Social contact

Wat is de aandacht die we aan onze relaties besteden? Geven we de volle aandacht of zijn we verdeeld door alles wat er om ons heen speelt? Stellen we juiste prioriteiten door alles aandacht te geven of is het beter om je richten op minder op het één en daardoor meer oog voor het andere.

Ik merk en doe er ook aan mee dat we nogal gedifferentieerd zijn in wat we doen. Dit heeft mi ook zijn reflectie in de maatschappij.  We zien en bemoeien ons met (van) alles. We leven mee met de situatie corona en weten er veel van en we vinden er ook iets van. Ondertussen moet er van alles georganiseerd rondom kerst. Dat is ook schijnbaar nogal lastig geworden. Juist omdat iets niet kan of mag , mede ook omdat daar iets van vinden. We moeten boodschappen doen, dingen regelen voor de kerk en we werken thuis en de kinderen gaan niet naar school en moeten aandacht. Ondertussen tussen blijven we maar bezig met Social media wat wel een hele belangrijke rol heeft gekregen.

Waar zijn we mee bezig! Is het allemaal wel zo druk als we zeggen? Maken mensen niet gewoon zichzelf gek. Ze stouwen zich vol met allerlei zaken die eigenlijk niet zo belangrijk zijn in wezen. Ik bedoel niet te zeggen dat wat ik eerder heb opgesomd onbelangrijk is. Misschien staan er op jou lijstje en op de mijne zeker nog een aantal zaken die ook belangrijk zijn, maar wat is jouw rol daarin? Moet je overal iets van vinden? Moet het allemaal zo extreem speciaal zijn of mag het ook gewoon  gezellig zijn met elkaar. Moeten we alles weten of kunnen we loslaten.

Ik bedoel maar kunnen we bij elkaar zijn en het gesprek voeren over wat er werkelijk toe doet of moet het voortdurend gaan over de negatieve zaken van corona? Over hoe druk we het hebben met boodschappen en hoeveel we in huis moeten hebben qua eten en drinken? Kunnen we tijd maken om samen te zijn. Ik bedoel dan de volle aandacht voor elkaar als individu.

Ik merk dat iedereen in de hectiek tijd heeft voor zijn telefoon, voor berichtjes en appjes. Vaak hebben we grotere gesprekken met mensen op afstand via de media dan we in werkelijkheid hebben. Gesprekken vliegen ongenuanceerd alke kanten uit en men kan ermee doen wat men wil. Interpreteren zoals men wil. Het is een andere communicatie met een diepgang die niet is wat een oprecht  gesprek kan zijn. On Line is een andere taal, niet te vergelijken met communiceren in levend contact.

Ik geloof dat de Social media handig is, maar tegelijk zien we ook dat de wereld steeds harder wordt vanwege het uitblijven van het oprechte dialoog tussen mensen waarin nuances kunnen worden gelegd en tijd wordt genomen voor elkaar. Gesprekken via media zijn anders, harder, afgekort, maar vooral ook minder genuanceerd. Het gaat tussen de bedrijven door. We spreken terwijl we aan het eten zijn, terwijl we werken, terwijl we druk zijn met andere zaken. We staan met een hand te appen,berichtjes te schrijven en met de andere vullen we de wastrommel. We kijken een film met een half oog en de andere kijkt op ons smartphone. We doen eigenlijk alles door elkaar. Minder sociaal.

Wat zou het zijn als we minder aandacht zouden schenken aan alles en dat door elkaar heen en we zouden een klein beetje anders omgaan met bepaalde zaken en tijd nemen om rust te nemen en in gesprek te gaan met degene naast je op de bank. Of misschien zelfs tijd te nemen om echt te appen met iemand en door te vragen ipv je eigen teksten te droppen en media gebruiken om af te spreken waar het kan.

Het kan toch niet zo zijn dat we ahw geleefd worden door alles wat doen, zien, opzoeken, voorbij zien komen?  Ik geloof in oprechte relatie waarin we het kunnen hebben over wat er werkelijk leeft. Ik merk dat ik rust wil en het wil gaan hebben over wat er werkelijk toe doet. Zaken die belangrijk zijn voor mij zelf, maar niet ik gericht.

Het gaat juist om de inhoudt. Ik wil weten wat jij er van vindt. Ik wil graag weten  hoe je denkt over het leven en je mijn verhaal vertellen. Ik wil graag horen wat je doet qua werk, je vrije tijd, wie de mensen zijn om wie je geeft. Ik wil graag dat we tijd nemen om van gedachten te wisselen. Waar hou je van en wat vind je raar. Wat geloof je en waarom. Wat maakt je blij en wat juist niet . De telefoons mag op stil en we hebben oog voor elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s