Spiritualiteit in kerk en leven.

Mensen zijn op zoek. Dat zien we om ons heen. Enerzijds is er de afkalving van het christelijke geloof, aan de andere kant zien we dat mensen zoeken naar diepgang, zingeving, innerlijke beleving.

De zoektocht naar het spirituele en de afkalving van het christelijk geloof in brede zin lijkt tegenstrijdig, maar ze is niet zo raar als we kijken naar waar het misgaat in de kerk. Er is weinig spiritueel aan als mensen in een kerk passief moeten zitten luisteren naar een voorganger die verteld wat anderen zouden moeten doen of laten.

Mensen willen mi niet passief deel zijn van of aan iets wat we geestelijk of spiritueel noemen. Ze wil actief deelnemen , ervaren, weten wat het betekent spiritueel, gelovig, geestelijk te zijn.

Natuurlijk begrijp ik dat de terminologie die ik hier gebruik voor veel mensen stuitend kan zijn. Dat ze spiritualiteit zien als iets waar je verkeerde stromingen mee binnen haalt. In christelijke kringen hoor ik soms de kreet het gaat niet om het gevoel.

Het gaat niet om gevoel, maar ervaring is wel belangrijk .

Spiritualiteit draait ook niet om gevoel. Het gaat in spiritualiteit om beleving. Beleving is niet zozeer een gevoel als wel hoe je naar zaken kijkt, dit ervaart in je gedachten en soms ook voelt. In de kerk lijkt het gevoel soms niet meer mee te mogen spelen. We zitten en staan volgens traditie, maar wat het werkelijk doet, waar je geraakt wordt tonen we veelal niet echt.

Ik stel hier de kerk op als statisch en niet spiritueel. Dit is, dat wil ik duidelijk stellen, niet wat ik geloof. Ik denk dat we als gelovigen daarin ook op zoek zijn. Ik geloof dat spiritualiteit in de kerk wel degelijk een plek heeft. Het heeft alles te maken met de Spirit, de Heilige Geest.

Spiritualiteit is de dimensie waarin mensen in het geestelijke kunnen verkeren. Ze stellen zich open voor de geestelijke wereld. Ze zoeken op een dieper niveau naar zingeving die ze in het gewone leven vaak niet vinden.

Raak niet verstrikt!

Het gevaar is echter dat we binnen de spiritualiteit, in de geestelijke dimensie ook in contact kunnen komen met het geestelijke wat ons kan verwarren, vasthouden zelfs . Het kan ons in de greep krijgen. Met nadruk het is een eigen keuze, maar het is niet zonder gevaar je met allerlei spiritualiteit bezig te houden. Dat is wellicht de reden dat veel kerken ons waarschuwen voor het spirituele. Ze zijn angstig geworden voor de verkeerde spirituele banden die er gelegd worden. En deze angst is niet ongegrond.

In de kerk draait het natuurlijk om het spirituele. Veel kerken hebben natuurlijk nog altijd en ik geloof dat het ook zo zal blijven de spirituele tradities. Doop, avondmaal, Pasen, Kerst, de wekelijkse bijeenkomsten, bidden, etc… Toch zien we dat het vaak wat aan de oppervlakte blijft bij veel mensen. In de kerk horen we soms ook dat men zegt dat ze geloven maar met beide voeten op de grond. Nuchter en waakzaam.

Beleving van ons geloof ten diepste

Ik geloof echter dat we in de kerk vaak het kind met het badwater hebben weggegooid. Natuurlijk hebben we onze manieren. Onze tradities zijn er nog, maar in hoeverre wordt ze nog beleeft, ervaren, raakt het nog op een diepere wijze. Spiritualiteit op het juiste niveau kan helpend zijn om werkelijk God te ervaren. De diepte van het verlossingswerk binnen te laten komen in je gedachten , de ervaring.

Waar veel mensen zoeken naar spiritualiteit in de geestelijke wereld is het voor christen van belang zich niet bezig te houden of in te laten met deze vorm van spiritualiteit. Toch kunnen we stellen dat de mensen een geestelijk wezen is en wel degelijk spiritualiteit nodig heeft. Het bevestigd namelijk dat de mens in wezen naast fysiek aanwezig ook geestelijk is.


Dat de mens geestelijk is, mogen we niet ontkennen en dus is spiritualiteit van belang. De vraag is waar moeten we dit dan zoeken? Jezus is onze redder, maar heeft ons ook laten zien wie God is. En Hij verwees naar Hem via Zichzelf. Sterker nog toen Hij de geest gaf, opende dit de deur naar spiritualiteit op het juiste niveau. Hij vertelde zijn volgelingen dat er een trooster zou komen. De Heilige Geest.

Wij zijn geestelijke wezen en zoeken verbinding op geestelijk gebied.

De Heilige Geest is met wie wij als we geloven de juiste spirituele connectie kunnen maken. Hij wil in ons zijn zeggen we dan. We kunnen van binnenuit met Hem connectie, verbinden, leven, ons voeden vanuit de juiste Bron. Waar we eerder gezegd hebben voorzichtig te moeten met de geestelijke wereld, mogen we ons in en met God verbinden door Zijn Heilige Geest. Dit geeft nieuwe kracht, inzichten voor de kerk, gelovigen.

Daar waar de kerk opnieuw verbindt in spirituele gemeenschap met de Heilige Geest daar zal de kerk floreren. Mensen zullen daar verbinden , zoeken , ervaren, zien wie God is en wat het werk van de Here Jezus betekent. Namelijk herstel van de persoonlijke relatie met God de Vader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s