De waarde van het leven.

Als je er over nadenkt, hoeveel tijd maak je vrij voor wat jij werkelijk belangrijk vindt? Je slaapt per dag ongeveer 8 uur. Je werkt ook 8 uur en doet daarnaast ook nog veel zaken die gewoonweg moeten. Boodschappen, klusjes , etc…

De vraag is wat jij werkelijk van waarde vindt. Is  het wat je in je vrije tijd doet wat je leven waardevol maakt? Sommige mensen werken de hele week en leven voor het weekend waarin ze kunnen uitgaan om zoals ze het noemen te gaan genieten. Of anderen leven voor het gezin.  Ze vinden hun waarde daar in. De vraag is niet of dit waardevol is, maar het ligt er misschien meer in wat voor jou van waarde is.

Immers als je leeft voor het weekend, zijn de dagen maandag tot vrijdag niet van waarde? Dat zou betekenen dat je 2/3 van de week waardeloos vindt. Of als je alles opoffert om te genieten van het gezin, dan is dat ook minder dan 1/3 van je levensinhoudt.  Ik snap dat ik het erg zwart wit stel hoor. Met andere woorden als je iets specifieke kiest om voor te leven valt dan het andere daar bij in het niet?

Ik hoor mensen soms roepen dat werk een noodzakelijk gebeuren is en ze doen het om zoveel mogelijk te verdienen en in het weekend te genieten. Om meer te kunnen genieten is meer geld nodig en moet je dus meer werken en is er dus minder tijd om te genieten. Toch geloof ik dat je zaken niet zo kunt stellen, maar ik hoor van vaak van mensen zaken ahw zo tegen elkaar wegzetten.

Ik geloof dat je het leven werkelijk mag leven. Genieten is een deel van het leven. Ik geniet van veel zaken in het leven. Misschien nu meer nog dan vroeger. Ik geloof dat je mag genieten van je familie en uitgaan in het weekend. Ik geloof dat genieten iets anders is dan helemaal los gaan.  Genieten doe je door de tijd te nemen om er naar te kijken en te ervaren waar je mee bezig bent.

Geniet dus maar van je eten en drinken en wees vrolijk. Want dan doe je wat God heeft bedoeld. Trek mooie kleren aan en verzorg je goed. Geniet van het leven, samen met de vrouw van wie je houdt. Geniet alle dagen van het zinloze leven dat God je heeft gegeven onder de zon. Want dat is je enige beloning voor al je gezwoeg onder de zon. Doe wat je moet doen, en doe dat zo goed mogelijk. Want als je dood bent, is er niets meer te doen. In de dood is geen werk, geen gedachte, geen kennis, geen wijsheid.
PREDIKER 9:7‭-‬10

Veel mensen genieten niet echt en ik moet eerlijk zeggen dat ik soms vergeet te genieten. Te druk met van alles en nog wat. Met de dingen die moeten, die ik wil en zal. Met iedereen die wat van me vraagt. Maar als ik de tijd neem en het met rust bekijk, dan ik genieten van mooie mensen, van de dingen die ik doe, wat ik zie en ervaar. Dat is een bijbels principe.

Het leven leren leven begint bij God.  Als je slechts leeft voor een deel van het leven mis je veel. Maar het leven is het waard geleefd te worden. Het leven krijgt meerwaarde als alles wat je doet zin heeft en dus waarde. Zin maakt het zinvol. Zonder waarde is waardeloos.  Ik geloof persoonlijk dat het leven pas echt Leven wordt wanneer Jezus er bij komt kijken.

Wat nu als je het leven vanuit dat perspectief zou bekijken. Dat wat je doet en wie je bent gezien wordt? Dat als je je inzet Hij er bij is. En wat je doet Hij er bij is. En als je keuzes maakt dan is Hij er bij. Hoe bijzonder is dat? Dat is zinvol. Dat geeft waarde. Zelfs als zaken niet goed gaan en leuk zijn, dan kijken ze misschien waardeloos. Ik heb inmiddels geleerd dat Hij er bij is geweest. Zelfs in mijn pijn en verdriet was Hij er.

Ik heb het niet altijd direct zo ervaren als zinvol, maar achteraf zie ik dat sommige zaken die niet zo waardevol leken toch van waarde worden als Jezus komt en er bij is. Hij wil dat we inhoudt geven aan het leven door Hem er bij te betrekken zodat wat waardeloos lijkt juist van waarde wordt. Voor je zelf, voor anderen, voor God. Dat laatste, heb ik gemerkt is meestal in combinatie. Als je zelf deelt met anderen, wordt het waardevol voor God.

Zelfs als je niet gelooft is het belangrijk te leren genieten van het leven. Anders is het straks voorbij en wat dan? Hoe ga je? Je leven geleefd en nooit genoten? Nooit echt van mensen gehouden of echt de waarde ervaren van de mensen en zaken om je heen? Hoe waardeloos is dat.  Ik hoop dat je er over nadenkt en beseft hoe waardevol je kunt zijn en de waarde van je leven mag ervaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s