Principebepaling

‘Ik doe zo mijn best om mijn leven op orde te krijgen. Ik wil wel, maar wat ik ook doe en hoe ik het probeer het loopt me steeds door de vingers.’

Herken je deze of soortgelijke woorden in je eigen leven? Misschien ben je bezig en loopt continu vast in eigen keuzes en beslissingen. Je loopt aan tegen allerlei zaken in het leven, maar voortdurend valt het tegen.

Niet voor niets is de eerste stap van het programma van de AA, Erkennen. Je komt dit behalve daar ook tegen in de meeste andere herstelgerelateerde programma’s en therapieën.

Erkennen

Erkennen dat je een probleem hebt is niet het lastige, maar erkennen dat jij het niet kunt oplossen is een grote stap op weg naar verandering. Wat hebben we dan nodig?

We zullen ons moeten beseffen dat wij zelf niet in controle zijn vanuit eigen macht. Wij zijn immers God niet. We hebben anderen nodig om tot inzicht te komen. We hebben inzicht nodig en schijnbaar is eigen inzicht onvoldoende gebleken.

Let aandachtig op uw wegen. U zaait veel maar brengt weinig binnen. U eet maar niet tot verzadiging. U drinkt maar wordt niet dronken. U kleedt u, maar wordt niet warm. De dagloner ontvangt zijn loon in een doorboorde buidel.’ Haggaii 1:5-6

Hoe goed we het ook proberen en wat we ook doen vanuit onszelf. Het zal nooit onze diepste verlangens vervullen. Alleen God kan daar komen waar wij het diepst herstel nodig hebben.

Eigengerichtheid

Als mens zijn we vaak zo op onszelf gericht. Dat is gelijk ook de valkuil. Eigen gerichtheid maakt ons eenzaam. Door uit te stappen en ons te richten op God en de ander ontstaat er relatie.

zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.’ Mattheüs 6:33 HSV

Dus als we ons richten op Gods manier. Hoe Hij zegt dat we zouden kunnen of moeten leven veranderd ons leven. Ons principe veranderd dan en als we in principe veranderen is er een nieuw systeem.

Wanneer het niet meer gaat om wat jij doet en hebt en kunt, dan gaat het om de ander en God en ontstaat er een andere kijk op leven, jezelf, de ander en op God. Het leven krijgt zin en waardevolle invulling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s