het niet kunnen handelen. Dan is Jezus daar en zorgt voor wat nodig is en openbaart zichzelf als degene die in controle is. Wie is Hij toch? Hij is Jezus de Zoon van de Allerhoogste.

Amen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s