Doe maar!

Mensen zijn op zoek. De vraag is waar zoeken ze naar in hun leven? Ik ben er ten diepste van overtuigd dat mensen niet zozeer zoeken naar kennis over zaken, maar veel meer naar wat hen innerlijk beweegt.

Mensen zoeken er naar zeggen we, maar voor velen is dat zo’ n ding geworden dat het zoeken eigenlijk meer iets algemeens is geworden en wat ze soms niet eens meer erkennen als een zoektocht in die zin. Ze zijn er moe van en hoewel ze echtheid zoeken, lijkt het vaak vooral te gaan om zichzelf.

We denken immers vaak dat als we iets vinden wat ons vreugde geeft dat dit ons leven zal vervullen. Als ik veel geld heb, dan kan ik doen en laten wat ik wil en ben ik gelukkig. Als ik mijn rijbewijs heb , dan ben ik gelukkig want dan kan ik werken, weg uit mijn omgeving, leven in vrijheid. Als ik een huis heb dan ben ik veilig. Als ik vrienden heb dan hoef ik niet meer alleen te zijn. Als ik maar….

Als ik maar…!

Veel mensen hebben keihard gewerkt en hebben van alles en nog wat bereikt. Ze hebben de wereld gezien en geld verdiend. Maatschappelijk gezien zijn ze geslaagd, maar evengoed zijn ze niet gelukkig.

Wat zoeken we dan? Jezus leert ons juist om anders te denken. Andere keuzes te maken. Hij zegt dat we ons niet in de eerste plaats moeten richten op onszelf, maar op Hem.

Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.’

Johannes 8:12 HSV

We zoeken licht in onze duisternis en denken veelal dat allerlei zaken ons leven verlichten. Maar het zijn lichten die snel doven. We kopen een auto en de eerste week ben je enthousiast, maar week twee is dat al een stuk minder geworden en de week erna nog minder en is het oude gevoel weer terug. Of je hebt een vriend gevonden. Je denkt dit is iemand die er voor me is en het verlicht je leven, maar hij of zij blijkt toch ook gewoon een mens met fouten en gebreken tenzij. Je dacht dat je er iets aan kon hebben en dat is ook wel zo, maar het kost je ook iets. Je hebt geld. Je hebt een goede baan, een huis, zaken die je leven licht geven, maar wat kost het om dit in stand te houden en eigenlijk is het al snel normaal en het licht is er al gauw af en je vraagt jezelf of dit nu het leven is.

Jezus volgen gaat niet om geld of goederen. Het gaat niet om leeftijd. Nog om waar je woont of wat je doet. Het gaat om iets wat veel meer impact heeft. Iets wat innerlijk iets met ons doet. Namelijk dat we een reden hebben om voor te leven. Hij is immers de zin van ons bestaan.

De zin van het bestaan?

Wat is dat nou zin? Zingeving wat betekent dat nou? Het is het zoeken naar wat nu werkelijk van belang is in je leven. De reden waarom je doet wat je doet. Je kunt een huis willen en de reden is een eigen plek en warmte. Dat kan ze je geven. Dat kan heerlijk zijn, maar als je deze plek hebt maar niemand om het mee te delen kan ze ook een plek van eenzaamheid zijn.

Jezus leert ons om niet langer te leven voor de dingen van deze wereld, maar te leven voor God. Door met Jezus te leven, zullen we God vinden. Hij is het namelijk die door God gezonden werd.

Misschien vraag jij je af wat je aan God hebt. Je zegt zelfs de Bijbel te hebben gelezen en gelovigen gezien en je bent tot de conclusie gekomen dat dat het nooit kan zijn. Je hebt het niet kunnen pakken. Je bent gelukkig met je leven nu. Je hebt verschillende lichtpuntjes. Je bent bezig je leven te bouwen. Je hebt een vriend, werk, doet het goed en het voelt goed.

Dat is fijn voor je! Werkelijk waar! We geloven dat je het goed doet. Dat je je best doet en dat het voor nu ook echt zin geeft. Maar het is in die zin licht wat weer uit zal gaan. Het licht zal doven op het moment als het werk niet meer de voldoening geeft, als je niet meer iets voor die ander betekent, als je mensen verliest of je als het allemaal lastig wordt in de relatie.

Het licht wat er was kan je natuurlijk in stand houden en door hard te werken kan het je lukken een vorm te vinden wat je enige voldoening geeft. Toch zal het uiteindelijk doven. Er komt een dag dat geliefden sterven. Dat je los zult moeten laten. De vraag is wat dan?

In een leven met Jezus zijn ook dieptepunten. Maar ze is niet gericht op eigen geluk. Ze is gericht op de ander. Uiteindelijk kan die ander je verlaten, je pijn doen ook wanneer je het doet vanuit geloof. Maar Jezus belooft ons dat Hij er altijd is. Dat we nooit in duisternis hoeven wandelen.

Te weten dat Jezus bij ons wil zijn in alles wat we doen is een extra dimensie. Je kunt alles hebben en toch in duisternis leven, maar je kunt ook loslaten en leven met Jezus wat je leven geeft met inhoudt. Licht in je leven toelaten wat nooit meer doven zal.

Ja maar…

Er zijn zoveel vragen die ons neer kunnen halen . Maar stel je vragen aan degene die ze je kan beantwoorden . Dat is Jezus zelf. Ik bid dat je God zult gaan zoeken en het licht van Jezus over je leven zal schijnen. Wat kan het goed zijn te weten dat er iemand is die echt naar je luistert. Dat is Hij.

Stop met jamaren. En luister. Iedere ja maar is een tegenstrijdigheid die je niets op zal leveren. Wannee je echter durft toebrengen geven dat jij zelf het niet kan en weet, dan kom je verder. Wat het meest in de weg staat om te groeien in je leven ben je zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s