Leven in verbinding

De maatschappij is steeds meer aan seculariseren. Hiermee bedoelen we eigenlijk dat de invloed van de kerk op de maatschappij steeds verder afneemt. Een groep groep mensen zal dit graag zo zien en anderen vinden dat wellicht jammer.

Misschien denk je dat secularisatie vooral vanuit niet gelovigen plaatsvind, maar zo werkt dit niet echt. We zien dat er een tendens is in de huidige maatschappij dat mensen de kerk steeds minder zien als noodzakelijk. We horen mensen zaken ook dusdanig benoemen. Ik kan prima geloven zonder kerk zijn zulke woorden.

De kerk als club of vereniging?

Ook onder gelovigen is er sprake van secularisatie dus. We zien dat het geloof vaak een bepaalde waarde heeft in het leven van mensen, maar in huidige maatschappij bepalen we zelf hoe en waar. De kerk komt voor velen op het niveau van club of vereniging. We zien dat binnen de kerk een grote groep mensen is die minder actief deelneemt dan vroeger.

De maatschappij vraagt veel van mensen. Het werk vraagt om veel prestatie. Er is veel druk om maatschappelijk de zaken op orde te hebben. Zelfs kinderen moeten al veel om uiteindelijk ook een goede plek in de maatschappij te vinden.

Secularisatie is de ervaring en tendens die ergens is ontstaan. De vraag is of dit werkelijk is wat we willen. Het is de omgekeerde wereld. Waar de kerk vroeger juist de zorg voor mensen deed is dat uit de kerk gehaald en geprofessionaliseerd. Wat natuurlijk goed is. Maar als er nu christelijke waarden worden benadrukt wordt al gauw met een scheef oog gekeken of dit wel goede zorg zou zijn.

Zo zijn de mensen in maatschappij steeds meer op zichzelf komen te staan. De kerk heeft geen invloed meer. De vraag is mi niet of dit goed of slecht is, maar meer hebben we in veel gevallen niet het kind met het badwater weggegooid?

Ik geloof dat kerk veel goeds zou kunnen betekenen voor mensen. Natuurlijk kan je verbinden buiten de kerk, maar echte gesprekken over wie je bent en wat de zin van het leven is zijn stuk moeilijker voor mensen zonder een plek waar de verkondiging plaatsvind.

Ook is het een stuk lastiger als iedereen zijn zorg moet kopen ipv in de kerk samen delen. We zien dat er veel behoefte is onder mensen naar oprechte verhoudingen. Wat is er veel eenzaamheid. Was deze er vroeger niet? Natuurlijk ook wel, maar we komen mi steeds verder af te staan van elkaar.

Elkaars hart kennen, hoe zonder kerk?

Ik ken mensen die geen of nauwelijks nog kunnen verbinden. Ze hebben nauwelijks contact en als er contact is dan gaat het om feestjes, gezelligheid, uitjes, met alle gevolgen van dien, maar nauwelijks over inhoudt. Met wie spreek jij nog over wat je bezig houdt. Wie kent je hart. Dat zullen er wellicht een aantal zijn, maar minder dan daar waar de kerk een deel is van je leven.

Wellicht is het de gedachte dat ik hier duidelijk wil maken dat de kerk zijn invloed moet laten gelden in de maatschappij. Dat is echter niet als dusdanig mijn gedachte of wat ik hier zou willen beargumenteren. Wel zou ik duidelijk willen maken dat de kerk de maatschappij zou mogen beïnvloeden. Echter wat in eerste instantie van het grootste belang is mi is dat Jezus zelf weer van invloed zal zijn op de levens van mensen.

Soms heb ik het gevoel dat de kerk wellicht de kerk niet is. Dat er een soort van kerk ontstaan is buiten de kerk om. Vreemd misschien om het zo te benoemen. Maar veel gelovigen lijken niet zo warm meer te zijn voor de werkelijke gemeenschap zoals die wordt bedoeld als kerk zijnde.

De kerk als sub

Wat zou er gebeuren als gelovigen hun opdracht series zouden nemen om hun naaste lief te hebben als zichzelf? Als men zich zou durven conformeren aan de kerk met alles wat ze hebben en wie ze zijn? Wat als de kerk de zorg voor mensen weer zou oppakken waar de maatschappij in totaliteit dit steeds meer in de marge laat.

We kunnen van alles vinden van hoe het gaat in de maatschappij. Ook als christenen klagen we er over, maar wat als we nu zouden ophouden met klagen en doen waar God ons roept. We zijn immers allen geroepen om te dienen en er voor elkaar te zijn. De ander dienen betekent God dienen zegt Jezus.

Misschien zijn we lamgeslagen, blind voor wat er zoal gebeurt, maar er is steeds minder ruimte voor het individu, steeds meer mensen lopen vast in alle lagen van de bevolking. De maatschappij is steeds meer induvalistisch aan het worden. Wat als gelovigen weer hun deuren openen, hun huis , hun hart om het te delen. Gelukkig gebeurt dat nog steeds, maar de invloed van de maatschappij in de kerk op wat en hoe we geloven is enorm en zelfs in de kerk is de invloed groot. Hoe kunnen we de gemeenschap weer vergroten?

Ik geloof dat het begint waar we leren om te luisteren maar de stem van God in ons leven. Als de heilige Geest De ruimte krijgt in ons leven en wij bereidt zijn er naar te luisteren. We willen de Geest niet het zwijgen opleggen toch? Laten we met elkaar zoeken naar de ruimte die God geeft..

2 gedachtes over “Leven in verbinding

  1. Thanks. Hier wil ik wat langer over na denken. “De kerk” heeft mijn veel pijn gedaan. Ik ben blijven liefhebben maar voelde me niet veilig genoeg om me te verbinden met anderen.

    Like

    1. Ken de pijn goed en heb geleerd anders te kijken naar zaken. Met name door na te denken wat ligt er binnen mijn persoonlijke verantwoording en wat niet. Ook grenzen stellen blijft altijd een ding voor mij persoonlijk. Ik hoop dat je goede mensen om je heen hebt om samen te geloven. Samen geloven en samen zijn. Is voor mij de basis van wat kerkzijn betekent. Veel mensen bezoeken het gebouw en doen de handelingen en zien dat als kerkzijn. Ik wil dat los van elkaar zien.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s