Gedachten over het recht op ondersteuning.

Soms Heb ik wat tijd en redenen om ff na te denken over wie ik ben, wat ik belangrijk vindt, over mijn roeping, bediening en mijn rollen.

Soms is er een situatie nodig of conflict om er over na te denken. Vanuit het conflict qua confrontatie is het van belang om er qua emotie, gevoel bij de les te blijven zodat deze niet de hoofdrol gaan spelen.

Spelen deze gevoelens en emoties een hoofdrol, dan zal de uitkomst niet dat zijn wat je in wezen verlangt. De emotie neemt het over van het nuchtere verstand en dat is niet handig.

Soms proberen mensen gebruik van je te maken op een manier die niet in verhouding staat tot wie je bent, wat je zou willen of moet bieden. Ik vraag me af wat mensen soms werkelijk beweegt om bijvoorbeeld in zorg te gaan, hulp te vragen?

Ff voor de duidelijkheid, hulp vragen. Zorg nodig hebben, gebruik maken van bepaalde mogelijkheden, mensen is niet verkeerd. Echter soms lijken mensen hulp te vragen op een soort van onrechtmatige manier. Ze willen we de voordelen er uit halen, maar zich niet houden aan afspraken die nodig zijn voor een evenwichtig leven.

Nederlanders denken soms dat ze allerlei rechten hebben en eisen dat dan ook op. Vraag is of zorg krijgen een recht is. Ik vraag me dat werkelijk af. Daarmee bedoel ik niet mensen die beperkt zijn, oud, ziek, maar mensen die een puinhoop maken van hun leven en dan denken rechtste hebben op hulp en dan denken te kunnen bepalen wat ze nodig hebben.

Ik merk dat het me irriteert dat iemand die bepaalde problematiek heeft en voortdurend tegen bepaalde problemen aanloopt de hulp negeert die wordt aangeboden. De hulp die ze gezocht hebben en die ze in eerste instantie omarmd hebben, maar daarna losgelaten en nu zelf de regels willen bepalen.

David Wilkersons van Teenchallenge, schrijver van het beroemde boek; kruis in de asfaltjungle vertelde ooit dat mensen werkelijk de juiste motivatie dienen te hebben om geholpen te worden. Hij vertelde dat hij mensen voortdurend bleef wegsturen totdat duidelijk werd wat de motivatie was om clean, een veranderd leven te leiden en hulp dus werkelijk ingezet kon worden op niveau.

Wat is nu werkelijk de zorg die ik zou willen leveren? Waartoe ben ik geroepen? Ik ben geroepen om mensen te ondersteunen die niet kunnen lopen, de weg te wijzen die blind zijn, vrijheid te verkondigen aan hen die vastzitten. Dit vanuit mijn simplistische kijk op zaken en gewoon zoals ik ben. Waar het om gaat is dat mensen in dit alles Christus leren kennen.

Is het mogelijk dat iemand die gebruik maakt van hun” recht” herstel vinden? Ik bedoel gaat het om dat waarvan men vindt dat men recht op heeft of is dat juist het probleem. Immers wanneer iemand denkt ergens recht op te hebben, dan betekent dat ook dat we zeggen dat ondanks de problematiek anderen daar voor moeten betalen. Het is immers recht volgens hen en daarmee zeggen we dan dat ze niet zelf verantwoordelijk zijn voor herstel, maar de ander. De hulpverlener, de gemeente, de kerk, de staat, de zorginstelling, iedereen maar niet degene die hulp nodig heeft.

Ik geloof in verantwoording nemen op niveau. Daarmee bedoel ik dat we verantwoording dienen te nemen op het niveau dat we kunnen. Niet op het niveau dat wij denken te kunnen. Herstel begint met erkennen dat we het niet zelf kunnen en anderen nodig hebben, God nodig hebben.

Ik wil God dienen en geen mensen. Soms lijken we mensen te helpen maar manipuleren ze de situatie en omstandigheden. Ik ben daar wars van. Ik wordt niet graag misbruikt om te doen wat mensen van mij verlangen terwijl ze voortdurend hulp in de wind slaan en het beter denken te weten.

Ik zoek naar nieuwe wegen, methodes, om te dienen die zelf bereid zijn dienstbaar te zijn. Samen onderweg God dienen en dienstbaar zijn. Moeten we alles accepteren? Zeker niet. Belangrijk om niet paarden voor de zwijnen te werpen. Grenzen aangeven, bewaken. Luisteren naar Gods stem in deze en de juiste geest te onderscheiden in mensen. Daar hebben we God voor nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s