In de rust???

Herken jij dat, dat wanneer je moe sommige zaken minder kunt verdragen? Herken je ook dat het in bepaalde periodes, juist wanneer jij het niet kunt verdragen er meer gezeik en gezeur is dan je kan verdragen? En als je er over nadenkt dit best in een bepaalde manier kunt bezien, maar dat je er achter komt dat sommige periodes gewoon heftiger zijn dan anderen?

Ik geloof dat de zomermaanden zo’n tijd is. Alles lijkt mooi qua weer en de gedachte aan vakantie etc…je kent het vast. Sommige mensen denken een jaar vooraf al aan de vakantie. Voor mij is echter de tijd rondom vakantie altijd heftig. Er moet van alles schijnbaar. Vakantie vieren, maar ook anderen willen dat. Laat daar nu ook zo’n lastig puntje zitten van alles moet en niet alles past, waardoor de druk niet enkel bij mij of jou stijgt, maar iedereen lijkt er last van te hebben.

Vroeger in de bouw gewerkt en toen vroegen we ons regelmatig af of er na de bouwvak geen  leven meer was. Alles moest immers altijd voor de bouwvak klaar. In de zorg is het niet echt anders. Niet alles moet af, maar er is minder personeel beschikbaar en dus meer werk te verdelen. Het ergste is niet dat het drukker is vanwege minder personeel, maar juist vanwege de druk, de veranderingen en niet goed weten hoe het gaat lopen gebeurt er ook wat met cliënten. Ze lopen sneller vol, hebben meer stress en vallen sneller terug. Dus extra druk.

Het vreemde is dat iedereen in deze periode hyperalert wordt. Zowel personeel als cliënten. Meestal gebeurt er van alles, maar vaak is in de eerste twee weken na de vakantie alles weer op de rit. Veel onrust in de vakantie en de rust keert weer na de vakantie. Soms is vakantie iets wat we denken nodig te hebben en iets wat  graag willen aantal weken ff niks aan je kop, maar. Praktisch gezien is de druk voorafgaand en soms ook na de vakantie soms best hoog. Nstuuijk kunnen we er wel weer tegen over het algemeen omdat we een aantal weken iets anders hebben kunnen doen, maar toch… Omdat we direct al weer volop aan de gang moeten is de rust al snel weer verdwenen.

Belangrijk is om niet bezig te zijn met van alles en nog wat in je eentje. Je hebt ondersteuning nodig. Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet,we hebben het allemaal nodig. Bouwvakker, begeleider, manager, cliënt of  wie dan ook… We hebben Rust nodig als we moe zijn. Tijd om te herstellen. Relatie om zaken te bespreken en een moment om er even uit te zijn. Uit de situatie, uit de zorg, uit het werk, maar vooral even uit je hoofd.

De bijbel zegt: Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven. Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij. Want Ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden. Want wat Ik je te doen zal geven, is niet te moeilijk of te zwaar voor je.”
MATTEÜS 11:28‭-‬30 BB

Goed om in alle hectiek, maar ook als je op het moment in ontspanning op vakantie bent, te kijken naar Jezus, Hem op te zoeken en innerlijke rust ervaren. Niet enkel je lichaam wat rust geven, maar ook geestelijk de rust te ervaren die je nodig hebt. Dat is geen jaarlijks gebeuren, maar eigenlijk zou dat een continu proces moeten zijn. Ik merk zelf echter dat het lastiger wordt als ik zelf meer onder stress kom. Dus wil ik mijzelf juist het tegenovergestelde leren te doen. Namelijk in alle stress wil ik leren juist de Heer Jezus te zoeken, te luisteren naar zijn stem. In alle hectiek wil hij ons vrede geven. Hoe hectisch en druk ook. Hij is er. Door Hem te zoeken mogen we ervaren dat Hij in controle is. Hij leert ons wat er werkelijk toe doet.

Wat doet er werkelijk toe?  Verre vakanties? Nee hoor. Grote dure reizen en accommodaties met alles er op en er aan? Nee hoor, wat we nodig hebben is relatie. Gemeenschap met wie we liefhebben, met de mensen die bij ons horen, maar bovenal met God.  Misschien lastig vindt je? Maar het is niet moeilijk zegt Jezus. Ook niet zwaar of zo, maar easy. Het kost tijd. Zeker weten. God roept ons niet voor niets op om tijd te nemen. Ik denk dan even aan de sabbat. In ons geval dan meestal de zondag. Tijd om juist tot rust, inzicht te komen. Tijd om apart te zetten in de week,maar ook dagelijks.

Soms denken we dat we de tijd niet hebben, maar eigenlijk stellen we verkeerde prioriteiten. De bijbel zegt: Het heeft geen zin om vroeg op te staan en tot laat te werken. Het heeft geen zin om zo te zwoegen voor je eten. Want aan de mensen die van Hem houden geeft de Heer wat ze nodig hebben, zelfs wanneer ze liggen te slapen.
PSALMEN 127:2 BB

God houdt van heen zorgt voor je. We hoeven niets te doen om zijn liefde en zorg te verdienen. Hij is er en stelt ons gerust. We hoeven enkel dicht bij Hem te blijven en Hij zal ons geven wat we nodig hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s