De kerk in coronatijden.

Dat God niet centraal staat in het levens van veel mensen is duidelijk. Dat kan voor sommigen pijnlijk zijn. De kerk/gelovigen hebben ook niet altijd het juiste signaal afgegeven. Helaas.

De vraag echter is of dat ons moet weerhouden om nu Bijbelse standpunten in te nemen of dat we ons moeten conformeren aan wat mensen van ons willen zien.

Moet de kerk zich conformeren aan de wereld?

Veel mensen zouden graag zien dat kerken zelfs helemaal sluiten aangaande Corona. Sommige kerken functioneren qua samenkomsten op 5 of 10% van de normale bezetting en krijgen toch kritiek.

Vreemd dat ook sommige gelovigen daarin een zelfde mening hebben. Terwijl de bijbel juist oproept om elkaar op te zoeken. Natuurlijk is God daar waar 2 of 3 samenkomen. Moeten we daar dan voor kiezen?

Wat is wijsheid?

Ik geloof niet dat we als kerk nu perse ons recht moeten halen, ook niet dat we ondoordacht en onveilig moeten handelen. Ik geloof dat de kerk de wijsheid mag vragen hoe om te gaan met het aantal plaatsen in de kerk.

Ik ben er echter van overtuigd dat mensen soms kritiek hebben op verkeerde gronden. Veelal is er pijn omdat men negatieve ervaringen heeft met de kerk waardoor mensen er ahw tegenaan schoppen in lastige tijden.

In eerste instantie verlangen mensen om samen te kunnen komen in kroegen, terrassen, gelegenheden etc… men vergelijkt daar de kerk mee. Toch is dat een vergelijking die niet altijd gerechtvaardigd is wat mij betreft.

In de kroeg sta je hutjemutje op elkaar en vervagen de grenzen ook nog eens met een borrel op. De ruimte is vaak kleiner. De kerk is breeduit gemeten en wanneer de maatregelen worden gevolgd worden ze vaak nog bekritiseerd. Zelfs 5% bezetting is op een afstand ruim meer dan 1,5 meter omdat veiligheid centraal staat onvoldoende, terwijl degene die kritisch zijn zich zelf vaak niet houden aan de regels.

Kerk als zondebok is passend! Ze is immers het lichaam van Christus.

De kerk wordt vaak gebruikt als zondebok. Nu is dat wat mij betreft niet zo erg. Jezus was dat immers ook. Zelfs de gelovigen in die tijd bekritiseerden Hem. Zijn vrienden lieten Hem in de steek. Ze hadden andere verwachtingen.

Moeten we als kerk water bij de wijn doen? Ik geloof het niet! We zijn het water wat in wijn veranderd. Hoe? Door perse samen te willen komen? Nee, maar door verstandig te handelen en te kiezen voor mogelijkheden die gepast zijn.

Gelovigen zullen ten alle tijden worden aangevallen, steeds wordt verzocht om in te leveren. De kerk wordt meer gelijkvormig aan de wereld. Ze vergelijken de kerk met samenkomsten in andere vormen. Begrijpelijk, maar het is niet hetzelfde.

De kerk moet mi verstandig handelen. Moeten ze ook doen wat de overheid zegt? Ik geloof dat we meer ruimte hebben dan men denkt. De kerk zit vast in de traditie. Dat is menselijk gedrag. Soms is er verandering nodig in de vorm met hetzelfde als uitgangspunt. Corona heeft daarin best iets bewogen. Diensten online, kleinere groepjes die samenkomen, groepen die samen wandelen en samenkomsten in de openlucht. Etc..

Het gaat niet om het gebouw, maar wel om relatie en samen.

De vraag die we echter ook moeten stellen is de focus op de kerk reël of is het zogezegd een afleiding om te kunnen doen wat je wil. Ook dat is nml mens eigen. Adam zei het al, de vrouw die hij mij gegeven hebt. Of… ik durf me niet te laten zien want ik ben naakt.

Mensen leggen graag zaken buiten zichzelf en gebruiken daar vaak voor wat hen heeft gekwetst, waar ze bang voor zijn of wat ze niet begrijpen. Als kerk hebben we daar iets in te doen. Soms is het nodig om ons leven als kerk te geven om vanuit de dood weer op te staan ten leven.

Corona kan een zegen zijn voor de kerk.

Corona is een rotziekte en het beïnvloed veel zaken negatief. Toch geloof ik dat corona voor de kerk een zegen kan zijn. Het laat zien wat het geloof waard is en wanneer. Het krijgt zijn kracht door de Heilige Geest. Die wijsheid is nodig voor de gelovigen die de kerk zijn.

De kerk is geen gebouw, wel zijn het gelovigen die samen komen en anderen daarin meenemen. Ik zelf geloof dat mensen geroepen zijn om te worden waarvoor God je gemaakt heeft. Het mooiste wat je kunt worden is je zelf in Christus!

Relatie en samen zijn woorden die horen bij wat geloven inhoudt. Moeten we samenkomen? Jazeker! Hoe? Dat is niet perse gedefinieerd als kerkgebouw. Maar moeten we nu zeggen dat we niet samenkomen omdat mensen wat roepen? Ik zeg, we blijven dicht bij het hart van Jezus. We geven niet af op de kerk of op mensen die bepaalde keuzes maken, maar doen wat mogelijk Is in de huidige context.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s