Verantwoording nemen is heersen!

We leven in een wereld waarin alles een plek mag hebben, zelfs als het niet goed is. We zoeken altijd naar manieren en doen daarmee op allerlei zaken en manieren ahw water bij de wijn.

Laat ik duidelijk zijn dat er natuurlijk ook mensen zijn die wel erg zwart wit door het leven lopen, maar in de regel zien we dat de maatschappij kapot loopt vanuit de manier waarop ze met zaken omgaat.

Voorbeelden

Ik moet enkele voorbeelden gebruiken. Zo is gebruik van middelen in deze tijd enorm getolereerd. Gebruikten mensen vroeger niet? Zeker wel. Drank was er vroeger ook en andere middelen wellicht ook wel, maar de manier waarop we daar in het heden mee om gaan is mi over de rand gegaan. We zijn als maatschappij tolerant tav gebruikers en zeggen niet meer dat mensen moeten stoppen, maar dat je er verantwoord mee om moet gaan. Alsof iemand verantwoord om kan gaan met gebruik als hij onder invloed is.

Een ander voorbeeld zie ik in relaties. Waar mensen elkaar 14 dagen kennen en op basis van goede seks en een paar leuke momenten al kiezen om samen te gaan wonen met alle gevolgen van dien. Kinderen die door slechts één ouder opgroeien als gevolg van scheiding bijvoorbeeld.

Ook stellen we steeds hogere prioriteiten aan ons persoonlijk leven. We moeten van alles. Het begint al met een mobiele telefoon, pc, geld, grote tv, auto, luxe op een bepaald niveau. Zelfs als we geen werk hebben dan nog vinden we dat we recht hebben op een uitkering en bepaalde vorm van luxe. 

Wie gaat de verantwoording nemen?

Even voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat wat ik hier noem perse allemaal verkeerd vindt. Ik had nog zeker een tiental voorbeelden kunnen geven. Waar het mij over gaat is de vraag: wie neemt er de verantwoording?

Verantwoording is een belangrijk goed welke we als maatschappij aan het verkwanselen zijn. Wie neemt verantwoording? De regering? Je baas? Je collega’s? Of ben jij het? 

Ik geloof dat ons land en maatschappij kapot gaat omdat mensen voortdurend de verantwoording bij anderen leggen. Ze hebben kritiek op de regering, die ik terecht vind in veel gevallen, maar veel mensen stemmen niet. Je laat daarmee de verantwoording los over hoe er geregeerd wordt.

Mensen vinden dat hun werkgevers op moeten draaien voor veel zaken, maar ondertussen nemen veel mensen het niet zo nauw met de regels. Ze melden zich ziek als ze de avond ervoor te veel gedronken hebben. Ze nemen spullen mee van de baas, die ze niet betaald hebben. Dit zijn zeer expliciete voorbeelden, maar wat kost het als jij elke dag een kwartier sjoemelt met je uren, of je baas laat opdraaien voor kosten omdat je nalatig bent in hoe je omgaat met zijn spullen.

Of misschien denk je dat de mensen om je heen niet deugen en je vindt wat van hun manier van doen. Je doet lelijk over ze. Je roddelt, sluit ze uit, er is geen contact omdat je vindt dat ze het anders zouden moeten doen in hun leven.

Kritiek leveren is altijd gemakkelijker dan de eigen verantwoording nemen voor anderen en je zelf.

Weet je ik geloof dat verantwoording niet een zaak voor anderen is. Je kunt het niet naast je neerleggen in de hoop dat anderen het zullen oppakken. Het is gemakkelijk om kritiek te leveren op alles en iedereen. Op de regering die het zeker niet goed doet. Op je baas waarvan je vindt dat hij je te weinig betaald en zelf in een dikke Audi of Mercedes rijdt. Je kunt kritiek hebben op je hulpverlener omdat hij het allemaal verkeerd voorstelt en niet doet wat hij vindt wat zou moeten gebeuren. Je kunt je buurman bekritiseren over zijn manier van leven en de opvoeding van zijn kinderen, maar hoe staat het met je zelf?

Wat zou er gebeuren in de maatschappij als jij je rol op je zou nemen. Als jij je verantwoording  serieus zou nemen? Wat zou er gebeuren als je na zou denken over wat jouw rol is in de maatschappij, op je werk, in het leven van anderen, in je buurt, je vriendengroep, in de dingen die je doet en zegt.

Ik geloof dat dit is waartoe we gemaakt zijn. God heeft ons verantwoording gegeven. We zijn gemaakt om te heersen kunnen we in de Bijbel lezen. De vraag is wat heersen betekent. Heersen is niet anderen overheersen en in een hoek drukken omdat ze anders denken of doen, maar het betekent dat we onze verantwoording zullen moeten nemen in het leven.

Verantwoording nemen is heersen! Je neemt de rol in die voor je bedoeld is en het veranderd je omgeving, het gedrag, de overtuigingen van de mensen om je heen, maar ook die van je zelf. Je ontdekt dat je de moeite waard bent! Waardevol!

Ook als er veel misgegaan is in het leven, dan nog ben je zelf verantwoordelijk hoe je je leven invult. Ik geloof dat veel mensen de verantwoording buiten zichzelf zijn gaan leggen omdat ze verwond zijn geworden op wat voor manier dan ook. Misschien omdat ze afgewezen zijn in het verleden, of omdat ze misbruikt, mishandeld of verkeerd behandeld zijn door mensen die hen hadden moeten beschermen.

Toch kunnen we ons daar niet door laten leiden. Er is veel pijn en afwijzing in de huidige maatschappij. We zien het terug in hoe mensen met zaken omgaan. Mensen die afgewezen worden wijzen mensen af. We doen waar we een hekel aan hebben.  We beschadigen mensen omdat we zelf beschadigd zijn. Wat zou er gebeuren als we een andere weg zouden inslaan?

Ik geloof dat we de wereld niet in een dag en een nacht kunnen veranderen. Ik geloof dat we ook zelf niet zomaar kunnen veranderen. Waar ik zeker in geloof is dat Jezus ons kan veranderen, herstel kan brengen waar we zijn beschadigd. Hij wil ons redden uit een wereld getekend door pijn en afwijzing en ons inzetten in Zijn Koninkrijk. Dat is hier en nu.

Hoe? Door zelf de verantwoording over je leven te nemen? Veel mensen hebben het idee dat ze de verantwoording los kunnen laten,maar ik geloof dat we juist de verantwoording voor ons leven moeten oppakken en in het spoor van Jezus mogen wandelen. Dat vraagt persoonlijke verantwoording. Niet Gods verantwoording , maar het is een persoonlijke keuze om goed te doen,anders te leven, Zijn wil te doen.

De vraag is echter of we daartoe bereidt zijn. Immers wat we zelf kunnen, gast God niet doen. Hij neemt de verantwoording om je te helpen waar het nodig is, maar jouw persoonlijke verantwoording is het uitgangspunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s