De sleutel tot verandering.

Veel mensen zijn op zoek. Ze willen veranderen, herstellen. Hun oude manieren en patronen passen dan niet meer. Veelal weten mensen dat heel goed. Soms kunnen ze ook een aantal zaken concreet benoemen. Dat zijn echter vaak zaken die meer aan de oppervlakte liggen.

Wanneer we echter spreken over verandering dan gaat het mi vooral over patronen die onderliggend zijn. Dat kan nogal frustrerend zijn en de vraag is of we daar wel uit willen. Immers, de zaken die meer aan de oppervlakte liggen zijn juist de zaken die zichtbaar zijn en die we openlijk kunnen concluderen.

Zaken die zichtbaar zijn en aan de oppervlakte liggen zijn dan zaken die we doen als reactie. Gedrag. Ons gedrag is Veelal de manier om met zaken om te gaan die ons frustreren, pijn doen of beschadigd hebben. Als we in onze jeugd gepest zijn en we daar pijn over hebben kan ons gedrag nonchalant zijn in bepaalde zaken omdat we gemerkt hebben dat als je nonchalant doet over pijnlijke zaken men anders op je zal reageren.

Dit is slechts een voorbeeld waar ik er best veel van zou kunnen noemen. Het is een voorbeeld van hoe je van buiten bepaald gedrag vertoont die voortkomt uit ervaringen en gevoelens die je hebt meegemaakt. Ieder mens heeft dit gedrag op zijn manier. Om te veranderen , nieuw gedrag te leren is echter best lastig. Hoe doe je dat? Diepe verandering begint niet met het veranderen van gedrag, maar met dat wat dieper ligt..

Je kunt proberen om te stoppen met roken, maar zonder het onderliggende aan te pakken zal het enkel gebaseerd zijn op wilskracht. Dat is een sterke motor, maar wanneer je je zwak voelt en niet lekker in je vel zit zal je wilskracht al gauw verdwenen zijn en zal er al gauw een sigaret genomen worden. Om te veranderen is er verandering nodig in ons denken. We zullen aan de slag moeten met wat er werkelijk schuil gaat achter het gedrag.

Wat gaat er schuil achter het gedrag wat je niet meer wil? Dat kunnen allerlei patronen zijn. Je wil gezien en gehoord worden. Erkenning van wie je werkelijk bent. Waar we dat niet doen zoeken we dat in gedrag. We doen mee met vrienden in stoer gedrag en gaan roken bijvoorbeeld. Iedereen heeft zijn eigen maniertjes, gedrag dat een uiting is van wat binnen speelt.

Ik geloof dat ieder mens in de kern van zijn leven een gat heeft. Een gat wat zuigt van verlangen. Verlangen naar erkenning, verlangen om gezien en geliefd te zijn. Ik ben er van overtuigd dat God dat gat wil vullen in ons leven. Hoewel er altijd iets zal zuigen wat ons laat zoeken naar wie we mogen zijn. We willen vaak erkenning door mensen om ons heen, dat is echter van een lagere orde dan wat er diep van binnen speelt. De hoogste erkenning is die van God de Vader.

God ziet jou en heeft je lief. Er is geen gedrag  wat maakt dat hij meer oog heeft voor jou. Niet slecht gedrag of goed gedrag. Hij ziet jou! Ook je zoektocht maakt niet dat Hij veranderd qua gedachten over jou. Hij houdt van je!  Weet je, God heeft je niet enkel gezien, God heeft je bedacht en er voor gezorgd dat je geworden bent wie je bent. Je mag in je bestemming wandelen door je zelf te zijn. Je hoeft geen rol te spelen. Dat is aangepast gedrag om je zelf te profileren. God wil ons in onze kracht zetten. We staan in onze kracht door ons toe te wijden aan Christus.

Jezus laat zien dat God iets anders verwacht. Hij toont ons dat we niet sterk moeten willen zijn, maar dat kracht zichtbaar wordt in zwakheid. We hoeven niet te doen alsof we iemand zijn, maar we mogen onszelf zijn in Hem. Onze identiteit is niet wat anderen van ons verwachten, maar vanuit wie er in ons leeft.  De kern van ons leven ligt in de vervulling door de heilige Geest. Hij geeft ruimte voor een nog groter verlangen.de vraag is echter of we durven toegeven aan het verlangen van ons hart. Het verlangen wat zuigt naar meer van de liefde van God.

We weten dat we één met Hem zijn en dat Hij één met ons is, doordat Hij ons van zijn Geest heeft gegeven. Wij hebben met eigen ogen gezien dat de Vader de Zoon heeft gestuurd als Redder van de mensen. En dat is wat wij aan de mensen vertellen. Als iemand hardop erkent dat Jezus de Zoon van God is, mag hij er zeker van zijn dat God in hem woont en dat hij in God is. We hebben gezien en geloofd dat God heel veel van ons houdt. God is liefde. En als jullie net als God van elkaar houden, blijven jullie in God en blijft God in jullie.
1 JOHANNES 4:13‭-‬16 BB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s