Ruimte om te wandelen?

Hoe is het gesteld met je? Wat zijn je gedachten, je verlangens, je dromen? Misschien weet je het niet eens echt. Misschien zoveel gedachten en nooit een echt uitgangspunt. Veel richtingen maar nooit de juiste weg?

Veel mensen zoeken hun weg in het leven. Ze zoeken maar vinden niet de weg, eten niet het eten wat voed. Ze werken zich kapot zonder dat het echt iets oplevert of zijn lamgeslagen door de omstandigheden en komen tot niets.

Wat zoek je?

Wat heeft een mens nodig in zijn of haar leven? Ik kom veel zoekende mensen tegen. Beschadigde mensen. Eenzame en onrustige mensen. Zoekende mensen. Waar zoeken ze naar?

Ik zie veel mensen vastlopen in hun eigen omstandigheden. Ze doen wat ze doen en kijken voortdurend naar mensen en omstandigheden. Loslaten lijkt moeilijk te zijn omdat ze het perspectief niet zien.

Loslaten is lastig. Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Dat vraagt om vertrouwen.

Immers als je loslaat, wat heb je dan nog? Geen middelen meer om naar te grijpen die je gevoelens verdoven, geen harde woorden meer om je achter te verschuilen, geen zaken of mensen meer die je kunt controleren of manipuleren, geen gevoelens meer die je kunt aanspreken, niemand meer die je de schuld kunt geven, …

Er zijn mogelijkheden om te veranderen, herstel te vinden, ruimte te winnen, rust te ervaren,het licht te zien, maar wil je dat wel werkelijk? Ik bemerk dat velen niet eens meer echt dat verlangen hebben. Net als de verlamde man aan het meer van Bethesda. Toen Jezus kwam en vroeg of hij genezen wilde worden riep hij dat het wonder eigenlijk niet mogelijk was. Hij lag er al zo lang. De hoop was gevlogen, de dromen waren weg, geen uitzicht meer, geen echte verlangens, enkel nog overleven. Afwachten op wat er zou komen,.. maar daar was Jezus en die riep om op te staan en er was weer hoop en leven.

Voor veel mensen geld hetzelfde. Ze zijn lamgeslagen. Liggen er maar wat bij. Doen eigenlijk niet zo veel. Hun eigen routine, ze komen de dag door op hun manier. Geloof is er niet echt meer. Vervlogen. Herstel is kostbaar, waarom? Omdat ze alles al geprobeerd hebben . Het was een uitputtingsslag op eigen kracht en het is niet gelukt. Waarom nu nog verder kijken?

O, alle dorstigen, kom tot de wateren, en u die geen geld hebt, kom, koop en eet, ja, kom, koop zonder geld, zonder prijs, wijn en melk. Waarom weegt u geld af voor wat geen brood is, en uw arbeid voor wat niet verzadigen kan? Luister aandachtig naar Mij, eet het goede, en laat uw ziel vreugde scheppen in de overvloed. Neig uw oor en kom tot Mij, luister, en uw ziel zal leven; want Ik zal met u een eeuwig verbond sluiten: de betrouwbare gunstbewijzen aan David. Zie, Ik heb Hem gegeven als Getuige voor de volken, als Vorst en Gebieder voor de volken. Zie, U zult een volk roepen dat U niet kende, en het volk dat U niet kende, zal naar U toe snellen, omwille van de HEERE, Uw God, voor de Heilige van Israël, want Hij heeft U verheerlijkt. Zoek de HEERE terwijl Hij te vinden is, roep Hem aan terwijl Hij nabij is. Laat de goddeloze zijn weg verlaten, de man van ongerechtigheid zijn gedachten. Laat hij zich bekeren tot de HEERE, dan zal Hij Zich over hem ontfermen, tot onze God, want Hij vergeeft veelvuldig. Want Mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de HEERE. Want zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen en Mijn gedachten dan uw gedachten. Want zoals regen of sneeuw neerdaalt van de hemel en daarheen niet terugkeert, maar de aarde doorvochtigt en maakt dat zij voortbrengt en doet opkomen, zaad geeft aan de zaaier en brood aan de eter, zo zal Mijn woord zijn dat uit Mijn mond uitgaat: het zal niet vruchteloos tot Mij terugkeren, maar het zal doen wat Mij behaagt, en het zal voorspoedig zijn in hetgeen waartoe Ik het zend.’

Jesaja 55:1-11 HSV

God roept je! Blijf niet aanklooien man!

God roept je om niet langer elders heen te gaan maar het bij Hem te zoeken. Koop zonder geld! Eet van het goede . Er is meestmogelijk dan je voor mogelijk had gehouden. God wil iets doen aan jouw omstandigheden, maar dan zul je zelfs moeten laten.

Makkelijker gezegd dan gedaan zul je zeggen. Misschien is dat zo. Maar wat je tot nu toe hebt gedaan heeft je ook niks gebracht en niks doen brengt ook geen verandering. Goed om stil te worden en God te gaan dienen met je leven ipv altijd maar bezig te zijn met je zelf en jouw omstandigheden. Jaar in jaar uit hetzelfde verhaal en altijd dezelfde ellende.

Wat zou er gebeuren als mensen zouden kiezen om Jezus weg te gaan. Zoals Jezus koos om Gods weg te gaan , zo mogen wij ook gaan. Dwars door het lijden heen mogen we God ontmoeten in Hem.

Niet gaan klagen . Niet anderen de schuld geven, niet meer mopperen over je omstandigheden, niet weglopen voor je verantwoording, de confrontatie en de waarheid, maar sta op en wandel! Doe wat je moet doen en wandel in het licht van Jezus liefde.

Amen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s