Ben je belazerd?

Soms kun je zo enorm geraakt worden in je diepste wezen. Ken je dat? Vast wel! Ieder mens heeft op bepaald moment wel zo’n soort ervaring of misschien zelfs meerdere.

Ik wil eerlijk zijn. Ik kan er niet tegen. Uitgekotst te worden door mensen die je een hand hebt toegestoken.  Het is niet vanwege de afwijzing dat ik er niet tegen kan, maar vanwege de leugens en het negeren van het gesprek wat je er over wil voeren.

Men kan natuurlijk gewoon ergens last van hebben of het gewoon moeilijk. Dat is wat mij betreft geen probleem. Maar wanneer mensen gewoon keihard kiezen om de gemaakte afspraken te negeren hoewel in gesprek anders is gezegd en zelfs op papier gezet. Als mensen niet willen luisteren en negativiteit over je uitstorten terwijl je voortdurend de hand hebt uitgestoken en dan zeggen dat ze alles zelf willen en gaan doen, maar je dan de grond in stampen is vernederend.

Sommige mensen halen in dit soort situaties Jezus lijden en sterven aan en wijzen op wat hij geleden heeft. Dat vindt ik te kort door de bocht. Natuurlijk heeft Jezus geleden. Hij heeft het geaccepteerd. Meer dan wie dan ook moest Hij lijden en uiteindelijk sterven. Maar de vraag is of door zo’n opmerking te maken geen gevoel meer zouden hebben.

Jezus lijden en sterven is juist zo krachtig omdat het een oprecht lijden was. Jezus heeft werkelijk geleden en dit ook zo beleefd. Dus net als Jezus hoeven ook wij niet net te doen of het ons niet raakt. Jezus schreeuwde het uit. In eerste instantie vroeg hij of de beker niet voorbij kom gaan. Hij zweette bloed. En toen Hij stierf zei Hij, mijn God, mijn God waarom hebt U mij verlaten!

Mijn pijn, de afwijzing en de leugens zijn bij lange na niet zo erg. Maar mag de waarheid gezegd worden? Ja zeker , Jezus sprak ze uit naar Pilatus, naar zijn vrienden en zijn moeder. Was er pijn. Jazeker Hij was kapotgeslagen.  Daar kunnen we niet aan voorbij gaan.  Dit werd en wordt nog steeds niet genegeerd. Niet door God ,noch door mensen. Het lijden houdt ons soms enorm bezig.

Wat mij betreft, ik lijdt niet als Jezus en niet omwille van geloof of zo. Toch wil ik gewoon even zeggen, mijn gevoel uiten dat ik geraakt ben. En ik ben boos, teleurgesteld, belogen en vernederd. Moet ik het loslaten? Nee hoor. Ik mag rustig confronteren. Jezus deed dat, hij confronteerde Thomas, maar ook Petrus bij het kampvuur. Jezus was ook geraakt en ik ben het ook.  Ik kom er wel overheen. Het is niet hetzelfde. Geen vroom gedoe. Maar ik baal enorm en voel me werkelijk belazerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s