Je bent schitterend!

Om te groeien als mens is voeding nodig. Een baby krijgt melk omdat het vaste voeding nog niet kan verdragen. Het is het beste wat je een baby kan geven. Je kan aankomen met biefstuk, maar dat kan het nog niet verdragen.

Een baby kan niet lopen, niet praten. Je kan het van de baby eisen dat hij het doet, maar dat gaat niet lukken. Het kost tijd om te ontwikkelen. Eerst alleen melk, daarna voorzichtig een broodkorst om op te sabbelen.

Het lopen is eerst nog liggen, maar dan gaat het draaien en wanneer dat gebeurt dan leert het kruipen en daarna pas de eerste stapjes. Praten idem dito, eerst brabbelen dan voorzichtig mamma en pappa en later de rest.

Groeien

Veel mensen echter blijven de dingen doen die ze hebben geleerd. In de zorg, die vanuit CHOG geboden wordt, zien we dat soms bepaalde ontwikkelingen ergens gestopt zijn en waar ze eigenlijk verder ontwikkeld zouden moeten zijn, dit niet het geval is.

Sommige mensen sabbelen ahw nog steeds op de broodkorst omdat ze nooit gestimuleerd zijn om zaken verder te onderzoeken. Ze durven het ook niet. Immers niemand in hun omgeving heeft hen ooit verteld dat het ook anders kon, of ze zien wel dat het anders kan maar niet voor henzelf.

Zelf zoek ik er soms ook een beetje naar. Niet zozeer naar wat ik kan. Ik ben best breed georiënteerd in bepaalde zaken, maar op bepaald gebied is er soms uitdaging nodig. Gewoon iemand die je ipv de broodkorst mee uit eten neemt om misschien niet gelijk Japans te eten, maar een burger bij de Mac.

Daar kan je overigens prachtig ff spelen in de ballenbak waar andere mensen zijn. Ik bedoel dat wanneer je in beweging wordt gebracht gebeurt er iets met je. Het daagt uit om een stap verder te maken. Je ziet en ervaart het anders als je op een andere plek komt, als je iets nieuws doet, geconfronteerd worden uitgedaagd.

Veranderen


Blijven doen wat je deed geeft voortdurend hetzelfde effect. Als je enkel melk blijft drinken en broodkorst sabbelen dan kan je nooit iets stevige eten. Je raakt er niet aan gewend. Als je blijft kruipen omdat je bang bent te vallen, dan is dat best raar voor een volwassene. Als je nooit echt iets zegt,omdat het je niet geleerd is,dan zeg je ook nooit iets wat verandering brengt in andermans leven.

Als we blijven zitten waar we zitten verandert er niets. Als we doen wat we altijd doen is heet hoogste wat er uitkomt wat we altijd krijgen. Nooit iets anders. Maar als we een stap zetten naar verandering dan begint dat met de wil om te veranderen. En met het accepteren van de juiste hulp.

Om een auto te leren rijden is het handig een instructeur te vragen. Niet je ouders, niet een vriend. Maar iemand die weet waar hij over spreekt. Iemand anders kan je leren rijden, maar om het goed te leren is het belangrijk te kijken naar hun achtergrond.

Ik vindt het geweldig te zien wat voor mooie mensen er om me heen staan om me te leren. Goede vrienden die me meenemen in allerlei processen. (Afgelopen week nog, retraite gehad met vrienden en coaching van Ronald van de molen) confronterend? Best wel. Leerzaam zeker. En idd ook vermoeiend.

In de praktijk zien we dat we ook wat voor mensen mogen betekenen die ergens vastgelopen zijn. Waar de groei tijdelijk gestagneerd is. We willen graag beweging zien in mensen. Want dat is vooruitgang . Ook als is het soms met vallen en opstaan.

Ik zie een groep dappere mensen staan. Mensen die we samen mogen toerusten,helpen ontwikkelen. Voor sommigen is er best nog een weg te gaan omdat ze niet het geloof hebben dat ze het kunnen. Anderen hebben de eerste stappen gezet en lopen al een stuk zelfstandig.
Waar je zit maakt niet uit,maar de vraag is of je er wil blijven of niet?

We denken soms dat er een hulpvraag moet zijn,maar wat als je nog niet hebt leren praten? Een baby geeft het aan door te janken. Het blijft janken tot het krijgt wat nodig is. Als praten nog niet lukt, blijf janken. Maar als het wel lukt zoek iemand en vraag hulp. Ga, loop,kruip desnoods en zoek iemand die je vooruit helpt. Chog wil je graag helpen waar het niet lukt, maar het uitgangspunt e is dat je wil veranderen . Dat je wil groeien en ontwikkelen.

Soms zijn er ontwikkelingsstoornissen of andere beperkingen. Toch geloven we dat zelfs dan nog er heel vaak voldoende mogelijkheden liggen voor mensen om te schitteren. Ik geloof dat jij schitterend bent gemaakt. Laat maar zien!

Een gedachte over “Je bent schitterend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s