Je hart klopt.

Wanneer mensen pijn hebben doen ze vaak dingen die ze niet willen om ze te verdoven. Dat lukt soms een tijdje. Net doen of het er niet is bijvoorbeeld. Of je neemt een borrel of gebruikt middelen. Je maakt ruzie en gebruikt woorden om mensen van je af te houden. Je doet dingen om even niet met de pijn bezig te zijn. Het gevolg is echter dat de pijn dubbel zo hard terugkomt

Je kunt pijn tijdelijk wegdrukken, maar het is niet de manier om daar mee om te gaan. Het raakt je zelf het meest en vaak ook anderen die je geen pijn wil doen. We denken soms dat het de enige uitweg is uit de situatie. Maar dat is niet waar. Door te willen verdoven maken we soms keuzes die niet handig zijn.

God geeft ruimte om dingen op een goede manier te doen. Hij zegt:
Als je doet wat goed is, ben Ik toch blij met je? Maar als je slechte dingen doet, loert het kwaad op je bij de deur [ van je hart ]. Het wil je grijpen, maar jij moet sterker zijn dan het kwaad.”
GENESIS 4:7 BB

Hij zegt eigenlijk dat we een keuze hebben om op een goede manier met dingen om te gaan. We hoeven de pijn niet te ontkennen. We mogen laten zien dat we pijn hebben. Maar het moet niet leiden tot dingen die verkeerd zijn.

Als we vluchten in drank of drugs, als we de ander beschadigen of onszelf, als we dingen stuk maken of we doen onszelf beschadigen dan wordt je zelf daar niet beter van, de situatie er enkel minder van en de pijn nog dieper. Dan gebeurt datgene wat je juist helemaal niet wil en wat dan te doen? Nog meer verdoven, vluchten, beschadigen zodat je niet voelt?

Je hebt een eigen wil

Het gaat steeds dieper in je en aan je vreten. De pijn wordt niet kleiner, de angst niet minder, het wordt niet minder donker. Sterker nog het wordt steeds erger. De keuzes zijn niet helpend, maar worden zelfs de blokkade naar herstel.

Ieder mens heeft een vrije wil. Soms denken we dat we geen keuze hebben. Toch heeft ieder mens de keus om te kiezen voor de goede manier of om je eigen weg te gaan. Veelal denken we dat onze manier de beste is. Dan spreekt de pijn harder dan de rede.

Juist als we het het meest nodig hebben om te luisteren naar ons hart, kiezen we er vaak voor om bitterheid, wrok , het duister de overhand te laten nemen in ons leven. Met alle gevolgen van dien. Ik geloof echter dat we sterker zijn dan het kwaad in ons. We hebben een wil die boven onze gevoelens staat en we zijn in staat om goede keuzes te maken.

Dat vraagt echter moed. Moed om voorbij de angst te gaan. Dat vraagt van je om te zoeken naar het goede ipv het slechte te willen benadrukken. Het vraagt dat we kiezen om het anders te doen dan wat we voelen. Het vraagt van ons te luisteren naar wat ons hart ten diepste zegt. Niet naar wat we kunnen bedenken.

Angst is een slechte raadgever!

Dit gaat diep. Ben je bereid, als het moeilijk is, om keuzes te maken die voorbij gaan aan je zelf. Daarvoor moet je soms de angst in ogen kijken. Doen wat bijna onmogelijk lijkt. Dat kost je wat. Dat gaat diep, maar dan ga je er doorheen. Dan komt er ook weer licht, lucht , leven. Ook als je dat even niet ervaart.

Weet dat als je het zelf niet kunt redden, dat God er voor je is. Daar waar je zelf de keuze wil maken om te vluchten, weg te lopen , wil Hij er voor je zijn en je helpen de goede keus te maken. Kom uit je gedachten en luister naar je hart, want die klopt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: