Prakkiseren.

Van de week had ik een gesprek met een vriend.zijn hoofd liep even vol. Zijn gedachten waren dat hij door goed na te denken zijn problemen kon oplossen. Ik zag hoe hij langzaam maar zeker steeds voller liep met allerlei zaken omdat hij voortdurend in het zelfde rondje dacht als altijd, maar het was niet stop te zetten schijnbaar. Alle oude gedachten, ideeën en oplossingen kwamen opnieuw voorbij. Zaken die niets hadden opgeleverd in zijn verleden . Konden ze nu dan wel de oplossing zijn, terwijl de situatie eigenlijk nog niet veranderd was?Circelredeneren noem ik dat. Telkens weer alles bij langs zoeken in je hoofd in de hoop dat de oplossing voorbij komt, terwijl de input hetzelfde is gebleven. Niet omdat er geen andere mogelijkheden zijn, maar je bent zo gewend aan oude patronen dat je die verkiest als de jouwe . Alle nieuwe input zet je terzijde omdat het je niet geeft waar je op hoopt en dus terug naar wat je kent.

Het nieuwe leven begint echter door niet vast te blijven houden aan het telkens opnieuw bedenken hoe je het oude kunt vasthouden zonder de pijn van het verleden weer te beleven. De pijn, de issues van je verleden continu herhalen, de faal en euforie momenten op een rij zetten en de pijn, faal of teleurstellingsmomenten kan je afdoen als niet zo belangrijk en de euforie en de momenten die je als geweldig hebt ervaren verheerlijken, maar daarmee veranderd het niet de schade.

De schade in je leven veranderd pas als je denken veranderd. Paulus zegt wordt vernieuwd door de vernieuwing van je denken. Je kunt het allemaal net zo lang bedenken dat het er in je hoofd goed uitziet en weg redeneren wat je niet wil bedenken, maar dat gaat niet werken. Om te veranderen in je denken zul je nieuwe input toe moeten laten.

Welke input wel en welke niet. Dat kan je natuurlijk zelf bepalen, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen, dat als ik dat zelf moet bedenken ik al snel weer in oude patronen verval. Ik geloof dat we nieuwe, positieve, maar ook eerlijke en oprechte input moet hebben. Immers hetzelfde doen, al doen we het 100 x zal ook het zelfde opleveren.

Wat heb je nodig? Uitstappen rigoureus en een ander jasje aandoen. Nieuwe keuzes maken niet op basis van oud gedrag, maar op basis van nieuwe ervaringen. Ik zelf geloof dat een leven met Jezus enorm kan bijdragen, maar eerlijk is eerlijk ook andere keuzes kunnen je leven veranderen. Het zelfde doen zorgt dat er niets veranderd. Persoonlijk hoop ik dat mensen Jezus persoonlijk leren kennen. Niet de verhalen, maar dat ze een persoonlijke aanraking ervaren die zo overheersend is dat al de oude ideeën, gedachten en zaken die spelen ondergeschikt zullen worden en er enkel het verlangen blijft om hem te dienen. Leven veranderend! Ik bid er voor.namelijk dat u, wat betreft de vroegere levenswandel, de oude mens aflegt, die te gronde gaat door de misleidende begeerten, en dat u vernieuwd wordt in de geest van uw denken,
Efeze 4:22‭-‬23 HSV
https://bible.com/bible/1990/eph.4.22-23.HSV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s