Zinvol actief

Wat is er een hoop te doen. Ik bedoel dat er een hoop werk ligt wat opgepakt zou kunnen worden. Er is werk genoeg alleen de vraag is of je het ook zou willen? Helaas ligt voor veel mensen de zin van werk in het geld wat ze er voor krijgen. De vraag is of dat de ultieme beloning is.

Ik merk dat veel mensen die vastlopen juist vastlopen omdat ze niet werken. De motivatie om in bijvoorbeeld vrijwilligerswerk mee te draaien is er niet echt en ook dagbesteding in de vorm van werkgerelateerde zorg wordt soms gezien als nutteloos.

Uit je comfortzone

Bij CHOG proberen we mensen te activeren. We geloven juist dat werk zelfs zonder salaris heel veel oplevert. Bij CHOG werkprojecten kan men allerlei positieve zaken opdoen. Zaken die men pas na een tijdje meegedraaid te hebben gaat ontdekken.

Het mooiste van het actief worden in de maatschappij is dat je weer werkfit wordt. Dat kan een schop tegen het zere been zijn voor bepaalde mensen wanneer ik dat benoem. Ze vinden dat ze wel werkfit zijn, maar leggen het feit dat ze niet werken al snel buiten zichzelf. Ze hebben alles al geprobeerd, maar er is geen werk te vinden.

Ik geloof dat er werk genoeg is. De vraag is of je uit je comfortzone wil komen. Wil je wel debatcultuur opbouwen die nodig is? Ben je bereid om te stoppen met de negatieve zaken waar je kop mee vol loopt? Als ik het zo zeg klinkt dat lekker eenvoudig, dat is echter niet wat ik bedoel.

Kom in beweging

Ik geloof dat er kansen zijn als je gaat bewegen. Voor mensen die halve dagen in bed liggen en de andere helft van de dag bezig zijn met de sores waar ze mee rondlopen is de kans klein dat er iets zal veranderen. Dus is het vanuit CHOG één van de belangrijkste onderdelen.

We geloven dat wanneer mensen werkelijk willen veranderen er een actieve houding nodig is. Dus bouwt aan structuur in je leven. Op staan in de ochtend is voor veel mensen al erg lastig, maar het maken van deze stap brengt een nieuwe beweging en geeft uiteindelijk meer voldoening dan men had gedacht. Je hebt iets aan de dag.

Prachtig om te zien is de onderlinge relaties die ontstaan tussen mensen. Dit betekent niet altijd direct dat men de grootste maatjes zijn, maar je doet iets samen. Samen werken is een belangrijk onderdeel van samen leven. Dat is wat ieder mens toch verlangt? Deel uitmaken van de samenleving hier en elders misschien zelfs.

De waarde van gezonde context

We geloven bij CHOG ook in afspraken, noem het regels. Voor de meeste mensen is bepaalde orde belangrijk om te kunnen functioneren. Zonder afspraken is er geen reden om op te staan en iets te doen. Maar zonder afspraken is er ook geen vrijheid. Altijd thuis zijn is altijd vrij, maar is eigenlijk altijd bezig met je zelf.

Bij CHOG geloven we ook in normen en waarden. Inhoudelijk kiezen we er voor om mensen te zien in hun context, maar proberen we die context een andere vorm te geven. Dezelfde context maakt dat je dezelfde dingen blijft doen. Door mensen uit de context te halen of deze te beïnvloeden maakt dat mensen veranderen in hoe ze in het leven staan.

Soms is de gedacht te werken zonder dat er financiële vergoeding tegenover staat niet motiverend. Maar we hopen dat mensen eerst eens in beweging komen. Wanneer dat lukt zien we dat mensen meestal een blijvende plek vinden. Soms stoppen ze een tijdje, maar dan missen ze vaak al binnen een paar dagen al het contact en de structuur.

De motivatie om te veranderen begint in veel gevallen als men nieuw gedrag vertoont. Opstaan om te gaan werken, de relaties die men opdoet, de normen en waarden oppakken en de kansen die men krijgt zich te ontwikkelen op persoonlijk vlak geeft zo veel meer dan geld zou kunnen geven.

Bij CHOG hopen we dat mensen (opnieuw)een plek in de maatschappij weet te veroveren. Soms kan dat een reguliere baan zijn, zoals onlangs één van onze jongens een baan gevonden heeft, maar veel belangrijker is een plek waar je veiligheid vindt en een groep waar je bij mag horen. Dit kan soms binnen CHOG zijn, maar we zetten vooral in om ook daarbuiten te kijken op veilige plaatsen.

CHOG gelooft in mensen, maar weten vanuit de identiteitsgebondenzorg die ze levert dat het belangrijk is dat men het beste functioneert als ze zin hebben gevonden in het leven. De zin van het leven begint wanneer men ontdekt dat men er toe doet. Allereerst door zichzelf zichtbaar te maken. Door met mensen in contact te zijn en ook iets te doen heeft wat zin heeft.

Zinvol bezig vanuit wie je bent

Niemand wil zinloos bezig zijn. Geld geeft weinig zin, maar de basis voor zin is relatie. Die transitie in het denken is een grote stap. Om daar te komen proberen we te bewegen. Door nieuwe projecten te doen, door in gesprek te zijn over normale zaken en waar nodig door gesprekken op niveau.

We hopen dat mensen zullen groeien in het leven, maar ook in de zin van het leven. We willen mensen uitdagen om naast actief te zijn ook te onderzoeken wie ze zijn. Wij geloven als mensen oprecht zoeken, ze uiteindelijk God zullen ontdekken. We vertellen er graag over. Maar altijd vrijblijvend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s