Aantijgingen

Hoe ga je om als mensen je valselijk beschuldigen? Wat doe je als ze proberen je zwart te maken en je via een omweg onderuit te schoffelen? Wat als men je in de bek spuugt, je in het gezicht slaat om er zelf voordeel uit te willen halen?

Wat kunnen mensen je werkelijk onoprecht dingen aansmeren en daarbij ook nog zichzelf op de borst slaan. Alsof ze het recht en het gelijk

Aan hun zijde hebben.

Het is niet moeilijk om een stok te vinden waarmee je iemand kunt slaan. In Nederland denken we vaak dat we oprechte rechtspraak hebben en ik geloof ook dat dit in de regel ook zo is, maar op de regel zijn ook uitzonderingen. De uitzondering ligt vaak in het feit dat men iets heel persoonlijk neemt en dan dus niet meer vanuit de rechtspraak redeneert maar vanuit de gedachte dat ze zelf in hun recht denken te staan.

In de bijbel lezen we dit verhaal terug. Zoals ik hier een zaak uit de doeken doe en voorleg, zo verging het Jezus. Hij was onschuldig. Had niets gedaan wat niet kon. Toch werden bepaalde zaken aanhangig gemaakt. Op die manier werd Jezus als het ware onderuit gehaald.

Jezus hield zijn mond. Verdediging zou overigens weinig zin hebben gehad. Immers er waren zaken te over die van Zijn goede daden getuigden. Toch kozen ze er voor om ‘iets’ te vinden om Hem om hun gelijk te krijgen. Waarom om hun eigen zaakjes te redden. Misschien vanuit de overtuiging dat ze zelf in hun recht zaten.

Pilatus sprak daarop de juiste woorden. ‘ wat is waarheid?’ De vraag is wil men werkelijk de waarheid zien? Of is het zo dat mensen de waarheid zien vanuit eigen perspectief. Ik geloof dat Jezus zweeg omdat Hij wist dat de Waarheid niet binnen zou komen op dat specifieke moment. Dat mensen niet uit zijn op het beste voor anderen, maar gericht zijn op wat ze zelf denken wat goed is voor henzelf, hun positie, hun situatie, hun rol, hun leven.

Wat deed Jezus? Liet Hij het zomaar over zich heen komen? Ik geloof het niet. Hij had kunnen weerleggen. Hij had mensen kunnen ronselen. Hij had weg kunnen gaan uit de situatie om met macht en glorie een slag te slaan en Zijn recht te halen, maar dat was niet wat Hij wilde. Hij had met Zijn vader een afspraak om het op diens manier te doen. Niet omwille van Hemzelf of omwille van God, maar omwille van de mens die Hij liefhad.

Hoe gaan wij om met allerlei aantijgingen? Wat doen we als we onterecht in een hoek gedrukt worden? Gaan we de opinie beïnvloeden en mensen aantijgen? Of doen we als Jezus en kiezen we er voor om te zwijgen omdat we willen doen wat God van ons vraagt?

De vraag is of het een identieke kwestie is. Is er recht of onrecht? Jezus werd onterecht beschuldigd en terecht gesteld. De beschuldigingen waren vals. Hoe zit dat met jou en mij? Zijn wij schuldig? In Jezus was geen schuld! In ons is altijd iets te vinden omdat we zaken doen vanuit wie wij zijn als mens. De vraag is echter wat is recht en onrecht. Wat is Waarheid.

Ik geloof dat we mogen opstaan. Niet in eigen waarheid , maar in Gods waarheid Jezus Christus. Hij stierf en werd de rechtvaardiging voor vele onrechtvaardigen. In Hem mogen ook wij opstaan! Gerechtvaardigd in Hem. Meer nog dan dat mogen we weten dat er een trooster zal komen die ons helpt om nog grotere dingen te doen dan we voor mogelijk hadden gehouden in de naam van Jezus.

We houden vast aan wie we zijn in Christus. Gods geliefde kinderen. Daar leven we vanuit en we leven om dit uit te dragen aan hen die dit nooit gehoord hebben.

Amen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s