Doen we liever niets of iets?

Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is. Lukas 6:36 (in de link een andere vertaling, die minstens zo mooi is.)

Wat betekent dit voor ons? Ik geloof dat het betekent dat we een innerlijke houding moeten hebben om naar de ander te kijken met andere ogen. Met iemand in contact willen zijn buiten de eigen mening om.  Je kunt een mening hebben over zaken en innerlijk er van overtuigd zijn dat je het antwoord weet op de nood van iemand anders, maar

barmhartigheid vraagt om ruimte. Ruimte die er van binnen bewust gemaakt moet worden ten aanzien van de ander in zijn persoonlijke omstandigheden.

Veel mensen zitten stuk, zijn beschadigd en zoeken naar herstel. Soms hebben ze er geen idee van dat het in wezen zo is. De mens zoekt vaker onbewust dan bewust naar verandering, erkenning, ruimte om zichzelf te kunnen zijn.

Vanuit onze menselijke natuur kijken we graag van ons af en doen we het liefst alsof er niks aan de hand is. We sluiten gemakkelijk onze ogen voor beperkende situaties en omstandigheden. We leggen het buiten onszelf.  We willen het lijden liever vermijden. We zien het liever niet. Het maakt dat we snel proberen op te lossen. We zoeken voor anderen een snel antwoord en voor onszelf doen we net of het er niet is of lopen er voor weg.

Het antwoord is niet eenvoudig. Maar bij de aftiteling van de film Robin Hood las ik het volgende: You’re only powerless if you believe you’re powerless. We kunnen als individu misschien niet de pijn van iemand wegnemen, maar we kunnen er voor de ander zijn in zijn verdriet. We kunnen de ander vasthouden, aanwezig zijn als de ander het moeilijk heeft.

Misschien denk je dat het niet jouw taak is of de rol die je hebt gekregen. Vaak vraagt het om uit te stappen. Het is vaak gemakkelijker om niets te doen ipv iets te doen. Een andere quote die me aansprak uit de film is: If not you, then who? If not now, then when? Ik geloof dat we mogen uitstappen en dat ons de kracht gegeven zal worden om er te zijn en te doen wat nodig is op het moment zelf.

Vaak zijn we bezorgd over wat er moet gebeuren en wat ander zullen denken. Maar er zijn is veelal belangrijker dan het doen. Ik geloof dat we Gods liefde mogen brengen en uitdelen in kleine dingen.

Jezus zei: ‘Als u zich houdt aan wat Ik zeg, bent u werkelijk mijn leerlingen. Dan zult u de waarheid kennen en door de waarheid bevrijd worden.’
Johannes 8:31‭-‬32 HTB

Radicaliteit is veelal niet het doen van hele grote dingen, maar het vraagt een levensstijl van navolging om werkelijk verandering te zijn in onze gezinnen, gemeenschap, maatschappij.  Als we ons leven openen tov de ander laten we zien wat ons werkelijk beweegt.

Ik geloof dat er  goede mensen zijn en dat we daar naar mogen kijken, maar dat de Heer Jezus pas echt werkelijk het voorbeeld van dienstbaarheid is. Mensen kunnen er voor de ander zijn. Sommigen betalen zelfs een hoge prijs, maar niemand van hen heeft de prijs kunnen betalen om totaal in dienst van God de Vader te leven.

Veel mensen zijn bereid iets voor de ander te betekenen, maar Jezus gaf alles op wat Hij had. Hij had alles, maar werd mens. Gaf zijn leven, ging door de dood en stond op om zo te laten zien dat dood en leven in handen is van de Rechtvaardige. Wat we zelf doen is vol van onszelf, maar Jezus was vol van Gods liefde voor de wereld. Hij gaf zichzelf.

Het luisteren naar elkaars hart en om te zien naar elkaar geeft ruimte en brengt licht, liefde, leven. Maar Gods liefde in Jezus maakt vrij. Dat mogen we verkondigen in samenzijn met de ander. Niet enkel op zondag. Zelfs niet in het avondmaal dat we vieren als we het niet ook uitleven door ons leven met anderen te delen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s